Víťazstvom nad Nemeckom spravili slovenskí juniori výrazný krok k postupu do štvrťfinále!

Dnes v noci zápas proti domácim USA

Slovenskej hokejovej reprezentácii do 20 rokov sa podarilo vstúpiť úspešne do bojov na svetovom šampionáte juniorov v americkom Buffale, keď v pondelok večer zdolali rovesníkov z Nemecka 2:1 po predĺžení. Práve triumf v úvodnom stretnutí na šampionáte bol jedným z minimálne dvoch krokov na ceste k postupu do vytúženého štvrťfinále. Mladí Slováci viedli gólom Richarda Pánika z 8. sekundy druhého dejstva, Nemci však ešte v druhej časti vyrovnali a rozhodnutie priniesol až presný zásah Hrivíka v 64. min. "Nazbieral som síce dva body, ale ja to nerátam. Boli veľmi dôležité pre naše víťazstvo, ktoré si veľmi cením,“ cituje portál iihf.com autora prvého gólu Pánika, ktorý navyše prihrával Hrivíkovi na rozhodujúci gól. "Bol som na ľade už takmer dve minúty a už som cítil únavu. Mal som však puk a videl som Mareka Hrivíka pred bránkou. Pokúsil som sa mu prihrať a vyšlo to," doplnil Pánik, pre ktorého je tu už tretí juniorský šampionát. "V ďalších zápasoch musíme najmä zlepšiť hru v presilových hrách. Je len otázkou času, kedy nám to začne padať. S Američanmi musíme hrať zo zabezpečenej obrany, vyvarovať sa chýb, ktoré sme urobili dnes, a hrať s nimi vyrovnanú partiu. Ak by sme to dokázali, domáci budú nervózni a začnú robiť chyby, z ktorých by sme mohli niečo vyťažiť," cituje portál sports-info.sk Richarda Pánika.

Spokojný s výsledkom bol aj tréner Štefan Mikeš. "Najdôležitejšie víťazstvá sa rodia najťažšie. V princípe je jedno, akým spôsobom sme vyhrali, dôležité sú body. Hrali sme tímovo, bojovali sme, dávali sme do toho všetko. Samozrejme, nebolo to ideálne, máme na viac. V tíme je skrytý väčší potenciál, ako sme ukázali. Chlapci mali zviazané ruky aj nohy, uvedomovali si zodpovednosť. Snažili sa dodržiavať všetko, na čom sme sa dohodli, mal som z toho veľmi dobrý pocit. Škoda, že sme sa nevyvarovali niektorých chybičiek a nevyužili sme šance, ktoré sme mali. Chýbala nám trochu väčšia chladnokrvnosť v koncovke, často sme neobsadzovali priestor pred bránkou. Mali sme dosť šancí na to, aby sme rozhodli už v riadnom hracom čase. Vyhrali sme a to je to najlepšie, čo sa mohlo stať," uviedol pre agentúru SITA Štefan Mikeš a na margo streleckej aktivity súpera dodal: "Štatistika striel ma nezaujíma, pretože Nemci nastreľujú puky a snažia sa hrať taký hokej, aby vytvárali komplikované situácie a mali možnosť puky dorážať a tečovať. Ich hokej je vždy taký priamočiarejší, kým u nás sme často hľadali možnosť kombinácie finálnej prihrávky namiesto zakončenia. Jednoducho iný herný prejav. V konečnom dôsledku ide o góly, zápase sme vyhrali. Bol to síce náš prvý zápas, ale bol veľmi dôležitý. Nemcom išlo o všetko, teraz už je viac-menej jasné, že ich čaká boj o záchranu. Som rád, že sme obstáli."

Po skončení duelu proti Nemecku majú Slováci približne iba 20 hodín na regeneráciu a prípravu na ďalší zápas, tentoraz proti favorizovanému domácemu výberu. "Nebude náročné chlapcov na tento zápas pripraviť. Nad Nemeckom sme vyhrali, úlohu sme splnili. Teraz musíme naplno myslieť na ďalší duel. Vieme o sile Američanov, k tomuto súperovi sa vôbec nemusíme vyjadrovať. Je to úradujúci majster sveta, hrá doma a je spolu s Kanadou najväčším favoritom,“ doplnil pre SITA Štefan Mikeš.

jk, sita


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar