Súboj sklamaných o bronz chcú vyhrať Česi i Rusi

V nedeľu na MS v Bratislave aj súboj o 3. miesto

Súboj sklamaných o bronz na hokejových majstrovstvách sveta v Bratislave bude reprízou vlaňajšieho finále. Česi, ktorí až do semifinále na šampionáte neprehrali, aj Rusi pomýšľali na zlaté medaily, ale sen im v piatok pretrhli Švédi a Fíni. Zápas o 3. miesto na MS sa hrá v nedeľu 15. mája od 16.00 h. Vlani vo finále zvíťazili Česi nad svojim veľkým rivalom 2:1.

Oba tímy sa ako samostatné krajiny stretli na MS doteraz štrnásťkrát, polovicu duelov vyhralo Česko, jeden sa skončil remízou. Proti sebe už hrali aj teraz v Bratislave, v osemfinálovej E-skupine vyhral tím Aloisa Hadamczika tesne 3:2. V priamom súboji o bronz sa Česko a Rusko stretli v roku 1997, vo fínskych Helsinkách zvíťazili Česi 4:3.
  Pre oba tímy má zápas najmä charakter duelu útechy, ale motiváciou je víťazstvo a dobrá nálada na konci šampionátu i sezóny. Bronz je oveľa lepší ako 4. miesto. Česi sú pred súbojom s Rusmi miernymi favoritmi. Do tejto pozície ich stavia nielen výsledok prvého bratislavského vzájomného duelu, ale aj ich celkové výkony na turnaji. "Musíme mať motiváciu. Prišli sme do Bratislavy získať titul, čo sa nám, žiaľ, už nepodarí. Teraz je na rade medaila. Aj tá bronzová je pekná. Keď sme sa už dostali tak ďaleko, bola by škoda zahodiť to. Musíme sa pripraviť a vyhrať,“ povedal pre server hokej.cz český brankár Ondřej Pavelec.
  Rusko má v ére samostatnosti od roku 1993 šancu na ôsmu bronzovú medailu (2 - 2 - 7), ako nástupca ZSSR má celkovú bilanciu 25 - 9 - 7. Rusi získali cenný kov na štyroch šampionátoch v rade, sériu by radi natiahli. Český tím bude bojovať o štvrtý bronz od roku 1993 a celkovo jedenásty cenný kov (6 - 1 - 3).
  Rusi na šampionáte striedajú dobré výkony so slabšími. Napriek ofenzívnej sile nedali vo dvoch zápasoch gól: stalo sa im to hneď na úvod s Nemcami a potom v semifinále proti Fínom. Nepomohol im ani príchod hviezdneho Alexandra Ovečkina. Útočník Washingtonu sa zatiaľ trápi, v štyroch stretnutiach ešte nebodoval. "Snažím sa, ale hra sa mi nedarí. Cítim sa síce dobre, mám dosť síl, ale nič mi nevychádza. Aj proti Fínsku v semifinále som mal dostatok dobrých možností, mohol som skórovať. V zápase o bronz proti Čechom musíme zo seba dostať všetko, je to posledný duel sezóny," povedal Ovečkin.

 

sita,tm


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar