Slovenskí hokejbalisti získali bronz

Jednoznačná výhra nad USA v zápase o 3. miesto

Slovenská hokejbalová reprezentácia získala aj na deviatom svetovom šampionáte medailu, keď v nedeľňajšom stretnutí o bronz na MS v Bratislave zdolala USA hladko. Slovensko ako jediná krajina v histórii mužských šampionátov má cenný kov z každých MS, jeho bilancia je 1 zlato, 2 strieborné a 6 bronzových medailí. Turnajom v Bratislave prešli zverenci Romana Töröka s jedným zaváhaním, v sobotňajšom semifinále nestačili na Česko (0:2).

V súboji o bronz boli slovenskí hráči od prvej minúty lepším tímom a na ihrisku jednoznačne dominovali. Po viacerých šanciach otvoril skóre duelu v 8. min Kašša, ktorý sa najlepšie zorientoval pred bránkou po vyrazenej Ladiverovej strele. Slováci boli behavejší a neustále ohrozovali Rethageho. V 12. min pálil v presilovke spoza modrej Slovák a vymietol šibenicu americkej bránky. Slovenskú prevahu zvýraznil v oslabení osamotený Ladiver a zvýšil na 3:0. Na ihrisku pribudlo nervozity a tvrdších zákrokov. V 21. min zvyšoval po sérii opakovaných pokusov Tóth už na 4:0 a o 43 sekúnd vyhnal Rethageho z bránky Martinusík. Američania dokázali z ojedinelého protiútoku Warilom znížiť. V 32. min pri presilovke sa spoza kruhu na vhadzovanie presadil druhýkrát v zápase Slovák a zvýšil na 6:1. V závere bolo priveľa nervozity, oba tímy pridali po jednom góle a Slováci sa napokon tešili z bronzových medailí. 

O 3. miesto:
Slovensko - USA 7:2 (2:0, 3:1, 2:1)
Góly: 8. Kašša (Ladiver, Paločko ), 12. Slovák (Chovan), 17. Ladiver (Giba), 21. Tóth (Chovan, Slovák), 22. Martinusík, 32. Slovák (Chovan), 36. Ladiver - 26. Warila (Housser), 37. Hildreth (Schlegal)
Vylúčení: 9:12 na 2 min, navyše: Chovan, Rímsky - Warila na 5+DKZ, presilovky: 3:0, oslabenia: 1:0, rozhodovali: Koskuba (ČR), Hollett (Kan.), 1500 divákov. 
Zostava Slovenska: Petrík (31.Komenda, 45. Petrík) - Minárik, Giba, Kapánek, Blahut, Filip, Káčer, Lvomský, Brejčák - Hrivnák, Svitana, Škvaridlo - Tóth, Chovan, Slovák - Kašša, Paločko, Ecker - Kanich, Rímsky, Martinusík - Lajčiak, Ladiver

Roman Török (tréner Slovenska): "Výsledky zápasov na tomto šampionáte ukázali, že medailu môže získať 6 až 7 krajín. Napokon sme dosiahli na cenný kov na deviatom šampionáte v rade, čo sa nikomu nepodarilo a dokázali, že hokejbal patrí k najlepším kolektívnym športom na Slovensku. Sme radi, že môžeme túto tradíciu natiahnuť. Na turnaji sme nezvládli zápas s Českom, v ktorom sme podcenili úvod. Na súboj o bronz sme sa pripravili veľmi zodpovedne a dnešným výkonom sme potvrdili, že sme patrili k najlepším krajinám na turnaji." 

Peter Tóth (útočník Slovenska): "Stále nás mrzí prehra s Čechmi, dnes sme chceli na ňu zabudnúť a získať medailu, ktorá teší. Nemohli sme zopakovať začiatok zo semifinále, kde sme zaspali a potom sme sa veľmi ťažko motivovali. Dnes sme si povedali, že musíme vyletieť. To sa podarilo. Túto medailu doceníme až neskôr. Tento rok sme mali veľmi dobrý mančaft, skvelú partiu. Veľmi nám pomohli aj diváci, v tejto atmosfére sa perfektne hrá." 

Ján Rímsky (útočník Slovenska): "Každý zápas je iný, nový a začína od 0:0. Na prehru s Čechmi sme museli veľmi rýchlo zabudnúť. Napokon sme uhrali dobrý výsledok a medaila je veľmi cenná." 

Róbert Kašša (útočník Slovenska): "Na zápas sme sa výborne namotivovali. Môžem všetkým odkázať, že keby nám nechýbalo športové šťastie, tak by sme boli majstri sveta. Bola tu perfektná atmosféra. Od môjho prvého štartu v roku 1998 sa hokejbal posunul oveľa ďalej. Tento rok máme za sebou fantastický šampionát, ktorý vyvrátil, že hokejbal je malý šport, kdesi z ulice. Po skončení kariéry rozmýšľam nad tým, že by som pri hokejbale ostal aj naďalej."

jk, sita


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar