T. Kundrátek novou posilou defenzívy Slovana

Český reprezentačný bek Tomáš Kundrátek bude v nadnárodnej Kontinentálnej hokejovej lige pokračovať v drese Slovana.


Pre stále len 25–ročného produktívneho obrancu pôjde o druhý tím v najlepšej lige na starom kontinente. Sezónu 2015/16 totiž začal v Diname Riga, kde patril medzi lídrov obrany. S vedením HC SLOVAN sa Kundrátek dohodol počas uplynulého víkendu na kontrakte do konca sezóny 2016/17. K prvému zápasu bude český obranca s číslom 84 na drese pripravený už v utorok, kedy na ZŠ Ondreja Nepelu privítame v dôležitom súboji o play off Dinamo Minsk. 
Netrvalo dlho, kým si talent obrancu s dobrými fyzickými parametrami (187 cm, 91 kg) všimli funkcionári Třinca, ktorí Kundrátka z jeho rodného Přerova ešte ako dorastenca stiahli do svojho mužstva. V tíme Ocelářov pokračoval v kategórii do 18 i 20 rokov, v ktorej sa predstavil tiež na svetových šampionátoch. Na Morave si Kundrátek v ročníku 2006/07 - ešte len ako sedemnásťročný - vyskúšal najvyššiu českú súťaž a pripísal si 26 štartov, ku ktorým pridal o rok neskôr ďalších 21 zápasov. 

Pred sezónou 2008/09 sa obranca s výbornou strelou a presnou rozohrávkou presunul za more. V juniorskej Western Hockey League v tíme Medicine Hat Tigers zaznamenal v 52 zápasov 29 bodov a v tom istom roku si ho v treťom kole draftu z celkového 90. miesta vybral New York Rangers. V prvom tíme jazdcov sa však nikdy neobjavil a po dvoch sezónach v AHL bol vymenený do Washinghtonu Capitals.

Premiéru v NHL zažil Tomáš Kundrátek práve v drese Caps, kde v ročníku 2011/12 nastúpil na 5 zápasov. Svoje štatistiky v najlepšej svetovej lige rozšíril v nasledujúcej sezóne, keď si v 25 zápasoch pripísal tiež 7 bodov. V ďalších dvoch rokoch nastupoval obranca so slušnou produktivitou vo farmárskom Hershey Bears v AHL a aj preto sa rozhodol pre návrat do Európy. 

Predsezónnu bitku o služby Kundrátka vyhralo Dinamo Riga, kde sa zaradil okamžite medzi dôležité stavebné kamene defenzívy. Dlhé obdobie bol český reprezentant najproduktívnejším bekom mužstva. Pred druhou reprezentačnou prestávkou sa vedenie Dinama rozhodlo pokračovať v sezóne už len s domácimi hráčmi a postupne sa zbavilo viacerých legionárov, medzi nimi aj Tomáša Kundrátka. Vedenie HC SLOVAN definitívne dotiahlo jeho príchod počas uplynulého víkendu. Zhodou okolností v rovnakom čase nastupoval Tomáš v prvej obrane českej reprezentácie na Channel One Cupe v Moskve a svoj výkon podčiarkol gólom do siete domáceho favorita, ktorým pomohol výberu Vladimíra Vůjtka k celkovému prvenstvu na turnaji.

HC SLOVAN Bratislava teší, že kvalitný český obranca Tomáš Kundrátek si za svoje ďaľšie pôsobisko vybral práve naše mužstvo a verí, že v náročnej fáze sezóny pomôže klubu v boji o play off.  

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar