Pred piatym zápasom

V podobnej situácii (1:3 na zápasy) už Slovan bol a dokázal sa z nej dostať, dokonca k majstrovskému titulu. Nech sú lekcie z minulosti pre súčasných trénerov a hráčov dobrou motiváciou na otočenie tejto série.

Stav 1:3 na zápasy rozhodne nie je to, v čo mužstvo a fanúšikovia pred začiatkom playoff verili. Po výbornom vstupe a triumfe v prvom zápase (5:2) prišiel mimoriadne smolný druhý zápas doma a v ňom tri tyčky v rozpätí niekoľkých minút v predĺžení. Víťazný gól Michaloviec v závere našej oslabovky museli na dvakrát odobrovať rozhodcovia. O ďalšom víťaznom góle súpera v predĺžení - tentoraz v treťom zápase v Michalovciach - sa už popísalo veľa, situáciu nezmení ani oficiálny protest Slovana podaný na komisiu rozhodcov SZĽH. Slovan žiaľ neuspel ani v ďalšom dueli na východe, hoci ho mal po premiérovom extraligovom góle čerstvo osemnásťročného mladíka Kukumberga dobre rozohraný.

Mnohí fanúšikovia Slovana si však dobre pamätajú, že Slovan už v tejto situácii bol a dokázal sa z nej dostať. V semifinálovej playoff sérii 2007/2008 presne pred 15 rokmi najprv zvíťazil v domácom zápase nad Duklou Trenčín 4:1, keď brankár Sasu Hovi dával pamätný gól v powerplay cez celé klzisko. Následne však belasí trikrát prehrali (3:4, 1:3 a 0:3) a pred piatym zápasom série doma nad nimi visel Damoklov meč, rovnako ako teraz. V tomto zápase zvíťazili 5:2, v Trenčíne vzápätí triumfovali 4:1 a v rozhodujúcom siedmom zápase na domácom ľade 2:0. Góly v tomto zápase strieľali Richard Kapuš, dnešný asistent trénera a Marek Uram. Čisté konto vychytal Sasu Hovi. Slovanu sa obrat z 1:3 na 4:3 v playoff v tom čase podarilo iba ako druhému tímu slovenskej extraligovej histórie. Aj vtedy bol v pozícii obhajcu majstrovského titulu a obrat v tejto sérii ho naštartoval k opätovnému zisku titulu, keď vo finále zdolal Košice (4:3 na zápasy).

Okrem Kapuša boli v tomto tíme aj súčasný kapitán Michal Sersen, ktorý mal v tom čase 22 rokov. Tretím brankárom bol dnešný kustód Marek Srnec. Dôležitou dušou mužstva bol dnešný generálny sekretár SZĽH Miroslav Lažo. Mužstvo viedli súčasní tréneri juniorky Slovana Zdeno Cíger a Miroslav Miklošovič.

Zostáva veriť, že aj v dnešnom kádri sa nájdu hráči, ktorí dokážu mužstvo zmoblizovať a zabrániť tomu, aby sa táto hokejová sezóna pre nás skončila už v marci.

Piaty zápas štvrťfinále playoff HC SLOVAN Bratislava vs HK Dukla Ingema Michalovce je na programe v piatok 24. marca 2023 o 18:00 h. Vstupenky sú v predaji online v sieti Ticketportal a tiež na predajných miestach Zimný štadión Ondreja Nepelu a OC Central (Metodova 6).


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar