V odvete sme Švédom nasúkali 5 gólov

Pred vypredaným hľadiskom výborný výkon slovenskej reprezentácie

Slovenská hokejová reprezentácia zvíťazila v piatkovom prípravnom stretnutí v rámci Euro Hockey Challenge v Košiciach nad Švédskom 5:1. Slováci odplatili "trom korunkám" prehru zo stredajšieho prvého stretnutia a pripravili ich aj o prvenstvo v rámci Euro Hockey Challenge, v ktorom tím Glena Hanlona dosiahol bilanciu 3 víťazstvá - 3 prehry. Švédi vyhrali v premiérovom ročníku série päťkrát zo šiestich zápasov. Proti Švédsku dosiahlo Slovensko v 30. vzájomnom zápase deviate víťazstvo.

Slováci pred zaplnenou košickou Steel arénou podali kolektívny výkon, vyšla im najmä prvá polovica duelu. Zverenci Glena Hanlona hrali zodpovedne v obrane, ktorú podporoval brankár Július Hudáček, a dôsledne dodržiavali stanovenú hernú taktiku. Po disciplinovanom výkone sa tešili z cenného víťazstva. O slovenské góly sa postarali StümpelBarankaPánikDravecký a J. Mikúš

Slovensko do svetového šampionátu odohrá ešte dve prípravné stretnutia. Najskôr vo štvrtok 21. apríla nastúpia Slováci v Bratislave proti Rakúsku a o tri dni neskôr tiež na ZŠ Ondreja Nepelu privítajú v generálke na MS Bielorusko. 

Výsledok - piatok:
Slovensko - Švédsko 5:1 (2:0, 3:1, 0:0)
Góly: 4. Stümpel (Šatan, Baranka), 11. Baranka (Šatan, Surový), 23. Pánik (J. Mikúš, Rastislav Pavlikovský), 25. Dravecký (Marcel Hossa, Podhradský), 32. J. Mikúš (Rastislav Pavlikovský, Graňák) - 32. J. Fasth (Silfverberg, Lander).
Vylúčení: 5:5 na 2 min, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška, Ország - Stano, M. Novák (všetci SR), 8073 divákov

Zostavy: 
Slovensko: J. Hudáček - Podhradský, Baranka, Graňák, Štrbák, Sersen, Stehlík, Švarný - Surový, Stümpel, Marcel Hossa - Pánik, Šatan, Š. Ružička - Dravecký, T. Marcinko, Bartovič - J. Mikúš, Rastislav Pavlikovský, Záborský - Cibák 
Švédsko: Nilsson - Petrasek, Ekholm, S. Kronwall, Dahlbeck, O. Eklund, Fernholm, Johnsson, S. Johansson - Melin, N. Persson, J. Andersson - J. Fasth, Zackriksson, Jämtin - Silfverberg, Lander, Hjalmarsson - Cehlin, S. Karlsson, Lasu - Petterström

Slováci mali hneď v úvode duelu dve obrovské príležitosti, ale skóre sa po nich nemenilo. Najprv Stehlík ani na dvakrát neprekonal brankára Nilssona. O niekoľko sekúnd neskôr už v presilovke Š. Ružička nabil Pánikovi, no jeho pokus smeroval vedľa švédskej bránky. Slovenskí fanúšikovia sa dočkali v 4. min, keď v početnej výhode Šatan potiahol puk do útočného pásma, našiel voľného Stümpela a ten z prvej otvoril skóre - 1:0. Zverenci trénera Glena Hanlona boli pri chuti a v 5. min pálil z krídla len do brankára Dravecký, gólom sa neskončili ani strely Baranku, Š. Ružičku a Rastislava Pavlikovského. V ďalšej presilovej hre po menšej šarvátke zvýšil na 2:0 Baranka, ktorý rozvlnil sieť delovkou od modrej čiary. Na nedostatok práce sa nemohol sťažovať ani slovenský brankár J. Hudáček, s pokusmi Švédov si však občas aj so šťastím poradil.

Hneď v prvej minúte druhého dejstva mali Švédi šancu skorigovať nepriaznivý stav, ale Silfverberg po faule Podhradského nepremenil trestné strieľanie. V 23. min sa menilo skóre opäť v prospech Slovenska. Domáci hráči sa nasťahovali do súperovho obranného pásma. Puk sa dostal medzi kruhy k J. Mikúšovi, jeho strela skončila na brankárovi Švédska, no ten už bol na dorážku Pánika v páde prikrátky - 3:0. O necelé dve minúty neskôr rozjasal tribúny útočník majstrovského HC Košice Dravecký, keď po rýchlej kombinácii s Marcelom Hossom našiel medzeru vo výstroji gólmana Nilssona. Vynikajúcu atmosféru v hľadisku udržiavali nielen korčuliari gólmi, ale aj famózny Hudáček. Už na 5:0 zvýšil v 32. min J. Mikúš, ktorého našiel vynikajúcou prihrávkou Rastislav Pavlikovský po odrazenej delovke Graňáka. Ešte v tej istej minúte švédsky výber znížil. Nikým nekrytý J. Fasth našiel voľný priestor medzi pravým betónom Hudáčka a konštrukciou bránky. 

Švédom sa nepodarilo skórovať v 50-sekundovej presilovke o dvoch hráčov na prelome druhej a tretej časti. Aj po skončení početnej výhody mali viac z hry severania, ale J. Hudáček chytal veľmi dobre. Slováci hrozili z rýchlych brejkov, v 46. min jeden z nich nepremenil Š. Ružička. Zverenci Glena Hanlona dodržiavali aj naďalej stanovenú hernú taktiku, výborne bránili a hladkým víťazstvom uspokojili divákov v zaplnenej Steel aréne.

Hlasy trénerov: 
Glen Hanlon (tréner SR): "Mal som dnes blízko k spokojnosti. Hráči predviedli veľmi dobrý výkon. Verím, že v rovnakom nasadení budeme pokračovať aj v nasledujúcom týždni." 

Roger Rönnberg (asistent trénera Švédska): "Hneď na začiatku zápasu sme dostali dva góly pri našom oslabení, čo súperovi veľmi pomohlo. Slovenský tím mal oveľa viac svetlých okamihov v tomto stretnutí, odohral veľmi dobrý duel. Slováci nás prevýšili a zaslúžene zvíťazili."

jk, sita

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar