Slovenský sen o postupe do štvrťfinále na MS juniorov sa po prehre so Švajčiarskom rozplynul

Lacný gól z polovice ihriska a individuálne chyby za vyrovnaného stavu potopili slovenskú loď

Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov prehrala vo štvrtkovom zápase 35. majstrovstiev sveta hokejistov do 20 rokov v buffalskej HSBC Arene s výberom Švajčiarska 4:6 a s definitívnou platnosťou bude bojovať o udržanie sa v elitnej kategórii. Zverenci trénera Štefana Mikeša nemôžu do štvrťfinále postúpiť ani v prípade piatkovej výhry nad tímom Fínska.

Mladí Slováci prehrávali od 9. min, keď Riečického v slovenskej bránke prekonal Hofmann. O 63 sekúnd neskôr síce vyrovnal Šišovský, no o ďalšie dve minúty Schlumpf z polovice hracej plochy prekvapil slovenského gólmana. V 19. min mohol vyrovnať Majdan, ale nepremenil trestné strieľanie po faule Schappiho. Vzápätí na 3:1 pre Švajčiarov upravil v presilovke S. Bärtschi. V druhom dejstve síce znížil Hrivík, ale Niederreiter dostal Švajčiarov opäť do dvojgólového vedenia. To už v slovenskej bránke stál Juraj Hollý. V záverečnom dejstve najprv znížil A. Šťastný, o niečo neskôr vyrovnal Pánik, no v 55. min rozhodol o triumfe Švajčiarov Walser. V 60. min kozmeticky upravil na 6:4 gólom do prázdnej bránky Pestoni.

Švajčiarsko "20" - Slovensko "20" 6:4 (3:1, 1:1, 2:2)
Góly: 9. Hofmann (Steiner, Vermin), 12. Schlumpf (Trutmann), 19. S. Bärtschi (Trutmann, Pestoni), 31. Niederreiter, 55. Walser (Herren, Engler), 60. Pestoni - 10. Šišovský (Vandas), 22. Hrivík (Vandas, A. Šťastný), 46. A. Šťastný (Vandas), 53. Pánik (Jaborník, A. Jánošík).
Vylúčení: 5:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Kirk (Kan.), Sjöberg (Švéd.) - Kiča (Ukr.), Morrison (USA)

Zostavy
Švajčiarsko: Conz - Loeffel, Steiner, Camperchioli, Trutmann, Schlumpf, Guerra, Unterasander - Schappi, Scherwey, Niederreiter - Hofman, Bärtschi, Pestoni - Engler, Walser, Herren - McGregor, Antonietti, Vermin - Haas.
Slovensko: Riečický (21. Hollý) - A. Jánošík, Jaborník, Trška, L. Kozák, Čerešňák - Majdan, Bortňák, Pánik - Vandas, Hrivík, Preisinger - Šišovský, Jurčo, Kudrna - Jokeľ, Šimčák, Matoušek - A. Šťastný.

Slováci bez dištancovaných obrancov Petra Hraška a Martina Marinčina po "zoznamovacom" úvode inkasovali v 9. min, keď neistý gólman Riečický vyrazil pred seba pokus Steinera a Walser už nemal problém usmerniť puk do jeho bránky. O 63 sekúnd neskôr Slováci vyrovnali, keď vynikajúcu zadovku Vandasa spoza bránky zužitkoval Šišovský. Ani tento stav však nevydržal dlho, pretože Riečický nepochopiteľne pustil za svoj chrbát puk Schlumpfa nahodený z polovice hracej plochy. V 19. min v oslabení unikla dvojica slovenských útočníkov Majdan a Pánik, Majdana podrazil Schappi a rozhodcovia nariadili trestné strieľanie. Útočníkovi českého Litvínova Majdanovi pri ňom puk skĺzol z hokejky a z prípadného vyrovnania nebolo nič. V tej istej minúte sa však dočkali Švajčiari, keď v presilovke upravil S. Bärtschi na 3:1.

Do druhého dejstva nastúpil slovenský tím v bránke s Jurajom Hollým a v 99. sekunde znížili na rozdiel jediného gólu. Prečíslenie Vandasa s Hrivíkom vyšlo tímu SR "20" vynikajúco, odchovanec popradského hokeja Vandas "nabil" Hrivíkovi a bolo 2:3 z pohľadu Slovákov. V 27. a 29. min malo mužstvo SR veľké šance na vyrovnanie, ale šance útočníkov zostali nevyužité. V 31. min si Preisinger neustrážili Niederreitera a ten "vymietol" ľavý horný roh Hollého svätyne - 4:2. V zostávajúcom priebehu druhej dvadsaťminútovky mali viac z hry Švajčiari. Skóre sa však nemenilo, aj keď švajčiarsky tím dosiahol gól, jeden z hráčov však stál v bránkovisku.

V III. tretine korunoval Vandas v 46. min svoj výborný výkon ďalšou nádhernou asistenciou opäť zadovkou spoza bránky voľnému A. Šťastnému na tretí slovenský gól. Vytúžený vyrovnávajúci gól dosiahol kapitán slovenského tímu Pánik, ktorý pri mantineli vybojoval cez Loeffela puk, predral sa až k bránke a pod Conzovu hornú žŕdku vyrovnal na 4:4. Tento okamih ešte konzultovali arbitri s videorozhodcom, ten však potvrdil, že gól platí. V 55. min však Švajčiari využili nedôslednosť slovenskej defenzívy a Walser poslal výber z krajiny helvétskeho kríža do vedenia 5:4. Na konečných 6:4 upravil pri power-play Slovákov Pestoni.

Tabuľka A-skupiny: 
1. Fínsko 3 2 0 1 0 11:4 7
2. Švajčiarsko 3 2 0 0 1 10:11 6
3. USA 2 1 1 0 0 9:3 5
4. Slovensko 3 0 1 0 2 7:13 2
5. Nemecko 3 0 0 1 2 5:11 1
jk, sita

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar