Slovenská dvadsiatka má pred sebou prvú prekážku na juniorských majstrovstvách sveta

Súperom je Nemecko

Úvodný súboj slovenskej reprezentácie do 20 rokov na svetovom šampionáte juniorov v Buffale v pondelok 27. decembra o 19.00 h miestneho času (1.00 h už v utorok SEČ) proti Nemcom povedie dvojica hlavných rozhodcov Pehr Claesson zo Švédska a Rafael Kadyrov z Ruska. Na čiarach im budú pomáhať Čech Jaromír Bláha so Švédom Danielom Wingem. Švédsky čiarový arbiter bude účinkovať aj v druhom zápase Slovákov na šampionáte o 25 hodín neskôr s domácim tímom USA. Spolu s ním bude pomáhať dvojici hlavných, Martinovi Fraňovi (ČR) a Jarimu Levonenovi (Fín.), aj Rakúšan Christian Kaspar. Na úvodný súboj nastúpia Slováci v bielom, na druhý v modrom.

Hneď prvý zápas slovenského tímu veľa napovie o šanci mladíkov splniť cieľ, s ktorým do zámoria cestovali - hrať vo štvrťfinále. Juniori zo SR sa na MS naposledy stretli s nemeckým výberom v decembri 2006. Slováci vtedy prehrali 2:4, ale napokon sa na rozdiel od Nemcov v elitnej kategórii zachránili. V tejto sezóne si títo súperi zmerajú sily už tretíkrát. V predchádzajúcich dvoch dueloch boli úspešnejší Nemci, ktorí triumfovali v auguste vo švajčiarskej Arose (5:2) aj v novembri v pre nich domácom Füssene (2:1).

"Nemcov nemožno podceovať, pretože hrajú podobným štýlom ako Švajčiari a majú aj podobnú mentalitu. Je to jeden zo súperov, cez ktorých chceme prejsť do štvrťfinále a na ktorých sa musíme veľmi sústrediť," uviedol na margo úvodného duelu v skupine tréner "dvadsiatky" Štefan Mikeš. V čase úvodného duelu proti Nemcom bude mať nováčik v Mikešovom tíme, útočník Tomáš Jurčo, ešte len 17 rokov a musí hrať s celotvárovou maskou. O deň neskôr v zápase proti domácim Američanom už dosiahne hranicu dospelosti a môže nastúpiť bez tzv. košíka.

Počas úvodných dní šampionátu budú v akcii aj obaja slovenskí rozhodcovia. Daniel Konc povedie súboje Česko - Nórsko v pondelok a Švédsko - Rusko v utorok. Čiarový arbiter Jozef Tvrdoň vykorčuľuje na ľad v nedeľu v dueli Nórsko - Švédsko a v utorok v stretnutí Švajčiarsko - Fínsko.

jk, sita

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar