Stanovisko HC SLOVAN Bratislava a.s.

k interpretácii niektorých záverov kontroly Najvyššieho kontrolného úradu ohľadom rekonštrukcie Zimného štadióna Ondreja Nepelu.

HC SLOVAN Bratislava ako hlavného nájomcu Zimného štadióna Ondreja Nepelu, na ktorom hráva svoje domáce súťažné zápasy, prekvapuje spôsob, akým sa v posledných dňoch po zverejnení záverečnej správy z kontroly Najvyššieho kontrolného úradu Slovenskej republiky v médiách interpretuje téma rekonštrukcie a financovania zimného štadióna. 
Pripomíname, že úspešnú kandidatúru Slovenska na usporiadanie MS v hokeji 2011 vtedajšie vedenie samosprávy hlavného mesta SR Bratislavy na čele s primátorom Andrejom Ďurkovským privítalo medzi prvými a od samého začiatku na príprave tejto vrcholnej športovej udalosti v novodobých dejinách krajiny intenzívne spolupracovalo so Slovenským zväzom ľadového hokeja, organizačným výborom šampionátu a ďalšími inštitúciami.
Pôvodná myšlienka vybudovať novú  arénu výlučne zo súkromných zdrojov sa veľmi rýchlo ukázala v slovenských pomeroch ako nereálna. Potenciálnym súkromným investorom nikto nedokázal ani len verbálne garantovať pravidelnú vyťaženosť novej arény aspoň na 150 až 180 dní v roku, ako je to bežné v súčasných viacúčelových arénach vo svete (O2 v Berlíne, Hartwall v Helsinkách, Globen v Stockholme, Staples Center v Los Angeles, Lanxess v Kolíne n. Rýnom, atď.). Pokus vybudovať arénu na petržalskej lúke pri čističke odpadových vôd bol skôr populistickou predvolebnou avantúrou niektorých ľudí, ktorí chceli v zime 2009 uspieť v regionálnych voľbách, hoci už v tom čase muselo byť každému súdnemu človeku jasné, že do začiatku MS v apríli 2011 nebude stavba ani len založená. Nielen absencia reálnosti tohto projektu, ale aj jeho transparentnosť dodnes spôsobuje vrásky na čelách súčasnému vedeniu Bratislavského samosprávneho kraja. 
Napokon sa mesto Bratislava so SZĽH dohodlo na prestavbe zimného štadióna na Tehelnom poli. Dnes je zrejmé, že bez tohto rozhodnutia by sa MS v Bratislave jednoducho nekonali. Vďaka všetkým krokom bývalého vedenia samosprávy, ktoré síce prebiehali niekedy rýchlo a hekticky, ale v presnej logickej nadväznosti, má dnes Bratislava k dispozícii modernú viacúčelovú arénu v tradičnej športovej lokalite, v ktorej je možné okrem zápasov ľadového hokeja na najvyššej úrovni organizovať aj zápasy vo väčšine halových športov, ako aj špičkové kultúrne a spoločenské podujatia. Bratislave a Bratislavčanom zároveň pribudli dve úplne nové umelé ľadové plochy, ktoré výraznou mierou prispievajú k výchove mladých talentov v hokeji a krasokorčuľovaní a tiež obohacujú ponuku trávenia voľného času verejným korčuľovaním pre širokú verejnosť v oveľa väčšom rozsahu, ako to bolo možné doteraz. V regióne približne 200 km od Bratislavy, vrátane takých miest ako Viedeň, Budapešť a Brno, vznikla na istý čas najmodernejšia viacúčelová hala, ktorá pri dobrom manažmente zabezpečuje pre Bratislavu strategickú výhodu pri uchádzaní sa o špičkové medzinárodné športové, kultúrne a spoločenské podujatia. Nedávne koncerty Stinga, Sade, Rammstein, Armina van Buurena, či pripravované hosťovanie svetoznámeho Cirque du Soleil sú toho jasným dôkazom.
Zrekonštruovaná aréna sa od prvých okamihov svojho užívania stala mestotvorným prvkom Bratislavy a na jej adresu sa pochvalne vyjadrili špičkové medzinárodné osobnosti z oblasti športu a športového marketingu, či už to bol prezident KHL Alexander Medvedev, viceprezident NHL Ken Yaffe, top manažment slávneho klubu NHL New York Rangers, hokejové legendy ako Jarri Kurri, Mark Messier, či Vladislav Treťjak, uznávaní českí odborníci Robert Záruba a Michal Dusík, predstavitelia riadiaceho orgánu prestížnej klubovej súťaže European Trophy, či mnohí ďalší.
Všetci zúčastnení  na projekte prestavby zimného štadióna – Hlavné mesto SR Bratislava, stavebný  úrad mestskej časti Bratislava – Nové Mesto, Generálny investor Bratislavy, architekti z architektonickej kancelárie FISCHER s.r.o., vysokošpecializovaní statici, ako aj zhotoviteľ stavby INGSTEEL s.r.o. si podľa nášho názoru zaslúžia rovnaké slová uznania aj od slovenskej verejnosti. Namiesto toho sme svedkami opakovaného spochybňovania ich skvelej práce, ktorú od mája 2009 až do februára tohto roku odovzdali na tejto stavbe. V rekordne krátkom čase – za 22 mesiacov – vznikla v Bratislave aréna, na ktorú sa v máji upierali zraky miliónov priaznivcov hokeja na dvoch kontinentoch. Za štyri mesiace vznikol projekt pre stavebné povolenie na tri umelé ľadové plochy s príslušnou infraštruktúrou a zázemím; vo väčšine prípadov za taký krátky čas nevznikne projekt ani len na stavbu obyčajného rodinného domu. Na stavbe denne pracovalo niekoľko stoviek poctivých robotníkov, ktorí uverili nadšeniu investora, projektanta, dodávateľa i hokejového zväzu. Na jar sa ich prácou osobnou účasťou na zápasoch MS chválili viacerí z tých, ktorí dnes – tri mesiace pred parlamentnými voľbami – spochybňujú toto úsilie a ľuďom, ktorí niesli zodpovednosť za jednu z najväčších a najsledovanejších investičných akcií na Slovensku v ére samostatnosti sa dokonca vyhrážajú trestnoprávnym konaním. A to aj napriek tomu, že v samotnej záverečnej správe Najvyššieho kontrolného úradu nie je jediný dôkaz, ktorý by k takýmto krokom kohokoľvek oprávňoval. Na správe NKÚ pracovali aj znalci ÚSI zo Žilinskej univerzity, podľa ktorých v kontrolovaných oblastiach neboli zistené nedostatky.
Pokiaľ ide o údajný nehospodárny výdavok v podobe uhradenia škody HC SLOVAN Bratislava za zničené skyboxy na starom zimnom štadióne, chceme zdôrazniť, že výstavbu prémiových sektorov v podobe skyboxov a skylounge v rokoch 2004/2005 ako vstavbu do objektu financovala na základe súhlasu vlastníka objektu Zimného štadióna Ondreja Nepelu – Hlavného mesta SR Bratislava – súkromná finančná spoločnosť. Celkové náklady na realizáciu boli 2,2 mil. eur. Uvedené priestory boli riadne skolaudované a užívané v zmysle právoplatných rozhodnutí príslušných orgánov.
Aj vďaka tomuto projektu bol významným spôsobom zhodnotený mestský majetok Zimného štadióna Ondreja Nepelu pri maximálnej úspore finančných prostriedkov mesta, resp. iných verejných zdrojov. Životnosť a funkčná prevádzkyschopnosť objektu sa predĺžila natoľko, že v objekte sa v období 2004-2008 konalo viacero významných medzinárodných športových i kultúrnych projektov, ktoré by inak nebolo možné zorganizovať. Za tento projekt dokonca architektonický  ateliér Fischer získal prestížnu Cenu ARCH za rok 2006.
Pri rekonštrukcii zimného štadióna na jar 2009 boli skyboxy a skylounge ako majetok vo vlastníctve súkromnej finančnej spoločnosti úplne zničené. Vzhľadom na rozsah a záväzné technické podmienky rekonštrukcie v súvislosti s potrebami MS v hokeji 2011 bol takýto krok nevyhnutný.
Suma 1,1 miliónov eur ako náhrada škody za zničený majetok predstavuje iba hodnotu nesplatených záväzkov voči súkromnej spoločnosti, ktorá financovala výstavbu skyboxov. Táto suma nezahŕňala napr. kalkuláciu ušlých ziskov, príp. iné neprimerané čiastky, takže sa v žiadnom prípade nedomnievame, že išlo o nehospodárne nakladanie s finančnými prostriedkami. 
Na zimnom štadióne pôsobíme ako profesionálny klub od rána do večera každý deň už od 1. júna. Viacerí z nás s touto stavbou denne žili počas celých 22 mesiacov rekonštrukcie. Preto môžeme s plnou zodpovednosťou prehlásiť: Je to dobrá a kvalitná stavba, na dobrom mieste, na ktorej je svojich peňazí hodný doslova každý klinec. Bol to kvalitný architektonický projekt, ktorý obchádzajú domáce výročné architektonické ocenenia len kvôli tomu, že mal jedinú smolu: v čase prestavby sa menili vládne garnitúry na centrálnej i lokálnej úrovni a niektorí politici sa neubránili pokušeniu zneužiť ho pre svoju politickú agitáciu. Je to smutné o to viac, ak si uvedomíme, ako málo dokázala verejná správa – bez ohľadu na svoje politické sfarbenie – pomôcť slovenskému športu v posledných dvadsiatich rokoch. Ako pri všetkých veľkých projektoch, aj tento zrejme potrebuje istý historický odstup. Sme presvedčení, že budúcnosť celkom určite preukáže, aký obrovský význam má táto stavba pre Bratislavu i celé Slovensko.Maroš Krajči,generálny manažér HC SLOVAN Bratislava

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar