V Bystrici sa nám nedarilo a prehrali sme 1:4

Katastrofálny vstup do druhej tretiny rozhodol o víťazstve Banskej Bystrice, Lažo s dvoma gólmi hviezdou zápasu

HC\'05 Banská Bystrica - HC Slovan Bratislava 4:1 (0:1, 2:0, 2:0) 
Góly: 21. Lažo (Weissmann), 22. Ján Sýkora, 46. Češík (Kubka), 57. Lažo (Šechný, Weissmann) - 17. Róbert Huna (L. Hudáček)
Vylúčení: 12:10 na 2 min, navyše: 59. Bambúch, 60. Kútny obaja na 10 min za zhodenie rukavíc - 60. Bohunický na 10 min za zhodenie rukavíc, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: P. Grečko - Gajan, T. Orolin, 3481 divákov

Zostavy:
Banská Bystrica: Šimonovič - Paľov, Kolba, Cebák, Biro, Vantroba, Bambúch, Kubka, Vizváry - Lažo, Šechný, Weissmann - Ján Sýkora, M. Hudec, Tománek - Rumpel, Miroslav Hlinka, Hvila - Kútny, Češík, Heizer
Slovan: Pavol Rybár - Jackman, Bohunický, Frühauf, Hájek, J. Kováčik, Štajnoch, Cartelli, Demel - M. Bakoš, Kapuš, Hujsa - Bulík, Lipiansky, Vaic - Róbert Huna, L. Hudáček, Richard Huna - D. Skokan, Preisinger, D. Buc

Pod Urpínom videl takmer vypredaný štadión dramatický, zaujímavý hokej. Prvá tretina viac patrila hosťom, ktorí hrali zodpovedne v defenzíve a dobre vykrývali stredné pásmo. V 4. min sa dostal pred Šimonoviča Lipiansky, ale nepresadil sa zblízka. Na opačnej strane mohol otvoriť skóre Tománek, ak by po jeho strele z pravej strany nezvonila žŕdka. Brankára hostí Rybára zamestnali v 12. min aj Češík s Kútnym. Domáci potom nevyužili dve presilovky v rade, naopak v oslabení sa prezentoval Buc, ktorý sa dostal pred gólmana "baranov", ale nebol úspešný. Podarilo sa to až v 17. min Róbertovi Hunovi, prihrával mu Hudáček, išlo o rýchlu akciu a útočník Slovana mieril presne - 0:1. Slovan ožil a v 19. minúte sa po Cebákovej chybe ocitol v šanci aj Vaic, nezakončil však dobre a v poslednej minúte prvej časti hry nevyšlo sólo ani Bulíkovi.

Úvod do druhej tretiny mali excelentný Banskobystričania. Už po 15 sekundách prihral Weissmann Lažovi, ktorý si z pravej strany nakorčuľoval pred Rybára a poslal puk pomedzi jeho betóny do siete - 1:1. O 46 sekúnd neskôr si nerozumel Hájek s Frühaufom, obranca Slovana navyše Rybára podkopol a ťažil z toho Sýkora, keď pohotovo prikorčuľoval a hokejkou poslal puk za dezorientovaného brankára hostí - 2:1. Banskobystričania boli v laufe. V 24. min Hudec mieril v presilovke do žŕdky. Bratislavčania si vytvorili tlak iba v presilovke v polovici zápasu. Zaujímavé momenty predviedol v 34. min Tománek, najprv sa dostal k zakončeniu po Cartelliho chybe, Rybár podržal tím a následne mu pomohla žŕdka, ktorú Tománek trafil druhýkrát v zápase v situácii pred odkrytou bránkou. 

Aj v tretej tretine mali viac z hry domáci hokejisti, ktorí hrali pozorne v defenzíve a dobre bránili stredné pásmo. Nebezpeční boli najmä smerom dopredu, v 46. min Kubka strieľal od modrej a Češík pred Rybárom tečoval puk - 3:1. Slovanistom to v útoku nešlo, hoci im snahu uprieť nemožno. V 48. min sa Lipiansky predral dopredu, ale Šimonoviča neprekonal, hosťom potom nevyšla ani presilovka. Definitívny úder im zasadil v 57. min Lažo, po peknej akcii novozloženého prvého útoku, keď prihrávku strelcovi Banskej Bystrice ideálne naservíroval Šechný a Lažo sa už pred Rybárom nemýlil. Záver okorenili ešte bitky, v ktorých "zvíťazili" Bambúch nad Jackmanom a Kútny nad Bohunickým.



Milan Staš (tréner Banskej Bystrice): "Prvá tretina nebola z našej strany najlepšia, predstavovali sme si ju inak. Súper dobre bránil stredné pásmo, ťažko sme sa dostávali dopredu, boli sme nervózni na hokejkách, puky nám odskakovali. Možno aj tým, že chlapci boli premotivovaní. Zápas sme však otočili na začiatku druhej tretiny, prakticky za minútu. Dostali sme sa do pohody a kontrolovali sme vývoj zápasu i výsledok, tretí gól nás už celkom upokojil, dohrávalo sa nervózne, pribudli šarvátky, ale to patrí k hokeju a som rád, že sme vyhrali, aj čo sa týka skóre a aj v šarvátkach."

Zdeno Cíger (tréner Slovana): "Zlomový moment nastal v druhej tretine, na ktorej začiatku sme dostali dva góly za minútu. Stalo sa tak po našich chybách. Oba góly by som nazval kurióznymi. Inak prvá tretina bola z našej strany výborná, rozohrali sme si zápas dobre, pokrývali sme dobre stredné i obranné pásmo a dali sme aj gól. O to viac ma mrzí, že zlomový moment v druhej tretine naštrbil mužstvo a domáci sa dostali do pohody a potom to už nepustili."

jk, sita

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar