Vypadnutie vo štvrťfinále je veľkým sklamaním

Slovan vypadol vo štvrťfinále slovenskej extraligy prvý raz po dvanástich rokoch.

 V pozícii obhajcu majstrovského titulu z vlaňajšej sezóny nezvládli pozíciu favorita proti Michalovciam, ktorú im určilo postavenie v tabuľke po základnej časti. Najmä výkony v novom roku zaostali oproti začiatku sezóny a žiaľ, forma nevygradovala ani v playoff, hoci sa do zostavy postupne vrátili všetci dlhodobo zranení hráči.  

Slovanisti prehrali v závere základnej časti päť zápasov z uplynulých ôsmich. O pomerne výrazný náskok na čele tabuľky prišli a po poslednom kole dlhodobej časti spadli na 2. miesto. Ich súper vzišiel z kvalifikácie play off. Zatiaľ čo Michalovce nastúpili do série proti Slovanu po päťzápasovej sérii s Trenčínom, Slovan mal takmer dva týždne čas na vyladenie formy. Ani to však nepomohlo.

"Bolo tam po základnej časti dostatok priestoru, aby sme sa dali dokopy. Už v prvom zápase play off sme ukázali, že silu máme. Potom sme však prehrali ďalší zápas a možno práve na tom sa Michalovce naštartovali. Vypadnutie v prvom kole má horkú chuť. Žiaľ, aj taký je hokej," povedal útočník Milan Kytnár.

Slovan doplatil najmä na slabú efektivitu streľby. Na brankára Škorváneka vyslal 238 striel, z ktorých vyťažil 14 gólov. S 5,88 %-nou úspešnosťou streľby bol najslabší zo všetkých štvrťfinalistov. 

"Myslím si, že sme neboli slabší než Michalovce, ale rozhodla efektivita v zakončení rovnako ako v dnešnom zápase. Zlyhala nám v ňom koncovka, oni dali dva góly po sebe a chytili sa," poznamenal kapitán Slovana Michal Sersen, ktorý ťažko hľadal správne slová. "Určite je to neúspech," priznal.

Slovan tradične vstupoval do sezóny a aj do play off ako jeden z najväčších favoritov na titul. Pozícia obhajcu prvenstva v kombinácii s pomerne dlhým obdobím na čele tabuľky naznačovala, že koniec sezóny skôr než po finále bude neúspech. A vypadnutie vo štvrťfinále ním je.

"V play off nemôžem hráčom nič vyčítať. Odviedli maximum. Pokojne sme po troch zápasoch mohli viesť 3:0. Veľmi ma mrzí vyrovnávajúci gól v druhom zápase, pred ktorým sme spravili pozičnú chybu. Tam sa Michalovce naštartovali. Prehrať sme mohli aj v prvom stretnutí, no v ňom sme to výsledkovo zvládli. V druhom sme boli lepší tím a gól počas hry bez brankára dostal Michalovce na koňa. V treťom zápase sme prehrali po trestnom strieľaní v predĺžení. Ostatní favoriti ako Košice či Zvolen si predĺženia, resp. samostatné nájazdy postrážili. To potom prináša pokoj. My sme išli do Michaloviec za stavu 1:1 a to nám do istej miery naštrbilo sebavedomie," zhrnul tréner Ján Pardavý.

Paradavému dlhodobo v zostave chýbal kvalitný center, o ktorého Slovan prišiel hneď v úvode sezóy, keď sa nečakane zranil jeden z kľúčových hráčov pri vlaňajšom zisku titulu William Rapuzzi. Manažmentu sa ho nepodarilo do konca sezóny nahradiť.

"Chýbal nám druhý center. Ščerbak a Duke, nech sa akokoľvek snažili, neodovzdali to, čo mali, hoci majú kvalitu. Mali sme kolísavé výkony. Tento tím však mal na to, aby išiel ďalej než do štvrťfinále," poznamenal Pardavý.


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar