Slovensko cez Nemecko do finále Slovakia Cupu

Slovensko-Nemecko 4:1

Slovenská hokejová reprezentácia vyhrala v piatkovom semifinálovom súboji medzinárodného turnaja Slovakia Cup 2011 na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu nad Nemeckom 4:1 a postúpila do sobotňajšieho finále. V ňom o 17.00 h nastúpi proti Švajčiarom, ktorí v prvom semifinále zdolali Bielorusov 3:1. Nemecko si o 13.10 h zahrá s Bieloruskom o konečné 3.

Zverenci trénera Glena Hanlona boli v úvode duelu aktívnejší aj nebezpečnejší, ale Nemci postupne hru vyrovnali. Slovenského gólmana však výraznejšie neohrozili. Šance Slovákov, ktorí nastúpili bez kapitána, ale s asistentmi Demitrom, Stümpelom a Lintnerom, postupne nevyužili Baranka, Demitra či jubilujúci Bartečko. V úvode druhého dejstva Slováci nevyužili dve presilovky, v 33. min sa však ujali vedenia zásluhou Surového a na 2:0 upravil o štyri minúty neskôr Stehlík. Deväťdesiat sekúnd pred druhou sirénou skorigoval Mauer, ale na začiatku III. tretiny Lintner a Zedník zvyšovali už na 4:1.

Za najlepších hráčov duelu označili obrancov Baranku a Hördlera.

Slovensko - Nemecko 4:1 (0:0, 2:1, 2:0)
Góly: 33. Surový (Rudolf Huna, Ölvecký), 37. Stehlík (Rudolf Huna, Vydarený), 42. Lintner (Mikúš, Marcel Hossa), 44. Zedník (Baranka, Stümpel) - 38.Mauer (Hager, Flaake)
Vylúčení: 3:4 na 2 min, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Baluška, D. Konc - M. Novák, J. Tvrdoň, 2000 divákov

Slovensko: Hamerlík - Podhradský, Baranka, Lintner, Mezei, Vydarený, Stehlík, Dej - Zedník, Stümpel, Demitra - Nagy, Mikúš, Marcel Hossa - Radivojevič, Cibák, Bartečko - Rudolf Huna, Ölvecký, Surový

Nemecko: Zepp - Krueger, Braun, Reul, Hörder, Fischer, Dietrich, Kohl, Müller - Tripp, Pietta, P. Gogulla - Reimer, Weiss, Buchwieser - Mauer, Hager, Flaake - Danner, Kink, Plachta

Slováci začalli vo svojej zápasovej premiére na takmer zrekonštruovanom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu veľmi dobre. Obranca Baranka sa "preštrikoval" až pred nemeckého brankára Zeppa, ani na trikrát ho však nedokázal prekonať. V 3. min mohol otvoriť skóre Demitra, ale puk poslal len do gólmana súpera. Rovnako pochodil aj o ďalšie dve minúty neskôr Marcel Hossa. Slováci boli aktívni a dostávali sa aj do šancí, tie však zostávali nevyužité. V 8. min sa skúšal presadiť Bartečko, ale aj on nasmeroval puk len do Zeppa. Postupne sa hráčom Nemecka podarilo vyrovnať hru, no Hamerlík nemal veľa práce. Na druhej strane v 15. min spoza obrancu neuspel Ölvecký a následne Demitra v úniku zakončil iba do brankára hostí.

V prvej polovici druhého dejstva mali Slováci šancu zahrať si presilovku hneď dvakrát, ale v oboch početných výhodách sa zverenci trénera Glena Hanlona len ťažko dostávali do streleckých pozícii a gól nedosiahli. V 31. min pohrozil pred Hamerlíkom Mauer, no slovenský gólman bol pozorný. Vzápätí však mal aj šťastie, keď najprv preletel prudký puk cez jeho bránkovisko a neskôr odrazená strela skončila tesne vedľa jeho bránky. V 33. min slovenský tím unikol po pravej strane, k puku sa dostal Surový a strelil prvý gól Slovenska. V 37. min sa do prečíslenia dostali Kink a Plachta, jeden zo slovenských bekov však ich šancu zmaril, puk sa dostal dopredu a obranca Stehlík zvýšil na 2:0. Po chvíli však slovenský tím viedol už iba o jeden gól, pretože Mauer sám pred Hamerlíkom nezaváhal a pohodlne zavesil - 2:1.

V 42. min dosiahli Slováci tretí gól, puk sa po vyhratom buly Marcela Hossu dostal cez Mikúša k Lintnerovi a ten delovkou upravil na 3:1. O ďalšie dve minúty, tentoraz v presilovke, sa skóre menilo opäť. Slovenský tím dostal súpera pod tlak a dezorientovaný nemecký obranca Braun zasunul puk do vlastnej bránky - 4:1. Gól rozhodcovia pripísali Zedníkovi. V 51. min unikol po ľavej strane Baranka, dokázal aj vystreliť, ale Zepp bol pripravený. V 57. min Cibák s Weissom previedli menšiu pästnú výmenu názorov, to bolo z druhej polovice tretej časti to najzaujímavejšie. Slováci zvíťazili v pomere 4:1 a postúpili do finále.

Glen Hanlon (tréner SR): "V ofenzíve sme predviedli zatiaľ najlepší výkon v tejto sezóne. Ukázala sa naša skúsenosť, ktorá prevýšila mladícku dravosť v tíme súpera. Musíme ešte zlepšiť najmä efektivu premieňania šancí, pretože na gól potrebujeme 5 až 6 šancí."

Uwe Krupp (tréner Nemecka): "Gratulujem Glenovi a celému slovenskému tímu k víťazstvu. Slováci majú veľmi silný tím, kým my sme nastúpili s mladým výberom. V prvej tretine sme hrali dobre, potom sa prejavila väčšia skúsenosť Slovákov. Súper si triumf plne zaslúžil. Prajem Slovensku veľa šťastia vo finále. Som veľmi rád, že sa môžeme zúčastniť na tomto podujatí, z pohľadu mojej trénerskej kariéry ide o jeden z najlepších turnajov."

Richard Zedník (strelec štvrtého gólu SR): "Bola to presilovka, Jožko Stümpel nahral Barankovi, on to nahadzoval pred bránku, puk ma trafil do korčule a do hokejky, ešte sa to vrátilo do bránkoviska a súper to dorazil do bránky. Keďže išlo o gól v prvom našom zápase na novom štadióne, tak si to určite zapamätám."

Tomáš Surový (strelec prvého gólu SR): "Vyhrať na novom štadióne je super, už sa teším na zajtrajší zápas. Môj gól bola výborná práca Ruda Hunu, dal to od mantinelu, dostal som to na stred a vystrelil som. Som rád, že som to trafil, ako som to trafil."

Ľuboš Bartečko (útočník SR so 100 reprezentačnými štartami): "Bral som to úplne normálne ako každý iný zápas, ale samozrejme som si to užil. Deväťdesiatdeväť zápasov som čakal na túto chvíľu. Pekné je, že to bolo doma, v novej hale a ešte pri víťazstve. Škoda, že sa mi nepodarilo streliť gól. Šance boli. No dôležité je víťazstvo mužstva."

Pavol Demitra (útočník SR): "Víťazstvo je pekné. Prvý zápas v novej hale. Ako sa začína, tak by sa malo aj končiť. Treba si ešte zvykať na nový systém, doteraz sme hrávali 1-2-2, teraz 1-1-3. Bolo to trochu z našej strany rozhárané, ale víťazstvo je dôležité, Vyhrali sme 4:1, dostali sme sa do finále a splnili sme si povinnosť. V novej hale to bolo super a keď to bude úplne plné, bude tu super atmosféra. V sobotu nenastúpim, dôležitý je v tejto fáze sezóny môj klub v Jaroslavli, treba sa tam vrátiť zdravý."

jk, sita

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar