Už zajtra začíname European Trophy! Prvým súperom KalPa Kuopio!

V zostave súpera asi aj Kapanen!

Už vo štvrtok 11. Augusta 2011 o 18:00h vstúpi HC Slovan Bratislava do sezóny 2011/2012 prvým súťažným zápasom v rámci najväčšieho letného klubového turnaja na starom kontinente European Trophy 2011. V domácej aréne Zimného štadióna Ondreja Nepelu si Slovan zmeria sily s piatym mužstvom najvyššej fínskej súťaže KalPa Kuopio.

Mužstvo reprezentujúce región Savo pricestuje do Bratislavy už v stredu na obed a v hlavnom meste Slovenska si rozloží svoj dočasný tréningový tábor, v rámci ktorého zohrá nielen zápas so Slovanom, ale aj ďalší zápas European Trophy v sobotu proti Vienna Capitals.

Podľa posledných správ sa bratislavskí priaznivci hokeja môžu tešiť hneď na niekoľko známych mien. Najväčším ťahákom bude nepochybne Sami Kapanen. Šikovný útočník odohral v NHL 831 zápasov za kluby Carolina Hurricanes a Philadelphia Flyers, v ktorých zaznamenal celkom 458 bodov. Dvakrát ho nominovali na Zápas hviezd NHL a v oboch prípadoch vyhral individuálnu súťaž o najrýchlejšieho korčuliara. Okrem toho sa zúčastnil na 7 majstrovstvách sveta, vrátane tých v roku 1995, na ktorých získalo Fínsko svoj prvý titul majstrov sveta. Kapanen sa na ľad vracia po ročnej odmlke a stane sa tak zrejme celosvetovou hokejovou raritou. Od roku 2003 je totiž majoritným vlastníkom klubu z Kuopia a zároveň v ňom vykonáva funkciu generálneho manažéra.

Slovan si bude musieť dať pozor nielen na 38-ročného veterána Kapanena, ale aj na ďalšieho známeho útočníka so skúsenosťami z NHL, KHL a reprezentácie Fínska 37-ročného Jukku Hentunena, ktorý do KalPy prestúpil pred touto sezónou z konkurenčného Jokeritu. Hentunen odohral za fínsku reprezentáciu na MS 50 zápasov, je držiteľom medailí z Olympijských hier i majstrovstiev sveta. V roku 2009 sa mu podarilo vyhrať s tímom AK Bars Kazaň Gagarinov pohár.

V bránke sa KalPa spolieha najmä na 30-ročného Ari Ahonena, ktorý strávil 5 sezón na farme New Jersey Devils v AHL (Albany River Rats) a stihol si zahrať aj za všetky tri kluby z Helsínk. Aj v obrane má fínsky tím zopár pozoruhodných hráčov, či už bývalého juniorského reprezentanta Laurilu, Jussiho Timonena, brata známejšieho Kimma, Švéda Masuhra alebo Američana Lannona.

Každopádne, Slovan bude mať do činenia s mimoriadne zdatným mužstvom, ktoré vstupuje do novej sezóny ešte silnejšie, ako bolo vlani. Niektorí pasujú KalPu za hlavného favorita na postup z Východnej divízie European Trophy. KalPa potvrdila svoje ambície už v prvom prípravnom zápase, keď 5.8. zvíťazila nad Kärpät Oulu (s ktorým sa Slovan stretne v sobotu 13.8.) 2:0 a svojho súpera prestrieľala v pomere 40:18.

jk


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar