Za päť sezón zisk piatich medailí

Juniorku Slovana už od sezóny 2012/2013 vedie trénerské duo Miroslav Mosnár – Jozef Pethö, ktorí svojich zverencov priviedli v tejto sezóne k bronzovej medaile.


Za päť rokov sa dva razy tešili z majstrovského titulu, jednej striebornej a dvoch bronzových medailí. S oboma trénermi sme sa porozprávali o základnej časti ročníka 2016/2017, play – off, výkonoch mužstva a ich trénerskej chémii.Ako z dlhodobého hľadiska hodnotíte sezónu?
Miroslav Mosnár: Sezóna bola ťažká, nakoľko sme prešli veľkou obmenou a omladením kádra. Mali sme výpadok hráčov ročníka 1997. Výborne ich zastúpili o rok mladší chlapci, aj keď sme sa nevyhli výkyvom výkonnosti, čo sa pri mladom tíme stáva. V konečnom dôsledku možno sezónu hodnotiť ako úspešnú.
Jozef Pethö: Základná časť bola vyrovnaná a nebolo jednoduché dostať sa do nadstavbovej časti, medzi prvú šestku. Zápasy mali svoju úroveň, a tá sa stupňovala až do zápasov play - off. Naši chlapci to brali zodpovedne a svoju snahu pretavili do zisku bronzovej medaily.Aké pozitíva možno vymenovať z ročníka 2016/2017?
Miroslav Mosnár: Pozitívom boli zápasy, ktoré sme dokázali otočiť. Hráči, ktorí v minulosti dostávali menej priestoru, naznačili progres vo výkonnosti. Vyzdvihol by som tiež zodpovedný prístup väčšiny chlapcov k nárokom, ktoré boli na nich kladené. Boli sme veľmi dobrá partia, ktorá išla za svojim cieľom.
Jozef Pethö: Pozitívum vidím v prístupe chlapcov k tréningom, ktorý sa potom odzrkadlil v zápasoch.Boli v tíme hráči, ktorí môžu byť perspektívou pre A mužstvo HC SLOVAN Bratislava?
Miroslav Mosnár: Áno, sú tu hráči, ktorí by mohli v budúcnosti hrať vrcholový hokej, ale je to podmienené šancou a trpezlivosťou. S tou trpezlivosťou vidím na Slovensku trochu problém. Ďalším negatívom z môjho pohľadu je neobmedzený počet cudzincov v našej extralige.
Jozef Pethö: Hráč, ktorý by sa presadil z juniorky rovno do súťaže KHL, tak to je veľmi ťažké. Teší nás, že pár našich  hráčov z juniorky už dostalo šancu v KHL. Keby mala Bratislava aj mužstvo v extralige, bola by cesta do KHL pre nich ľahšia.Ktorá play – off séria bola pre Vás najťažšia?
Miroslav Mosnár: Nedá sa hodnotiť iba jedna séria. Spravidla najťažšia býva prvá, ak neuspejete, končíte sezónu. Myslím ale, že sme mohli viac potrápiť Trenčín v semifinále. Mrzí hlavne prvý zápas, tam vstúpil do hry niekto úplne iný ako hráči, to nebolo z môjho pohľadu fér.
Jozef Pethö: Najťažšia séria bola hneď prvá s Banskou Bystricou. Vyhrali sme ju síce 3:0 na zápasy, nebola však vôbec taká ľahká.V čom spočíva Vaša trénerská chémia? Spolu ste pri našej juniorke päť sezón a máte s ňou rovnaký počet medailí (2 zlaté, 1 striebro, 2 bronzi).
Miroslav Mosnár: Naša chémia spočíva v tom, že máme výborné podmienky, väčšinu hráčov, ktorí majú ambíciu, sú šikovní a chcú. Samozrejme, musí tam byť aj kvalita a kúsok talentu. Tu sme mali aj kus šťastia.
Jozef Pethö: Boli sme dlhoroční spoluhráči, a už teraz môžem povedať, že sme aj dlhoroční trénerskí kolegovia. Dúfam, že ešte nejakú tú sezónu potiahneme. Pýtate sa na chémiu? Asi sme si sadli, keď máme päť úspešných sezón.

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar