Tréneri dorastu a juniorky hodnotia prebiehajúcu sezónu

Hodnotenie očami trénerov

Po individuálnych štatistikách mládežníckych tímov Slovana, ktoré vyzneli najmä v juniorke mimoriadne pozitívne, sme oslovili  aj trénerov juniorky a dorastu, Josefa Turka a Jozefa Pethöa, aby zhodnotili výsledky a hru svojich hráčov v posledných týždňoch kalendárneho roka, teda od novembra do decembra.

Josef Turek, tréner juniorov Slovan Bratislava:

Obdobie november–december by som zhodnotil z našej strany celkovo pozitívne. Pomohla nám veľmi reprezentačná prestávka, kedy sme sa dali dohromady. Od nej sme začali vlastne našu víťaznú sériu, kedy sme vyhrali z desiatich zápasov osem, jeden sme prehrali vo Zvolene (1:3) a druhý s Trnavou 5:6 až po samostatných nájazdoch. Mužstvo išlo v tomto období výrazne hore. Len škoda, že sa nám aj v tomto období zranil ďalší hráč, v tej dobe druhý najproduktívnejší hráč extraligy, Petar Trstenjak. Je škoda, že sa nevrátil do zostavy Dávid Árvay, ktorý odohral iba štyri zápasy a taktiež chýbal. Na druhej strane nám pomohli aj hráči z áčka, Sloboda či Cíger.

Jednoznačným lídrom je Surovka, ktorý aktuálne aj vedie kanadské bodovanie. Veľmi dobre pracuje v obrane Kettner, Luža, to sú všetko kľúčoví obrancovia. Stabilne chytá Rybár. Pomohol aj návrat Kalináča, ktorý je ťahúňom v útoku spolu s Mrázom. Keď odišiel Kalináč, nemali sme za neho náhradu, tímu veľmi chýbal a dosť sme období jeho odchodu z juniorky prehrávali. Hneď na to sa vážne zranil Trstenjak a tým pádom sa nám rozpadli vlastne dva útoky. Zranený je teraz Ondrej Homa, uvidíme, či sa dá do poriadku do začiatku nadstavby v novom roku. Zranené rameno má aj Bobocký.

Nepostúpili sme síce do prvej šestky priamo, ale sezónu môžeme ešte pokojne napraviť, pretože všetko sa bude počítať až po skončení sezóny. Tvrdo makáme na tréningoch, veríme tomu trendu, ktorý sme nastolili minulú sezónu a budeme v tom pokračovať. Po novom roku sa vrátia Pék a Preisinger z dvadsiatky. Uvidíme teda, či sa vrátia k nám do juniorky, alebo pôjdu do áčka.Nie sme teraz niekde na špici, ale myslím, že trend v tom, že je treba pripravovať mladých  a pracovať s nimi na úrovni, sa nám plniť darí.

Hráči, ktorých som spomínal, sú mladí, sú perspektívni, sú to navyše takmer všetko hráči Slovanu, je tu len minimum hráčov z iných tímov. O to nám ide, aby sme vychovávali našich vlastných hráčov. Je to cesta, ktorá má svoje trvanie, nejde to jednoducho vychovať hráča behom jednej sezóny, je to na dlhú dobu a dúfame, že sa niektorí z týchto hráčov objavia aj v áčku tak, ako sa to podarilo v prípade Slobodu či Tršku.

Viacero našich hráčov vedie ročníkové štatistiky svojich rovesníkov v rámci celej extraligy juniorov, dávame šancu dorastencom, ktorý prekročili úroveň dorasteneckej súťaže. Už teraz splácajú našu dôveru a ich výkonnosť prinesie svoje ovocie iste v najbližšej sezóne či dokonca sezónach.

Jozef Pethö, tréner dorastu Slovan Bratislava:

Aktuálne sme po skončení kalendárneho roku v tabuľke na šiestom mieste s päťbodovým náskokom pred deviatym mužstvom zatiaľ nepostupujúceho Popradu. Samozrejme by sme sa radi dostali do play off a budeme robiť preto všetko. V posledných zápasoch  od polovičky novembra po reprezentačnej prestávke do polky decembra nás trápili zranenie, choroby, presúvali sme aj hráčov z dorastu do juniorky. Jedno ma v tejto situácii mrazí, a to, že chalani, ktorých sme pribrali zase do tímu my a ktorí sa mohli presadiť v situácii, že dostávali viac šancí, sa presadili málo.

Naša výkonnosť ako aj herný prejav v zápasoch v období november–december bola ako na hojdačke. Teší ma len to, že sme v týchto zápasoch neodišli kondične. Veľa gólov sme dostali aj po naozaj zbytočných individuálnych chybách alebo po našej slabej koncentrovanosti na zápasy. Nedokázali sme sa skoncentrovať na zápasy počas celých šesťdesiatich minút. Keď sa však chlapci poučia z týchto chýb, bude dobre. Stále tomu verím, ale samozrejme je to len na chlapcoch.

Teraz sa rysuje, že prídu nejaké posily do juniorky od januára a tým pádom by sa nám uvoľnili naši dorastenci, ktorí už zaskakujú aj za juniorku. Ich príchod do dorastu by ma potešil. V prestávke chceme dobiť ako sa hovorí „baterky“, máme tréningy kondičného charakteru, ale chlapcov to baví a teší ma, že k tréningom pristupujú veľmi zodpovedne. Verím, že všetko sa to odzrkadlí aj na výsledkoch v novom roku.

jk, pre hcslovan.sk pripravil webhokej24.sk, autorkaAlena Hofmanová, autor fotografie Andrej Žiak


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar