V Moskve rokovali riaditelia klubov KHL o novej sezóne

HC SLOVAN Bratislava na výročnom zasadnutí Rady riaditeľov KHL zastupoval výkonný riaditeľ Alexej Jaškin.


Vedenie KHL na zasadnutí potvrdilo, že v sezóne 2017/2018 bude v súťaži účinkovať 27 klubov, z toho 13 v Západnej konferencii a 14 vo Východnej konferencii. Slovan pokračuje v Bobrovovej divízii, ktorá ako jediná bude mať 6 tímov. Každé mužstvo odohrá v základnej časti 56 zápasov, teda o štyri menej ako v predchádzajúcom ročníku. Vyžrebovanie základnej časti by malo byť známe najneskôr začiatkom júla t.r.
KHL opustili dva kluby: Medveščak Záhreb už v závere uplynulej sezóny avizoval svoj návrat do EBEL ligy a prihlášku nepodal. Metallurg Novokuzneck vedenie KHL vylúčilo na základe toho, že klub skončil na samom chvoste komplexného hodnotenia, tzv. ratingu klubov KHL. Hlavnými nedostatkami "Kuzne" bola najmä zastaralá infraštruktúra a dlhodobý divácky nezáujem o domáce zápasy hlboko pod priemerom KHL.

Prezident KHL Dmitrij Černyšenko na rokovaní predstavil podrobnejší plán reformy KHL do roku 2023. V budúcnosti sa počet účastníkov zníži na 24 klubov. Súťaž chce naďalej postupne zvyšovať svoju prestíž a renomé v hokejovom svete.

„Liga potrebuje konkurenčné prostredie. Rozdiely medzi najlepšími klubmi a outsidermi sú veľké, existuje nevyváženosť. Novokuzneck bol vo viacerých parametroch, ktoré sme brali do úvahy, posledný. Bolo to spravodlivé hodnotenie. Aj emocionálne, ale Metallurg mal dostatok času, aby sa jeho postavenie v súťaži vylepšilo,“
vysvetľoval pre ruské médiá rozhodnutie prezident KHL Dmitrij Černyšenko.

Vedenie KHL sa bude snažiť o väčšiu komercionalizáciu súťaže a vyššie zisky. Už v tejto chvíli predáva TV práva na prenosy zo zápasov do 28 krajín sveta. Naďalej bude podrobovať všetky účinkujúce kluby analýze z hľadiska športových výsledkov, rozpočtov klubov a ich finančnej stabilite, televíznych indexov, zaplnenosti arén, marketingových možností. Pritom nevylučuje, že do KHL ešte môžu vstúpiť aj iné zahraničné kluby, v najbližšom roku by sa mal pripravovať projekt tímu KHL so sídlom v Londýne, za ktorým údajne stoja bývalí manažéri Medveščaku.

Postupne sa bude znižovať aj platový strop. V nasledujúcom ročníku bude 900 miliónov rubľov na klub (14,25 milióna eur), v ďalšom už len 850 miliónov (13,5 mil.) a časom klesne na 600 miliónov (9,5 mil. eur). Pre porovnanie, rozpočet HC SLOVAN Bratislava na platy hráčom je 5,5 mil. eur. Dvoch hokejistov však budú môcť kluby platiť mimo platového stropu. Kluby v sezóne 2016/17 vynaložili na platy hráčov celkovo 45 percent svojich rozpočtov. Hráči zarábajú v porovnaní s inými európskymi ligami 2,6-krát viac, ale štyrikrát menej ako v NHL. „Máme sedem klubov, ktoré majú pravidelne problémy s vyplácaním hráčov. Priemerne meškajú s platbami 200 dní. Do 1. júla musia všetko splatiť, inak ich čakajú pokuty,“ povedal D. Černyšenko.

Celkovo zarobili kluby KHL 50 miliárd rubľov (792 mil. eur), ich výdavky však boli ešte o dve miliardy vyššie. Až 52 percent príjmov najmä ruských klubov boli peniaze zo štátnych zdrojov, 34 percent od súkromných investorov a len 14 percent z obchodných príjmov zo vstupného, predaja televíznych práv a sponzorských zmlúv. Do budúcnosti chce vedenie súťaže túto sumu zdvojnásobiť.

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar