Predstavujeme: Tomáš Török

Nateraz poslednou novou akvizíciou HC SLOVAN Bratislava pred novou sezónou je martinský odchovanec so známym hokejovým priezviskom útočník Tomáš Török.

Tomáš Török (nar. 18.6. 1995, Martin) začal svoju hokejovú kariéru v rodnom Martine. V jeho prípade doslova platí, že jablko nepadlo ďaleko od stromu, keďže Tomášovým otcom nie je nikto iný ako Jaroslav Török, dlhoročný hráč HKM Zvolen, dvojnásobný majster Slovenska a verná dvojička Richarda Šechného z útoku. Po odchode z Martina ešte v juniorskom veku akceleroval v pražskej Slavii, kde bol najlepším strelcom mužstva. Ešte predtým si v sezóne 2012/13 vyskúšal juniorsku súťaž v zámorí, počas ktorej vystriedal tri rôzne kluby.

Debut medzi dospelými prišiel pre Tomáša Töröka v sezóne 2014/15 v materskom klube MHC Martin. V ďalších sezónach si už pravidelne zahral najvyššiu slovenskú hokejovú súťaž postupne v Poprade, Nových Zámkoch, Zvolene, Banskej Bystrici, Detve a Michalovciach. Celkom má k dnešnému dátumu na svojom konte 291 zápasov v slovenskej extralige, v ktorých zaznamenal 70 bodov.

Tomáš Török nikdy nepatril k streleckým lídrom mužstva. Jeho prednosťami sú výborné korčuľovanie, poctivá hra na oboch stranách klziska, pri ktorej neodflákne ani jediné striedanie. Nový športový riaditeľ HC SLOVAN Bratislava Oto Haščák ho v poslednom čase videl v desiatkach zápasov a jeho štýl hry prirovnáva k Tomášovi Matouškovi. Očakáva, že bude dôležitou postavou Slovana pri hre v oslabení a použiteľný je aj pred bránkou v početnej výhode.

"Tomáš Török je korčuliarsky a fyzicky veľmi dobre vybaveným hráčom. V zostave ho vidíme v tzv. "bottom six", teda v treťom alebo štvrtom útoku. Práve tu vie uplatniť svoju energiu, rýchlosť a dobrý fyzický fond. Dokáže byť dostatočne nepríjemný pre súperových hráčov, vybojovať veľa pukov a urobiť prácu pre celú formáciu. Tréneri vedia tieto jeho atribúty využiť aj pri hre v nerovnovážnom stave. Napriek týmto úlohám je zároveň schopný pomôcť tímu dôležitými kanadskými bodmi."

Usilovného korčuliara so zmyslom pre tímové poňatie hry čakajú v Slovane viaceré známe tváre bývalých spoluhráčov zo Zvolena, Michaloviec, či Banskej Bystrice Daniela Gachulinca, Milana Kytnára, Andreja Goliana, Samuela Baroša či Tomáša Matouška. Ponuka zo Slovana ho milo prekvapila.

„Veru tak. Krátko po skončení sezóny ma vo Zvolene oslovil Oto Haščák. Padlo mi to vhod, mal som nejaké ponuky, ale pri mene Slovana sa mi mierne rozochveli kolená. Pán Haščák má obrovský kredit a Slovan je u nás bez debaty hokejový vrchol. Verím, že sa v ňom presadím, i keď sa na veci pozerám reálne. Nie som typ, ktorý by sa dožadoval účasti na presilovkách a mal ambície zaradiť sa medzi produktívnych lídrov. Ostanem verný pravde o skromných postupných krokoch. Po príchode do Bratislavy som pookrial, je to atraktívne mesto s  príjemnými ľuďmi,“ dodáva absolvent päťročného denného štúdia na Technickej univerzite vo Zvolene, kde mal zameranie manažment.

 


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar