Správa o činnosti za sezónu 2020/21

Spoločné zasadnutie predstavenstva a dozornej rady HC SLOVAN Bratislava a.s. v zložení Rudolf Hrubý, Pavol Hofstädter, Eduard Jánošík, Juraj Kostický a Marián Bezák schválilo Správu o činnosti za sezónu 2020/21.

Sezóna 2020/21 TIPOS Extraligy bola charakterizovaná predovšetkým pandémiou COVID-19. Napriek tejto skutočnosti, ktorá zamedzila účasti divákov na hokejových zápasoch, je možné túto sezónu posudzovať veľmi pozitívne. Predovšetkým celkovou úrovňou kvality samotnej súťaže. V mužstvách sa objavilo veľké množstvo mladých hráčov, ale aj veľké množstvo zaujímavých zahraničných hráčov. 

Tiež je treba spomenúť zmenu generálneho sponzora extraligy a vytvorenie následníka spoločnosti Pro-Hokej a.s. spoločnosťou APHK. Práve vytvorenie APHK prinieslo spor s HC SLOVAN Bratislava najmä v oblasti marketingových práv, kde HC SLOVAN nemal možnosť ovplyvniť zmluvné podmienky pri uzatváraní zmluvy s novým generálnym partnerom extraligy.

Preto a nielen preto HC SLOVAN Bratislava nevstúpil do APHK a našiel si vlastného klubového generálneho partnera. Aj keď následne prebehlo niekoľko kôl rokovaní o vstupe HC SLOVAN do APHK, strany sa nedohodli na podmienkach a tak HC SLOVAN zostal mimo APHK. To malo za následok neustály tlak APHK na náš klub počas celej sezóny, čo samozrejme poznačilo vzájomne vzťahy.

Samotný HC SLOVAN Bratislava zmenil v auguste 2020 majiteľov. Noví majitelia uviedli do pozície generálneho manažéra Maroša Krajčiho a zároveň definovali hlavný zámer a vízie pre organizáciu HC SLOVAN. Hlavné smerovanie činnosti klubu sa rozhodli smerovať do práce s mládežou. Cieľom je postupné developovanie mládežníckych kolektívov, tak aby sme v priebehu niekoľkých rokov dokázali zaraďovať mladých odchovancov do A-mužstva ako plne konkurenčných hráčov v najvyššiej hokejovej súťaži. 

Slovan bude vždy mať len tie najvyššie ambície v najvyššiej hokejovej súťaži. Generálnemu manažérovi sa podarilo poskladať konkurencieschopné mužstvo, ktoré malo už v uplynulej sezóne ambíciu zaútočiť na zisk titulu. Trénerské duo Roman Stantien - Rudolf Jendek napriek veľkej maródke hráčov sa postupne prepracovávalo k najvyšším priečkam priebežnej tabuľky extraligy. 

Majitelia sa rozhodli zabezpečiť jednotný herný prejav od A-mužstva až cez všetky mládežnícke kategórie. Preto došlo v januári 2021 k zmene na trénerskom poste A-mužstva, ktorý zaujali tréneri Robert Döme, Marián Bažány a Ján Lipiansky. S odstupom času sa majitelia domnievajú, že sa im nepodarilo dostatočne komunikovať dôvody tejto zmeny ako voči pôvodnému trénerskému tandemu, tak aj voči hráčskemu kádru. Rovnako aj naďalej pretrvávala vysoká maródka v hráčskej kabíne.

HC SLOVAN vypadnutím v semifinále playoff nenaplnil svoje majstrovské ambície. Je to pre celý klub sklamanie, ale je treba sa zamerať už na najbližšiu sezónu. Budeme naďalej pokračovať v našich hlavných cieľoch a budovať celú organizáciu HC SLOVAN tak, aby sme sa viac priblížili k našim ambíciám. Osvedčilo sa nám rozhodnutie o vytvorení ďalšieho dorasteneckého mužstva, čím sme si vytvorili podmienky rozšírenia počtov hráčov v tejto mládežníckej kategórii a tiež vo zvýšení konkurencie v tejto vekovej kategórii.

V novej sezóne 2021/22 Marián Bažány nebude pokračovať na trénerskom poste A-mužstva. Robert Döme zostáva pri A-mužstve, zataiľ čo jeho pôvodná funkcia šéftrénera mládeže prechádza na Martina Štrbáka. Pre napľňanie cieľa developovania hráčov pre A-mužstvo majitelia klubu rozhodli o vytvorení B mužstva v 1. slovenskej hokejovej lige (SHL). Toto rozhodnutie vyplynulo predovšetkým zo skúsenosti množstva zranených hráčov v priebehu sezóny, ktorí potrebovali niekoľko zápasov na rozohranie sa po vyliečení. Druhé očakávanie tohto rozhodnutia je v zrýchlení developovania mladých hráčov.
Naše vzťahy so samosprávou Hlavného mesta SR Bratislava sa nám nepodarilo dostatočne posunúť do roviny užších, nielen korektných a férových. Napredovanie predovšetkým cenových deformácií sa nepohlo ani o centimeter dopredu. Len do konca marca 2021 HC SLOVAN mestu za nájom a služby spojené s užívaním štadióna zaplatil viac ako jeden milión dvesto tisíc (1.200.000) eur. Mesto klubu navyše fakturovalo aj sankcie za oneskorené platby, ktoré spôsobili predchádzajúci majitelia svojím neplatením. Na našu žiadosť o odpustenie týchto sankcií mesto vôbec nereagovalo. 

Neprimeraná je tiež dĺžka realizácie akýchkoľvek zámerov v oblasti zavádzania nových technológií (Spideo) na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu. Takmer pol roka nemáme možnosť inštalácie dodatočných kamier na sledovanie a vyhodnocovanie tréningového procesu, pričom táto technológia má slúžiť nielen trénerom, ale aj rodičom trénujúcej mládeže. Mesto nechce vnímať marketingový prínos nášho klubu pre celé mesto. Podľa štúdie vypracovanej nezávislou organizáciou bol v roku 2015 marketingový prínos HC SLOVAN Bratislava viac ako 3.500.000 eur na ročnej báze v prospech všetkých zložiek života mesta (mesto, podnikatelia, atď.).

Komunikácia právnikov magistrátu s našimi právnikmi je nerovná predovšetkým v posudzovaní jednotlivých sporných otázok judikatúrou slovenského právneho systému. Právnici mesta nechcú poskytnúť svoje detailné vyhodnotenie spornej veci napriek tomu, že naši právnici takéto vyhodnotenie druhej strane poskytli. Tu nás mesto de facto tlačí do súdnych sporov, ktoré nikdy nepovedú k dobrým a férovým vzťahom. Aj preto sme požiadali mesto o stanovisko k prípadnému dlhodobému nájmu celého komplexu Zimného štadióna Ondreja Nepelu. Napriek našej nespokojnosti veríme v lepšie vzťahy predovšetkým zvýšením a zintenzívnením komunikácie s mestom, najmä však s viceprimátorkou Mgr. Zdenkou Zaťovičovou.

Je potrebné zlepšiť aj komunikáciu dovnútra organizácie HC SLOVAN. Cieľom je dosiahnúť maximálnu tímovosť vo všetkých úsekoch, vrátane trénerského tímu, hráčskych mužstiev, ale aj top manažmentu. Tiež je potrebné neustále vyžadovať od všetkých členov jednotlivých kategórií mužstiev základné vlastnosti, ako sú skromnosť, úctivosť, ohľaduplnosť, ale aj hrdosť na členstvo v organizácii, ktorá oslavuje sté výročie od svojho založenia.

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar