So Sibirom prehra o jediný gól

Hokejisti HC SLOVAN Bratislava podľahli v prvom domácom stretnutí po návrate z tripu Sibiru Novosibirsk tesne 2:3.

HC SLOVAN Bratislava - Sibir Novosibirsk 2:3 (2:1, 0:2, 0:0)

 Góly: 17. Nedorost, 20. Surový (Bartovič) - 13. Šumakov (Sannikov), 25. Enlund (Kugryšev, Hersley), 28. Monja (Kopejkin, Mamašev). Rozhodovali: Kiseľov, Ščeňov - Gordenko, Tomilov, vylúčení: 3:7 na 2 min, navyše Sersen 5 min+DKZ za vrazenie, Sigalet 5 min za hrubosť, Štajnoch 10 min za nešportové správanie - Konev 10 min za nešportové správanie, Gubin 5 min za hrubosť, presilovky: 1:1, oslabenia: 1:0, zmeny a striedania: Slovan od 21. min s Lužom, 9681 divákov.HC SLOVAN Bratislava: Backlund – Foster, Baranka, Sersen, Sigalet, Štajnoch, Mihálik - Nagy, Surový, Bartovič – Netík, Nedorost, Vondrka – Jeglič, Tičar, Hudáček - Šťastný, Bližňák, Rachůnek
Sibir Novosibirsk: Koskinen - Alexejev, Hersley, Mamašev, Ožiganov, Gimajev, Ignatovič, Konev - Kugryšev, Koskiranta, Enlund - Monja, Bobrov, Kopejkin - Sannikov, Gubin, Šumakov - Šalunov, Vorošilo, Butuzov       Zápas odštartoval v svižnom tempe, v 6. minúte sa zastreľovala nová posila domácich Rachůnek, mieril však vedľa. O štyri minúty neskôr zachytil nepresnú rozohrávku hostí Surový, spolu s Nagyom prečíslili súperovu obranu, no puk za Koskinena prvý menovaný nepretlačil. Bezgólový stav zrušil až v 13. minúte Šumakov, ktorý potrestal chaos v defenzíve Slovana. Domáci hráči síce reklamovali posunutú bránku, arbitri však po porade s videorozhodcom gól uznali. V 17. minúte slovanisti využili hneď prvú presilovku, keď Nedorostovu prihrávku na Vondrku si zrazil korčuľou do vlastnej bránky Alexejev - 1:1. Následne bolo na ľade poriadne horúco, Sersen v obrannom pásme pri mantineli tvrdo narazil Šumakova a okamžite sa stal terčom ataku hostí. Strhla sa hromadná bitka, do ktorej sa zapojili všetci korčuliari na ľade. Šumakov sa iba ťažko zdvíhal z ľadu, napokon odišiel s krvavým zranením do šatne, no zápas dohral. Rozhodcovia rozdali niekoľko vyšších trestov, Sersen dostal 5 min + DKZ za vrazenie a Slovanhral päť minút v oslabení. To však zvládol na výbornú, keď nielenže sa ubránil vo štvorici, ale dokázal aj skórovať - tesne pred koncom prvej tretiny ušiel obrane Sibiru Surový a po forhendovej kľučke zasunul puk za Koskinena. Gól však uznal znovu až videorozhodca, pre dlhú poradu arbitri poslali mužstvá do šatne a zvyšných 19 sekúnd z úvodného dejstva dohrali až po prestávke pred druhou tretinou.V nej už nepokračoval Nagy, ktorý sa zranil po strete s Konevom, putoval na röntgenové vyšetrenie do nemocnice a v zápase dohral. Duel mal naďalej náboj, v 24. min mieril v presilovkeSlovana v páde z dobrej pozície nepresne Nedorost. Domáci sa z tesného náskoku dlho netešili, v priebehu necelých troch minút totiž Sibir otočil skóre. Najprv Backlund neudržal strelu Kugryševa z otočky a Enlund dorazil puk do siete a následne Monja využil početnú výhodu po prihrávke Kopejkina - 2:3. Zakrátko mohol pridať ďalší gól hostí Enlund, Backlund stihol ležiac dať do jeho kľučky lapačku. V nervóznom zápase plnom nešetrných zákrokov rozdávali rozhodcovia trestné minúty ako na bežiacom páse, takže sa často hralo v nerovnovážnom počte hráčov na ľade. V ďalšej presilovke domáci zavreli súpera, no pokusy Surového i Baranku fínsky brankár Sibiru kryl. V závere tretiny nevyužili šance ani Surový či Bartovič, puk po jeho teči len tesne minul Koskinenovu bránku.     
Hostia vedomí si tesného náskoku vsadili v záverečnej časti na pozornú defenzívu, z ktorej vyrážali do nepríjemných prečíslení. V 45. min musel Backlund zakročiť proti Monjovi, o tri minúty neskôr nepokrytý Kugryšev zblízka minul opustenú domácu bránku a následne Backlund zlikvidoval pokus kapitána Sibiru Kopejkina. Slovanisti sa už iba s námahou dostávali pred Koskinena. Dve minúty pred záverečným klaksónom fauloval Kopejkin a domáci dostali poslednú šancu na vyrovnanie. Pri presilovke odvolali ešte aj brankára Backlunda, no početnú výhodu 6 na 4 nevyužili, keď Hudáček netrafil v dobrej pozícii odkrytý kút bránky.

Petri Matikainen, tréner Slovana: "Je to pre nás veľmi ťažká prehra. V zápase bolo veľa emócií, najmä v prvej tretine. Pred stretnutím sme prišli o Starostu, v závere úvodnej tretiny aj o Nagya, veľa hráčov sme mali na trestnej lavici. Prežili sme síce 5-minútové oslabenie, dokonca sme v ňom aj skórovali, no stratili sme po prvej tretine koncentráciu, čo bolo rozhodujúce. V tretej tretine sme chceli stav otočiť, no akoby nám chýbala rovnováha. Stále dostávame veľmi lacné góly, musíme sa v týchto veciach zlepšiť."

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar