Sumár utorkových zápasov Slovnaft Extraligy

Košice znova prehrali, Trenčín skoro prehajdákal štvorgólový náskok, Zvolen prehral v Martine, ŽIlina prekvapujúco zvíťazila v Skalici

BANSKA BYSTRICA - KOŠICE 2:1 po samostatných nájazdoch
Prvý zaujímavý moment nastal v 7. min, keď sa hra prerušila a diváci zahádzali ľad "plyšákmi", ktoré putujú do Detskej fakultnej nemocnice pod Urpínom. Úvodnú vážnejšiu šancu si vypracoval v 14. min domáci Tománek, z troch metrov mieril pred Hudáčkom nepresne. Hostia z Košíc hrozili rýchlymi kontrami, po jednej z nich sa ocitol na ľavej strane v dobrej šanci Jenčík, ktorý neprekonal Šimonoviča, ale v 18. min sa to práve po akcii Jenčíka podarilo Draveckému, keď si zblízka vychutnal "parádičkou" brankára Banskej Bystrice - 0:1.
V druhej tretine mali najprv viac z hry východniari. Po nedorozumení v domácej obrane sa dostali k dvom dobrým možnostiam v 22. min Frolík a Andrašovský, ich strely vyrazil pozorný Šimonovič. V 25. min hrali "barani" presilovku, v ktorej mal obrovskú šancu Šechný, ale úplne voľný pri ľavej žrdi Hudáčka neprekonal. V 29. minúte sa Tománek preštrikoval pred bránku, po jeho strele puk pečiatkoval bočnú i hornú žŕdku, podľa videorozhodcu sa však nedostal za čiaru. Tento moment akoby ešte viac nakopol Banskobystričanov: v následnej presilovke mali tlak, ale chýbala vyložená pozícia. Až v 39. min sa Hudáček potil, keď najprv po prihrávke Šechného z ľavej strany neuspel zblízka Paľov - namiesto puku skončil v bránke domáci útočník. Vyrovnať sa podarilo až Hudecovi po prihrávke Hvilu z ľavého kruhu: zblízka prekonal Hudáčka, keď mu poslal puk pomedzi betóny - 1:1. Pár sekúnd pred koncom druhej časti mohlo byť všetko inak, pretože Košice sa dostali do prečíslenia dvoch na jedného. Kristek našiel Miklíka, ktorý však pri ľavej žrdi neprekonal Šimonoviča.
V tretej tretine oba tímy chceli strhnúť úspech na svoju stranu, ale nevyťažili z presiloviek a aktéri sa nepresadili ani v hre štyroch proti štyrom. V 53. min Vorel našiel pred bránkou Miklíka, ktorý netrafil puk, a o chvíľu neskôr z ľavej strany neskóroval ani Andrašovský. Domácich mohol dostať do vedenia Tománek, ktorý v 55. min tvrdo vystrelil a v 57. min po Hudecovej akcii zblízka neprekonal Hudáčka - v koncovke mu chýbalo aj povestné šťastie. Dvadsať sekúnd pred záverečným klaksónom sa Hvila dostal do šance, ale Bartoš mu nedovolil zakončiť.
V predĺžení robili Košičanom problémy Hudec s Tománkom, ale nepodarilo sa im rozvlniť sieť. Päť sekúnd pred koncom nadstaveného času Homer nešportovo päsťou zložil na ľad Hudeca, ktorý so zranenou rukou odišiel do šatne. Rozhodca Konc však udelili obom tresty rovnako a rozhodovalo sa v samostatných nájazdoch. V ôsmej sérii sa postaral o dva body pre Banskú Bystricu Hlinka.
Vladimír Országh (asistent trénera Banskej Bystrice): "Bol to zaujímavý, tvrdý a agresívny zápas, aký v našich podmienkach nevidieť často. Sme radi, že sme zdolali Košičanov. Ukázali, že majú svoju kvalitu a zaslúžene sú na prvom mieste v tabuľke. Bodík navyše sme si zaslúžili za našu bojovnosť."
Rostislav Čada (tréner Košíc): "Bolo to rýchle a bojovné stretnutie s patričným dôrazom na oboch stranách. Domáci si vytvárali tlak a následné príležitosti svojou bojovnosťou. Nám sa to darilo kombinačnou hrou. Obe mužstvá mohli rozhodnúť o osude zápasu už v riadnom hracom čase. Domácim to napokon vyšlo v samostatných nájazdoch."
HC\'05 Banská Bystrica - HC Košice 2:1 po sam. nájazdoch (0:1, 1:0, 0:0 - 0:0, 1:0) 
Góly:
 39. M. Hudec (Hvila, Paľov), rozhodujúci sam. nájazd: M. Hlinka - 18. Dravecký (Jenčík, Homer)
Vylúčení: 7:10 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: D. Konc - J. Tvrdoň, Horínek, 2119 divákov
Zostavy:
Banská Bystrica:
 Šimonovič - Cebák, Cunik, Kubka, Bambúch, Kolba, Vantroba, M. Biro, Vizváry - Tománek, M. Hudec, J. Sýkora - Rumpel, Šechný, Kútny - Paľov, M. Hlinka, Hvila - Vartovník, Heizer, Hamrák
Košice: J. Hudáček - J. Tabaček, Homer, M. Šterbák, Michal Grman, Matúš Chovan, Slimák, Deyl, Šeda - Michel Miklík, Kristek, Vorel - Dravecký, Jenčík, P. Bartoš - Tomík, Martin Frolík, Andrašovský - Gmitter, Marcel Baláž, Huba
 

SKALICA - ŽILINA 1:3
Úvodnou šancou sa prezentoval domáci Prokop, ale svoje sólo nedotiahol do úspešného konca. Následne v presilovej hre našiel Višňovský ideálnou prihrávkou Zálešáka, ten však mieril iba do brankára Žilinčanov Laca. V ďalšej presilovej hre sa však Skaličanom podarilo streliť prvý gól, keď sa tvrdá strela aktívneho Zálešáka odrazila pred Školiaka, pre ktorého už nebol problém zasunúť puk - 1:0. Záhoráci sa však z vedenia dlho netešili: už o 30 sekúnd totiž vyrovnal Smotrila, ktorého strela prekvapila Lakosila. Smotrila potom pridal aj svoj druhý gól v tomto zápase. Ťažil z nedôsledného krytia a blafákom znova skóroval - 1:2.
Druhá tretina priniesla tri stopercentné šance domácich. Prvú nepremenil Gula, keď spomedzi kruhov mieril len do Laca. Druhú "tutovú" šancu mal Kutálek, ale jeho zakončenie skryl do svojej výstroje spoľahlivý brankár hostí. Do tretice sa Laca nepodarilo prekonať Školiakovi, ktorého strela mierila do stredu.
V 47. min sa znova - rovnako ako v úvode duelu - dostal do samostatného uniku domáci Prokop, tentoraz jeho pokus skončil na žŕdke. Päť minút pred koncom dovŕšil Smotrila svoj hetrik, keď blafákom zužitkoval ideálnu prihrávku od Martina Slováka. Domáci potom mali možnosť znížiť v presilovej hre. Početnú výhodu si ešte vylepšili ešte odvolaním brankára Tomeka (od 41. min chytal namiesto Lakosila) a za vyhodenie puku putoval na trestnú lavicu aj ďalší Žilinčan Horský, ale prevaha Skaličanov až o troch hráčov nepriniesla želaný gólový efekt.
Peter Oremus (tréner Skalice): "Rozhodla naša slabá efektivita v koncovke. V ostatnom čase nám to do bránky súpera akosi nepadá. S jedným gólom sa zvíťaziť nedá, s dnešným výsledkom panuje veľká nespokojnosť."
Anton Tomko (tréner Žiliny): "Bol to typický zápas po asociačnej prestávke. Vedeli sme, že musíme ustáť prvú tretinu, v ktorej mala Skalica aj zásluhou troch presiloviek veľký tlak, ale svoje šance nevyužila. Naopak, do vedenia sme šli my. Podržal nás brankár Marek Laco. Dôležitý bol tretí gól a aj to, že sme odolali v oslabení o dvoch hráčov, počas ktorého domáci aj odvolali brankára."
HK 36 Skalica - MsHK DOXXbet Žilina 1:3 (1:2, 0:0, 0:1) 
Góly:
 11. R. Školiak (Zálešák, T. Višňovský) - 11. Smotrila (Martin Slovák, D. Devečka), 19. Smotrila (Martin Slovák, D. Devečka), 55. Smotrila (Martin Slovák, Rúfus)
Vylúčení: 0:8 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Jonák - M. Orolin, P. Šefčík, 1432 divákov
Zostavy:
Skalica:
 Lakosil (od 41. min Tomek) - M. Školiak, Gründling, I. Jankovič, Kloz, Kumstát, Gula, Magušin - Zálešák, R. Školiak, T. Višňovský - Kutálek, R. Jarolín, Šátek - Lušňák, Filip Novák, Mikušovič - J. Jurík, J. Prokop, Konečný
Žilina: M. Laco - Krčula, Dlouhý, Ďurkech, Heš, D. Devečka, Rúfus, Ftorek, Hájnik - V. Nemec, Hreus, T. Oravec - Petruška, Horský, Stupka - Martin Slovák, T. Troliga, Smotrila - Drevenák, Valášek, Vala

MARTIN - ZVOLEN 5:3
Priemerný hokej v prvej tretine nenadchol riedko zaplnené tribúny. Obaja súperi sa zamerali na dôslednú obranu, na ľade prevládal boj nad hernou jednoduchosťou. Azda najkrajší moment tejto časti prišiel v 13. min, ale Macejkovo sólo skončilo iba na žŕdke Škrečkovej bránky. Hneď z protiútoku sa potvrdilo známe "nedáš, dostaneš". Záhorovský "lišiacky" pomedzi Križanove betóny otvoril skóre.
V druhej tretine sa roztrhlo vrece s gólmi. Ako prvý z neho vypadol ten Kovářov v presilovke, ktorým išiel hosťujúci Zvolen už do dvojgólového vedenia. Martinčania sa však v 27. min dostali šťastným presným zásahom Jabrockého do zápasu - 1:2. Túto situáciu si dal arbiter Kubuš ešte odobriť videorozhodcom. V rovnakej minúte sa zároveň zranil brankár domácich Križan a vystriedal ho Dzubina, ktorý si ešte nestačil riadne siahnuť na puk a už ho lovil zo siete. O 65 sekúnd po Jabrockého presnom zásahu totiž Baláž s prehľadom vrátil Zvolenčanom dvojgólový náskok. Lenže o 28 sekúnd bol Martin po Klepáčovej strele od mantinelu opäť v hre - 2:3. Aj na druhej strane sa potom menil brankár: neistého Škrečka striedal Kristín. Hokejisti spod Pustého hradu boli stále aktívnejší, častejšie ohrozovali Dzubinu, ktorý sa však už dostal do "prevádzkovej teploty". V 35. min bravúrne kryl Záhorovského tutovku. V 38. min Zvolenčania zle striedali, Dzubina našiel na modrej číhajúceho Murčeka, ktorý si vychutnal Kristína a svojim premiérovým gólom v drese Martina vyrovnal - 3:3. Bol to 100. gól MHC Mountfield v aktuálnej sezóne.
O zavŕšenie obratu sa postaral v 48. min Appel, ktorý zoči - voči Kristínovi chladnokrvne zasunul puk medzi jeho betóny - 4:3. O minútu mohol poistiť náskok domácich Uram, ale Kristín sa už nenechal prekvapiť. "Bielomodrí" umne bránili svoj náskok, hostia hrali v závere už vabank a 19 sekúnd pred koncom pristúpili aj k power-play. Skóre zápasu napokon pečatil strelou do prázdnej bránky Jabrocký sekundu pred záverečnou sirénou.
Jaroslav Husár (tréner MHC Mountfield): "Nevyšiel nám úvod zápasu, prebrali sme sa až v jeho polovici. Hoci sme prehrávali už 1:3, dokázali sme nepriaznivý vývoj zvrátiť. Spokojní sme viac s výsledkom ako s predvedenou hrou."
Ernest Bokroš (tréner Zvolena): "Viedli sme 2:0 a 3:1, napriek tomu sme prehrali. Takéto zápasy musíme zvládať a víťazstvo v nich si nesmieme nechať vziať. Chce to však iný prístup, na hráčov asi príliš doliehajú blížiace sa Vianoce. Dnes nás nepodržali ani naši brankári."
MHC Mountfield - HKm Zvolen 5:3 (0:1, 3:2, 2:0) 
Góly:
 27. Jabrocký (P. Klepáč), 29. P. Klepáč (Jabrocký, Macejka), 38. Murček (Dzubina), 48. Appel (Važan, Galamboš), 60. Jabrocký (Uram) - 14. Záhorovský (Kovář, J. Valach), 22. Kovář (Záhorovský, Hranáč), 28. V. Baláž (L. Jurík, Michal Chovan)
Vylúčení: 2:4 na 2 min, navyše: Velebný na 10 min za nešp. správanie - J. Valach na 10 min za napadnutie zozadu, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Kubuš - R. Bednár, Tornay, 1200 divákov
Zostavy:
MHC Mountfield:
 Križan (od 27. Dzubina) - Hriňa, I. Ďatelinka, P. Klepáč, L. Matejka, Danko, Velebný - Uram, M. Beran, Markovič - Jabrocký, Murček, Macejka - Appel, Galamboš, Važan
Zvolen: Škrečko (od 29. Kristín) - L. Čierny, Hranáč, T. Bokroš, Ďaloga, J. Valach, Juraško - V. Baláž, L. Jurík, Michal Chovan - P. Pucher, M. Trochta, P. Barinka - V. Škoda, Kovář, Záhorovský - od 41. min Otčenáš, Leskovjanský

TRENČIN - NITRA 6:4
Trenčiansky uragán v prvej tretine sfúkol protivníka z ľadu, pričom Nitrania to súperovi umožnili aj svojimi štyrmi vylúčeniami - kuriózne všetkými za hákovanie. Domáci trikrát presilovku využili. V 4. min po vyšachovaní obrany bleskovou kombináciou zakončil Tybor do prázdnej bránky a v 10. min zvýšil nekompromisnou "delovkou" Jánoš. V 12. min si hostia vzali oddychový čas, ale ani to im nepomohlo. V závere úvodnej časti mali domáci početnú výhodu o dvoch hráčov a skórovali dvakrát - najskôr po akcii na jeden dotyk cez celé útočné pásmo doklepával Tybor a onedlho trafil z otočky Naurov. Nitrianski brankári sa vystriedali a hostia po prestávke začali byť citeľne aktívnejší. V 22. min Šumichrast zblízka prefíkane technicky pod hornú žŕdku znížil. Na ľade už bolo obojstranne viac nepresností, ale v 37. min sa hosťom opäť podarilo skorigovať svoj odstup, keď dorážkou skákajúceho puku skóroval opäť Šumichrast.
Trenčín musel prejsť z "úsporného režimu" opäť do stavu pohotovosti, pretože Nitra sa ani po sprche z úvodnej tretiny nevzdala a v 48. min Korhoň zblízka znížil na rozdiel už len jediného gólu. Opatrné preťahovanie sa zakončili domáci v 56. min dvoma presnými zásahmi v rozpätí 35 sekúnd, keď najskôr Gašparovič zužitkoval Pardavého prihrávku spoza bránky a potom Tybor tečom z bezprostrednej blízkosti zavŕšil svoj hetrik. Na konci ešte do odkrytej bránky trafil Ručkay. Trenčín si v strednej fáze zbytočne skomplikoval situáciu, ale jeho víťazstvo je zaslúžené.
Juraj Jakubík (asistent trénera Trenčína): "O zápase rozhodla naša famózna prvá tretina, v ktorej sme lepšie korčuľovali ako súper a strelili sme aj štyri pekné góly. V ďalšom priebehu síce Nitra hrýzla a gólovo sa na nás takmer dotiahla, potom sa nám však podarilo znova odskočiť a naše víťazstvo sme uhájili."
Branislav Okuliar (tréner Nitry): "Tento zápas sme si prehrali sami už v prvej tretine. Doplatili sme v nej na slabý pohyb a vylúčenia, po ktorých sme inkasovali. V druhej a tretej tretine sme už boli domácim vyrovnaným súperom, ale zápas sa hrá na celých šesťdesiat minút. Mohli sme v Trenčíne niečo uhrať, preto dvojnásobná škoda tej prehajdákanej úvodnej časti."
Dukla Trenčín - HK Nitra 6:4 (4:0, 0:2, 2:2) 
Góly:
 4. Tybor (R. Tvrdoň, Jánoš), 10. Jánoš (Tybor, Bolf), 17. Tybor (Pardavý, M. Hruška), 19. Naurov (M. Filo, Koložváry), 56. Gašparovič (Pardavý, R. Tvrdoň), 56. Tybor (M. Hruška, Jánoš) - 22. Šumichrast (J. Polák), 37. Šumichrast (Spilar, M. Štefanka), 48. Korhoň (Šumichrast, Michal Novák), 59. H. Ručkay (M. Štefanka, Spilar)
Vylúčení: 2:4 na 2 min, presilovky: 3:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška - Bundil, Výleta, 1880 divákov
Zostavy:
Trenčín:
 V. Kováč - Sekeráš, E. Bednár, Bolf, M. Hruška, Jarábek, S. Tomko - Pardavý, Gašparovič, T. Melichárek - Tybor, Jánoš, R. Tvrdoň - M. Filo, Naurov, Koložváry - P. Kopecký
Nitra: J. Laco (od 19. min Čiliak) - Ďurák, L. Gabriš, Michal Novák, J. Polák, Hlavačka, Rais, Fabian, Peter König - Spilar, M. Štefanka, H. Ručkay - Korhoň, T. Chrenko, Šumichrast - S. Saliji, Podstavek, Marek Slovák - Štumpf, Uhnák, Čaládi

Priebežná tabuľka po 36. kole:
1. HC Košice 38 25 1 5 1 2 4 139:69 90
2. HK Poprad 38 20 2 3 2 2 9 122:80 74
3. HC\'05 Banská Bystrica 37 20 1 3 1 2 10 120:85 71
4. Dukla Trenčín 38 17 0 3 1 2 15 99:113 60
5. HKm Zvolen 38 14 1 3 2 5 13 111:99 57
6. Slovan Bratislava 38 14 2 2 2 3 15 109:98 55
7. MHC Mountfield 38 16 1 0 0 4 17 102:121 54
8. HK 36 Skalica 38 13 0 3 0 4 18 105:119 49
9. MsHK DOXXbet Žilina 37 12 1 3 0 0 21 89:107 44
10. HK Nitra 38 12 1 1 0 2 22 101:134 42
* * *
HK Orange 20 20 0 0 0 1 0 19 25:95 1

jk, sita, szlh.sk


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar