Slovensko víťazom domáceho Slovakia Cupu!

Vo finále sme porazili Švajčiarsko

Slovenská hokejová reprezentácia zvíťazila v sobotňajšom finále medzinárodného turnaja Slovakia Cup 2011 na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu nad Švajčiarskom 2:0 a zaknihovala 7. víťazstvo na tomto domácom turnaji. Tretie skončilo Bielorusko, ktoré popoludní zdolalo Nemecko 4:2.

Slováci nastúpili v sobotu bez Pavla Demitru a Richarda Lintnera. Zatiaľ čo útočník Lokomotivu Jaroslavľ už dopredu avizoval, že na turnaji odohrá len prvý zápas, obranca fínskej SaiPy mal problémy s kolenom. Zverenci trénera Glena Hanlona boli v úvodnej tretine pasívnejší ako ich súper. V druhej tretine priniesli vzruch vylúčenia, no Slováci nevyužili ani 35 sekúnd trvajúcu výhodu o dvoch hráčov. Gól padol až v 51. min, keď Richard Zedník využili tretiu slovenskú presilovú hru. Gólovú poistku stanovil po peknej Bartečkovej akcii minútu pred koncom tretej tretiny Marcel Hossa.

Výsledok - sobota:
FINÁLE
Slovensko - Švajčiarsko 2:0 (0:0, 0:0, 2:0)
Góly: 51. Zedník (Bartečko, Stümpel), 59. Marcel Hossa (Bartečko).
Vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška, Ország - M. Novák, Valach, 2000 divákov
Zostavy:
Slovensko: Lašák - Podhradský, Baranka, Deyl, Mezei, Vydarený, Stehlík - Radivojevič, Cibák, Bartečko - Nagy, J. Mikúš, Marcel Hossa - Rudolf Huna, Ölvecký, Surový - Zedník, Stümpel, M. Bartánus
Švajčiarsko: Stephan - Diaz, Furrer, Seger, Julien Vauclair, DuBois, Bezina, Helbling, Ramholt - Brunner, M. Plüss, Rüthemann - B. Christen, Savary, Ambühl - Sprunger, Jeannin, Déruns - Duca, Gardner, Moser.

V úvodnej tretine hrali oba tímy fyzicky náročný hokej. Hráči sa dôsledne pokrývali, z čoho vyplynulo minimum šancí. Vďaka aktívnejším Švajčiarom sa hralo viac pred Lašákovou bránkou. Hostia vyhrali na strely prvú tretinu 24:10. Podobne vyzeralo aj druhé dejstvo, až kým sa neozvali píšťalky rozhodcov a v permanencii nezačala byť aj trestná lavica. Ako prvý si ju šiel otestovať v 28. min Mezei. Slováci sa však aj vďaka Hanlonovmu ťahu, keď posielal len na buly v brániacej formácii Stümpela, ubránili. Švajčiari sa rovnako ako v piatok proti Bielorusom pokúsili rozhodnúť v polovici zápasu. Lašáka aj slovenskú obranu dostala do niekoľkých nebezpečných situácií najmä druhá útočná Savaryho formácia s Christenom a Ambühlom na krídlach. Vzápätí však dostali šancu na presilovú hru aj domáci a keď sa k Furrerovi na lavici hanby pridal Bezina, mali Slováci 35-sekundovú výhodu o dvoch hráčov. Napriek oddychovému času trénera Glena Hanlona, ju dokázali Slováci zužitkovať len na dve strely od modrej čiary. Úspešnejší neboli ani Švajčiari pri Podhradského vylúčení v závere druhého dejstva.
Až vylúčenie Jeannina v polovici tretej tretiny prinieslo Slovákom úspech. Cez gólmana Stephana prešlo do bránkoviska niekoľko pukov a jeden z nich dorazil, v čase keď rozhodcovia signalizovali ďalší trest pre Švajčiarov, do odkrytej bránky Zedník - 1:0. Slovenské víťazstvo spečatil necelé dve minúty pred koncom tretej tretiny Marcel Hossa, ktorý premenil výbornú Bartečkovu prihrávku. Švajčiari sa ešte pokúsili zmeniť priebeh stretnutia minútu pred koncom odvolaním brankára, no bez úspechu. Lašák si udržal čisté konto.

Hlasy: 
Glen Hanlon (tréner SR) : "V tomto zápase sme hrali proti súperovi, ktorý sa nás snažil zničiť svojou rýchlosťou. V celom dueli, no najmä v prvej tretine nás podržal fantastický brankár Ján Lašák. Vo veľmi dobrom svetle sa ukázala defenzíva. Dobré boli aj špeciálne formácie. Opäť sme dali gól z presilovej hry a žiadny sme nedostali. Dokázali sme využiť šance a hrali sme disciplínovane." 

Sean Simpson (tréner Švajčiarska): "Gratulujem Glenovi a jeho tímu za výborný zápas. Štyridsať minút sme držali vyrovnaný stav. Mali sme veľa šancí, v prvej tretine sme prestrieľali súpera 24:10, no slovenský gólman chytal neuveriteľne. Celý turnaj bol na vynikajúcej úrovni, vďaka za pozvanie." 

Richard Zedník (útočník SR, autor jedného gólu): "Bol to kvalitný zápas, tešíme sa z víťazstva. Švajčiari ukázali svoju silu, dôležité bolo, že sme hrali pozorne v obrane, podporil nás dobrým výkonom Ján Lašák. Bola to dôležitá príprava pre nás, potrebujeme ju na zohranie a zistenie, čo môžeme v budúcnosti čakať. Do šampionátu je ešte ďaleko. Teraz sa vrátime do klubov, kde nás čaká vyvrcholenie sezóny. Atmosféra v hale bola výborná, divákov bolo počuť. Nejaké nedokonalosti v hale a v hľadisku som v zápale boja ani nevnímal. Teším sa na atmosféru, keď štadión bude úplne plný. 

Marcel Hossa (útočník SR): "Dnes sme hrali ako tím. Tréner Hanlon praktizuje trochu iný systém ako v minulosti. V mužstve vládne super atmosféra a všetci si veríme. Treba takto ďalej pokračovať a bude to super. V oboch zápasoch nás podržali brankári, v útoku sme dali dôležité góly. Pri mojom góle to výborne rozohral Ľubo Bartečko, natlačil sa cez súpera a potom to už nebolo ťažké umiestniť do prázdnej bránky." 

Branko Radivojevič (útočník SR): "Dnes to bolo aj o prvom góle. Väčšinou sme inkasovali v zápasoch so Švajčiarmi my ako prví a potom sa to už ťažko dobiehalo. Dnes sme hrali zodpovedne zozadu, podržal nás Jano Lašák, vpredu sme dali dva góly. Takéto zápasy sú pre nás potrebné. S nikým už nie sú ľahké súboje, treba sa naučiť vyhrávať aj podobné sduely. Ľad bol v závere už strašný, ešte v prvej tretine bol ako-tak, potom bol akoby zamrznutý sneh. Prihrávky skákali, puky sa nedali udržať na čepeli. Podmienky boli pre oba tímy rovnaké, určite sa to ešte 

Ján Lašák (brankár SR): "Nula poteší v každom zápase, či už na klubovej alebo reprezentačnej úrovni. Brankár dáva šancu tímu, aby vyhral aj s jedným gólom. Hrali sme dobre, obetavo a aj s potrebnou dávkou šťastia vzadu. Pre mňa to bol príjemný duel, išlo na mňa dosť veľa striel. Začal sa dobre, chytil som prvé strely a potom to už išlo."

20110212_slovakia_cup_sk_sui_final_01.jpg
20110212_slovakia_cup_sk_sui_final_02.jpg
 
20110212_slovakia_cup_sk_sui_final_03.jpg
20110212_slovakia_cup_sk_sui_final_04.jpg
 
20110212_slovakia_cup_sk_sui_final_05.jpg
20110212_slovakia_cup_sk_sui_final_06.jpg
 
20110212_slovakia_cup_sk_sui_final_07.jpg
20110212_slovakia_cup_sk_sui_final_08.jpg
 
20110212_slovakia_cup_sk_sui_final_09.jpg
20110212_slovakia_cup_sk_sui_final_10.jpg
 
20110212_slovakia_cup_sk_sui_final_11.jpg
20110212_slovakia_cup_sk_sui_final_12.jpg
 
20110212_slovakia_cup_sk_sui_final_13.jpg
20110212_slovakia_cup_sk_sui_final_14.jpg
 
20110212_slovakia_cup_sk_sui_final_15.jpg

jk, sita

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar