Titul je čerešničkou na torte za dlhodobú prácu

Nadchádzajúci víkend sa záverečnými zápasmi skončí súťaž kadetov, v ktorej si tri kolá pred koncom zabezpečili titul hokejisti HC SLOVAN Bratislava.


O sezóne sme sa rozprávali s hlavným trénerom našej kategórie Michalom Dostálom. Spolu s ním pracoval pri tíme Tibor Višňovský.
Ako by ste popísali ročník, ktorý pre nás skončí o niekoľko dní ziskom majstrovského titulu?
Tento rok sa hral iný model súťaže, ako v predošlých rokoch. Vytvorila sa tabuľka najlepších 12 mužstiev, z nich 6 postupovalo do nadstavbovej časti o majstra. Treba povedať, že okrem domácej súťaže sme nastupovali aj v Centrálnej európskej hokejovej lige proti tímom ako Sparta Praha, Szekesfehervár, Zlin, Okanagan St. Pölten. Pre nás to bola náročná sezóna, ktorá na základe tvrdej práce a dobrého prístupu vyvrcholila týmto úspechom. Dôležité bolo, že na novy systém ligy sme sa s chlapcami  pripravovali, určili si priority a držali sa ich.O akých cieľoch hovoríme?
Rozvojovo a smerom do budúcna sme chceli vyťažiť čo najväčší počet hokejistov, najlepší od nás nastupovali za dorast. Nechceli sme im uprieť možnosť napredovať, keď na to majú, čo herne dokázali vo vyššej kategórii. Cieľ bol rovnako postupiť medzi najlepších šesť a nestratiť s priamymi konkurentmi veľa bodov, ktoré sa prenášali. To sa v konečnom účtovaní aj podarilo a preto sme mali v nadstavbe pred inými mužstvami náskok a dobrú pozíciu v boji o titul. V nadstavbe sme sa sústredili iba na každý ďalší zápas, chceli sme uspieť, nepozerali sme sa veľmi dopredu, brali sme ho s chlapcami ako play-off.V čom spočívala najväčšia sila mužstva? 
Hráčom sme vštepovali od prípravy aktívny hokej, či už smerom dopredu, ale aj v defenzíve  Silou tímu boli zlomové momenty. Niekoľko zápasov sme vyhrali o gól, rozhodli v záverečných tretinách. Ukázala sa psychická odolnosť, výkony našich brankárov, či dobrá hra v nerovnovážnom počte, teda v presilovkách alebo v oslabení.   Vynikali v tíme individuality, v ktorých vidíte budúcnosť?
Nechcel by som vyzdvihovať jednotlivcov, sila mužstva spočívala v tímovej hre, raz sa niekomu darilo viac a niekomu menej, chalani sa potiahli navzájom. Naši rozdielovi hráči nastupovali v doraste.Kedy ste začali veriť, že titul by mohli získať Vaši zverenci?
Verili sme od začiatku, za akýchkoľvek okolností, dávali si tie najvyššie ciele. Chceli sme, aby chlapci pristupovali čo najzodpovednejšie k zápasom a vydali zo seba úplne maximum. Úspech sa priblížil po výhrach nad Spišškou Novou Vsou, ktorú sme obrali o body napriek tomu, že jej tím už posilnili aj dorastenci. V tom čase sme si už hovorili, že si to nesmieme nechať zobrať. Čo pre Vás úspech v tejto kategórii znamená?
Super pocit a radosť aj za hráčov, tvrdá každodenná práca priniesla ovocie. Vážim si ho o to viac, že novovytvorená liga kadetov bola nesmierne náročná, nebolo oddychového zápasu, keďže sme hrali skoro vždy v inom zložení a udržali si stálu formu.  Ukázala sa dlhodobá práca, s mojimi kolegami som sa s týmto ročníkom stretával počas troch rokov, titul je pre nás čerešničkou na torte. Treba to brať aj ako záväzok a pokračovať v tvrdej práci naďalej, aby sa čo najväčší počet hračov zlepšoval a presadil aj v ďalších kategóriách. Ako sa Vám na trénerskej lavičke pracovalo s Tiborom Višňovským?
S Tiborom to bola moja prvá spoločná sezóna. Dobre sa poznáme, hrali sme spolu ešte v Skalici. Potešil som sa, keď mi oznámili meno môjho kolegu. Ihneď zapadol do trénerského tímu, vyžadoval od chlapcov maximum. Ťahali sme celú sezónu za jeden povraz.

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar