Vytrvalosť naháňajú nad Smokovcom

S trénerom Mikešom o sústredení v Starom Smokovci

Predchádzajúca príprava v Bratislave bola len zahrievacím kolom oproti tomu, čo hokejistov čaká na sústredení v Tatrách. Každý deň trénujú dvojfázovo. Okrem „posiliek“, ktoré slúžia ako akýsi udržiavací cyklus, sa zameriavajú najmä na vytrvalosť. Či už silovú, špeciálnu alebo všeobecnú. Opäť sme sa telefonicky spojili s trénerom Štefanom Mikešom.

„Pokračujeme v príprave, ktorú sme odštartovali skôr. V Bratislave sme absolvovali tri mikrocykli, teraz absolvujeme štvrtý, ktorým ukončíme určitú etapu. Viac sa budeme orientovať do špeciálnej vytrvalosti resp. intervalového tréningu, ale hlavne do maximálnej sily."

Grand hotel Bellevue spĺňa požiadavky hokejistov v maximálnej miere. Je to špičkový hotel bez akýchkoľvek výhrad. "Nič nám nestojí v ceste, aby sme ten program odviedli úplne dôsledne tak, ako sme si to predsavzali. Zatiaľ nenastali žiadne problémy. Určité zdravotné samozrejme hej, ale nič, čo by nám marilo možnosti napredovať v tom, čo sme si predsavzali.“

Fotogaléria - prvé foto zo sústredenia belasých vo Vysokých Tatrách

Dá sa povedať, že tréner Mikeš sa s tímom zoznamuje, dokáže už označiť najväčších silákov, či chlapcov, ktorí neunesú plynovú bombu na vysokohorskú chatu? „Pri vynáškach chlapci vytvorili dvojice, kde sa prestriedali, všetci k tomu pristúpili zodpovedne. Rozdiel vo výkonnosti tam samozrejme badať, každý je v niečom inom dominantnejší. Ťažšie, silovejšie typy tu viac trpia, či už pri vynáškach, pochodoch, výbehoch, kde sa to nedá oklamať. Každé kilo navyše tam je väčšou záťažou a zvyšuje nároky na vytrvalosť. Jeden je dobrý v tom, iný zasa v niečom inom. Takže ja budem spokojný, ak tu každý zo seba vydá to, na čo má. Máme pred sebou dostatočný časový úsek, aby sa hráči dostali do skvelej formy a boli pripravený na náročnú sezónu."

Pre hokejistov je zážitok absolvovať takúto časť letnej prípravy a ozvláštnenie len prispeje k lepším výkonom. „To je aj jeden z dôvodom, prečo sme do Tatier prišli. Je to spestrenie, aby sme stále neabsolvovali záťaž v tých istých podmienkach. Je to zasa niečo iné a myslím si, že to je zaujímavé a dobré aj pre ich progres."

 

 


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar