Sumár predvianočného kola

Kolo hostí- domáci ani raz nevyhrali

BANSKÁ BYSTRICA - ŽILINA 2:3
Domáci v úvode podľa očakávania zatlačili súpera do defenzívy a už na začiatku 2. min išli do vedenia. V presilovke vystrelil Sýkora a pohotový Tománek zblízka zavesil vyrazený puk pod hornú žŕdku Lacovej bránky - 1:0. Ďalšie šance "baranov" prišli hneď vzápätí. V 3. min neuspel sám pred žilinským gólmanom Rumpel a na hostí sa valili ďalšie útoky. Tempo hry mierne pribrzdili časté vylúčenia. Od 6. min mali hostia obrovskú šancu na vyrovnanie počas takmer minútovej presilovky piatich proti trom. Vyťažili z nej však iba Devečkovu strelu do žrde. V 10. min mal Hlinka šancu zvýšiť skóre, keď sa k nemu šťastne odrazil puk, sám pred Lacom však na dvakrát neuspel. Zo zvyšného času úvodného dejstva zaujala až v jeho závere parádna individuálna akcia Sýkoru, ktorému však nevyšla koncovka.
V prostrednej časti hry domáci trochu poľavili v nasadení, čo Žilinčania rýchlo využili. V 25. min Fedor vyrazil puk po strele Rúfusa, zmocnil sa ho Smotrila a po obkorčuľovaní bránky zasunul puk do siete - 1:1. Banskobystričania následne zvýšili úsilie a v 29. min sa opäť ujali vedenia, keď využili ďalšiu presilovku. Šechný z úrovne bránkovej čiary našiel Vantrobu a ten z ľavého kruhu strelou pod žŕdku prekonal hosťujúceho brankára - 2:1. Hostia však nezložili zbrane a naďalej boli nepríjemným súperom. V 33. min domáca obrana zaspala, Petruška našiel spoza bránky Horského a ten nikým neatakovaný vyrovnal. 
V záverečnej tretine hráči Banskej Bystrice potvrdili, že to v tejto sezóne na Žilinčanov nevedia. Hostia rozhodli o svojom víťazstve v 43. min, keď Troliga viac-menej iba nahodil pred domácu bránku a gólman Fedor si nešťastne vrazil puk za vlastných chrbát - 2:3. "Barani" potom vrhli všetky sily do útoku, ale na ich hokejky sa už lepila nervozita. Banskobystričania inkasovali aj dva desaťminútové tresty. V samom závere ešte hrali domáci power-play šiestich proti štyrom, v hektickom finiši však už nedokázali vyrovnať.
Milan Staš (tréner Banskej Bystrice): "Chceli sme nadviazať na dobrý výkon s Košicami. Čiastočne sa nám to podarilo v prvej tretine, keď sme si vytvorili dostatok šancí, ale potom sme sa učičíkali a naša hra bola ľahkovážna. Súper bol veľmi dobrý v obrane, vytláčal nás do rohov, ťažko sme sa presadzovali. Bolo to dané aj tým, že sme hrali veľa v oslabení. V závere duelu sme chceli zachrániť aspoň bod, power-play nám však nevyšla. Bol to z našej strany veľmi zlý zápas."
Anton Tomko (tréner Žiliny): "Prvá tretina bola z našej strany veľmi zlá, nekorčuľovali sme, hneď v úvode sme pri našom vylúčení dostali gól. Prvú tretinu sme napokon ustáli, podržal nás brankár Laco. Po prvej tretine sme v kabíne zvýšili hlas a vrátili sme do hry všetky štyri útoky, čo nám prinieslo ovocie. Do tretej tretiny sme išli s tým, že sa pokúsime hrať trpezlivo a s cieľom skórovať. Škoda vylúčenia v závere, keď sme hrali presilovku a boli sme šiesti na ľade, bola to z našej strany veľká chyba. Sme veľmi radi, že sme zvíťazili, tri body sú pre nás veľmi vzácne."
HC\'05 Banská Bystrica - MsHK DOXXbet Žilina 2:3 (1:0, 1:2, 0:1) 
Góly:
 2. Tománek (Ján Sýkora, Šechný), 29. Vantroba (Šechný, Ján Sýkora) - 25. Smotrila (Rúfus), 33. M. Horský (Petruška, Ďurkech), 52. Troliga (Martin Slovák, Smotrila)
Vylúčení: 7:6 na 2 min, navyše: Bambúch na 10 min + DKZ za nešportové správanie sa, Hvila (obaja Banská Bystrica) na 10 min za nešportové správanie sa - Dlouhý (Žilina) na 10 min za nešportové správanie sa, presilovky: 2:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Grečko - Snášel, Rovenský, 1500 divákov
Zostavy:
Banská Bystrica:
 Fedor - Cebák, Cuník, Kolba, Vantroba, Kubka, Bambúch, Vizváry, M. Biro - Tománek, Šechný, Ján Sýkora - A. Bezák, Miroslav Hlinka, Hvila - Rumpel, Paľov, Kútny - Vartovník, Heizer, Hamrák
Žilina: M. Laco - Krčula, Dlouhý, Ďurkech, Heš, D. Devečka, Rúfus - V. Nemec, Hreus, T. Oravec - Petruška, M. Horský, Stupka - Martin Slovák, Troliga, Smotrila - Drevenák, Ftorek, Vala

MARTIN - POPRAD 1:2
Martinčania nastúpili v špeciálnych snežných dresoch vyrobených iba na tento zápas. Od úvodu predvádzali obaja súperi rýchly hokej, hra sa prelievala z jednej strany na druhú. Aktívnejší boli Popradčania, ktorí si vypracovali pred brankárom Dzubinom niekoľko sľubných príležitostí. V 4. min sa pred domácim gólmanom nepresadil Lapšanský, ktorý o tri minúty opäť stroskotal na výbornom Dzubinovi. V 8. min našiel Uram v oslabení pred popradskou bránkou osamoteného Berana, ale martinský kapitán nepreľstil brankára Melicherčíka. V 15. min sa predral Klouda až pred Dzubinu, no skóre prvej tretiny sa nemenilo.
Po prestávke ukončil v 25. min čakanie na prvý gól Markovič, ktorý pohotovo dorazil Macejkovu strelu - 1:0. "Kamzíkov" tento gól ešte viac zmobilizoval, zvýšili obrátky, ale Dzubina v bránke držal svoje mužstvo nad vodou. V 26. min ho neprekonal zo samostatného nájazdu Mlynarovič a o 2 min zlikvidoval aj šancu Svitanu. V 36. min našiel Uram opäť Berana, ale jeho strela zblízka iba trafila Melicherčíka. Hneď z protiútoku potom po Kopeckého pohotovej strele zasvietil Dzubinov semafor. O dve minúty hrali Popradčania 58 sekúnd presilovku piatich proti trom, ale túto výhodu nezvládli. Naopak, minútu pred druhou sirénou mohli skórovať Klepáč s Jabrockým - sľubné prečíslenie dvoch na jedného však nevyužili.
Časomer ukrojil iba 20 sekúnd z tretej tretiny, keď Dzubina opäť vytiahol skvelý zákrok pri strele Lundberga. V 44. min mu pri ďalšej pohotovej strele aktívneho Lundberga pomohla žŕdka jeho bránky. O minútu neskôr zvonila po Uramovej strele aj žŕdka Melicherčíkovej svätyne. Z protiútoku sa potom gólovo presadil Kroták a vyrovnal - 1:1. Tlak Popradu následne silnel, v 53. min vyšachovali Svitana s Kopeckým domácu obranu a Podtatranci sa ujali vedenia. Martinčania mohli vzápätí vyrovnať, po Uramovej otočke sa ocitol sám pred bránkou Beran, ale ani na dvakrát neprekonal Melicherčíka. Snaha domácim o vyrovnanie nevyšla ani počas 59-sekundovej power-play. Martinčania hrali v závere až šiesti proti trom, ale Poprad si už víťazstvo postrážil.
Jaroslav Husár (tréner MHC Mountfield): "Bol to bojovný zápas, v ktorom bol súper veľmi silný v ofenzíve. V druhej tretine nás prestrieľal, tlak sme ustáli a mysleli sme si, že v tretej tretine to zvládneme. Opak bol však pravdou. Dvakrát sme inkasovali a naša snaha počas power-play už potom bola márna. Chlapcom ďakujem za bojovnosť a nasadenie a súperovi gratulujem k víťazstvu."
Róbert Spišák (asistent trénera Popradu): "Predviedli sme dobrý výkon. V prvých dvoch tretinách to bol súboj nášho útoku s brankárom Dzubinom. Odpor súpera sa nám podarilo prelomiť až v tretej tretine a ubránili sme sa aj v dramatickom závere, v ktorom mal súper výhodu až o troch hráčov."
MHC Mountfield Martin - HK Poprad 1:2 (0:0, 1:0, 0:2) 
Góly:
 25. Markovič (Macejka) - 45. A. Kroták (Kmiť, A. Lapšanský), 53. J. Kopecký (P. Svitana, Platil)
Vylúčení: 8:10 na 2 min, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Lokšík - Štefík, Michal Novák, 2500 divákov
Zostavy:
MHC Mountfield:
 Dzubina - Hriňa, I. Ďatelinka, P. Klepáč, L. Matejka, Velebný, Danko (30. Perniš) - Uram, M. Beran, Markovič - Jabrocký, Murček, Macejka - Appel, Galamboš, Važan
Poprad: Melicherčík - J. Kasík, R. Suchý, S. Jasečko, D. Brejčák, Platil, Nádašdi, Kramár, Kledrowetz - P. Svitana, Lundberg, T. Jaško - A. Lapšanský, Kmiť, A. Kroták - J. Kopecký, Klouda, Mlynarovič - Paločko, Takáč, Rapáč

TRENČÍN - ZVOLEN 3:5
Obidva tímy nasadili od začiatku svižné tempo, ale sústredené obrany mali na oboch stranách dlho navrch. V 11. min domáci Tvrdoň nastrelil žŕdku, viacero ďalších ošemetných situácií vyriešili pozorní brankári. Na prvý gól sa čakalo až do 19. min, v ktorej domáci Tybor bekhendom trafil pomedzi brankárove betóny puk tesne za žŕdku a gól musel odobriť až videorozhodca - 1:0. 
Po zmene strán domáci vyvinuli na súpera zvýšený nápor a rezultoval z toho druhý presný zásah, keď v 26. min nádherne namieril pod horné brvno Ďuriš - 2:0. Hostia sa však rýchlo vzchopili a už o minútu kontrovali, pretože Michal Chovan sa s pukom prekľučkoval cez spleť nôh a hokejok pred bránkou a poslal ho do odkrytej siete. V polovici zápasu už bolo vyrovnané, čo zariadil po neprehľadnej situácii pred bránkou Kovář - 2:2. V 33. min Zvolen dokonal otočenie skóre, keď Škoda nechytateľne tečoval strelu od modrej čiary. Zvolenskú supertretinu so štvorgólovým obratom korunoval v 39. min L. Jurík, ktorý nekompromisne prestrelil brankára Kováča - 2:4.
Tretia časť získala dramatický náboj po trenčianskom znížení v 48. min, po tlaku a skrumáži pred bránkou dorážal pri žŕdke stojaci Naurov. Domáci v snahe vyrovnať skóre búšili do konsolidovaných obranných šíkov protivníka, Zvolen už vyrážal len do brejkov. Od 58. min hral Trenčín bez brankára. Necelé dve minúty pred koncom to hostia využili na poistenie víťazstva, keď do prázdnej bránky skóroval Baláž - 3:5.
Dušan Gregor (tréner Trenčína): "Zápas sa lámal za stavu 2:0, keď sme nepremenili ďalšie naše vyložené šance a v druhej tretine sme potom trestuhodne dostali štyri góly, čo sa nám nemôže stávať. Hoci sme v záverečnej časti súpera dostali pod tlak, ďalšie naše dobré šance sme nevyužili a zvrátiť zápas sa nám už nepodarilo. Môžem mužstvu poďakovať za výkon v dvoch tretinách, ale zároveň ho musím pokarhať za to, čo predviedlo v strednej časti hry. Na záver však chcem poďakovať fanúšikom za ich podporu a zaželať všetkým šťastné a veselé sviatky. Treba si aspoň cez ne od hokeja odpočinúť."
Milan Hovorka (asistent trénera Zvolena): "Diváci videli určite zaujímavé stretnutie, v ktorom sme si dali ten najkrajší darček pod vianočný stromček. Ani si nepamätám, kedy sa nám za jednu tretinu podarilo streliť štyri góly. Hoci sme prehrávali, boli sme strelecky aktívni po celý zápas a v záverečnej tretine sme si náš náskok dokázali udržať."
Dukla Trenčín - HKm Zvolen 3:5 (1:0, 1:4, 1:1)
Góly:
 19. Tybor (Jánoš, R. Tvrdoň), 26. O. Ďuriš (M. Hruška, V. Kováč), 48. Naurov (Koložváry, Martin Chovan) - 27. Michal Chovan (P. Pucher, P. Barinka), 30. Kovář (Ďaloga, V. Baláž), 33. V. Škoda (Juraško, Kovář), 39. L. Jurík (M. Trochta, J. Valach), 59. V. Baláž (Ďaloga, L. Jurík)
Vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky a oslabenia: 0:0, rozhodovali: Rudý - Horínek, M. Orolin, 2560 divákov
Zostavy:
Trenčín:
 V. Kováč (41. T. Hiadlovský) - Sekeráš, E. Bednár, M. Hruška, Bolf, Jarábek, S. Tomko, od 41. Martin Chovan - Pardavý, Gašparovič, T. Melichárek - Tybor, Jánoš, R. Tvrdoň - M. Filo, Koložváry, Naurov - od 16. O. Ďuriš
Zvolen: Kristín - Vosátko, Hranáč, T. Bokroš, Ďaloga, J. Valach, Juraško - P. Barinka, P. Pucher, Michal Chovan - Leskovjanský, Marek Haščák, Otčenáš - V. Baláž, M. Trochta, L. Jurík - V. Škoda, Kovář, Záhorovský

SKALICA - NITRA 2:3
Ďalší "šesťbodový" súboj začali lepšie aj vďaka presilovej hre domáci hráči, ale strely Lušňáka a následná dorážka Zálešáka skončili len na pozornom brankárovi hostí. Gólový efekt nepriniesol ani blafák Salijiho, ktorý tesne minul ľavú žŕdku. V 15. min pri avizovanom vylúčení jedného z hosťujúcich hráčov predviedol pohľadnú hokejovú akciu prvý útok domácich. René Školiak posunul puk Višňovskému, ktorý ideálnou prihrávkou našiel voľného Zálešáka, a ten poslal puk do prázdnej bránky - 1:0. Hostia vyrovnali 18 sekúnd pred koncom prvej tretiny, keď počas presilovej hry Lakosil vyrazil strelu Štefanku len pred voľného Fabiana a ten svoj strelecký pokus nasmeroval priamo do skalickej bránky - 1:1. 
V druhej časti hry sa Nitra ujala vedenia, keď v 25. min po obrovskej chybe Michala Školiaka, ktorý stratil puk na útočnej modrej čiare, korčuľovali na osamoteného Lakosila hneď dvaja Nitrania. Marek Slovák prihral Samirovi Salijimu, ktorý popod nohy prestrelil bezmocného domáceho brankára - 1:2. V druhej tretine sa hral viac bojovný ako útočný hokej s minimom šancí na oboch stranách.
Skalica sa v záverečnej časti hry snažila vyrovnať. Višňovský však z pravej strany nedokázal prepasírovať puk za brankára hostí. Domácim sa napokon podarilo skórovať v presilovej hre o dvoch hráčov, keď tvrdou strelou spomedzi kruhov nedal Lacovi šancu Zálešák - 2:2. Keď sa už zdalo, že sa duel bude predlžovať, Spilar obišiel v 59. min nečinne prizerajúceho sa Kumstáta, technickou strelou popri Lakosilovi dopravil puk do domácej bránky a zabezpečil hosťom cenné tri body.
Peter Oremus (tréner Skalice): "S výsledkom opäť nie sme spokojní. Rozhodla hrubá individuálna chyba nášho obrancu, ktorý vyvážal puk a prihral ho hosťujúcemu hráčovi. Následne sme chceli nepriaznivý stav zápasu zvrátiť, ale nešlo to. Výsledok je taký, aký je."
Branislav Okuliar (tréner Nitry): "Dnešné stretnutie bolo vyrovnané. Obe mužstvá dobre korčuľovali, o výsledku rozhodli individuálne chyby a myslím si, že o ten gól sme boli lepší a zaslúžili sme si vyhrať. Ďakujem chalanom za predvedený výkon."
HK 36 Skalica - HK Nitra 2:3 (1:1, 0:1, 1:1)
Góly:
 15. Zálešák (T. Višňovský, R. Školiak), 53. Zálešák (R. Školiak, P. Kumstát) - 20. Fabian (M. Štefanka, Marek Slovák), 25. S. Saliji (Marek Slovák), 59. Spilar (H. Ručkay)
Vylúčení: 5:7 na 2 min, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Gašparík - Brath, Jankovič, 1698 divákov
Zostavy:
Skalica:
 Lakosil - M. Školiak, Gründling, I. Jankovič, Kloz, P. Kumstát, Gula, Magušin, Štepán - Zálešák, R. Školiak, T. Višňovský - Kutálek, R. Jarolín, Šátek - Lušňák, Mikušovič, J. Prokop - J. Jurík, Filip Novák, R. Konečný
Nitra: J. Laco - Fabian, Rais, Ďurák, Peter König, Michal Novák, J. Polák, L. Gabriš - Spilar, M. Štefanka, H. Ručkay - Čaládi, Marek Slovák, S. Saliji - Korhoň, T. Chrenko, Šumichrast - Štumpf, Uhnák, Podstavek

Tabuľka po zápasoch 37. kola:
1. HC Košice 39 26 1 5 1 2 4 143:69 93
2. HK Poprad 39 21 2 3 2 2 9 124:81 77
3. HC\'05 Banská Bystrica 38 20 1 3 1 2 11 122:88 71
4. HKm Zvolen 39 15 1 3 2 5 13 116:102 60
5. Dukla Trenčín 39 17 0 3 1 2 16 102:118 60
6. Slovan Bratislava 39 14 2 2 2 3 16 109:102 55
7. MHC Mountfield 39 16 1 0 0 4 18 103:123 54
8. HK 36 Skalica 39 13 0 3 0 4 19 107:122 49
9. MsHK DOXXbet Žilina 38 13 1 3 0 0 21 92:111 47
10. HK Nitra 39 13 1 1 0 2 22 104:136 45
* * * * *
HK Orange 20 20 0 0 0 1 0 19 25:95 1

jk, sita, szlh.sk


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar