Slovan predstavuje prvú posilu do útoku

HC SLOVAN Bratislava podpísal ročný kontrakt s americkým útočníkom Andrewom Yoganom. Dobre stavaný center prichádza po piatich sezónach strávených v nadnárodnej ICE HL (predtým EBEL) lige.

Andrew Yogan (nar. 4.12.1991, Coconut Creek, Florida, USA) je historicky prvým hráčom, ktorého draftovali do NHL spomedzi tých, ktorí sa narodili a hokejovo vyrastali na Floride. V roku 2010 si ho v 4. kole z celkového 100. miesta vybral New York Rangers.

V juniorskom veku pôsobil Yogan v OHL v kluboch Windsor Spitfires, Peterborough Petes a najmä Erie Otters. Najviac sa mu vydarila posledná sezóna 2011/12, v ktorej bol so 41 gólmi 6. najlepším strelcom celej ligy. Zároveň zlepšil svoju hru v defenzíve, čo mu zabezpečilo prvú zmluvu medzi dospelými v tíme AHL Connecticut Whale a krátko na to – v marci 2012 – aj profesionálny dvojcestný kontrakt s New York Rangers. Neskôr ho „jazdci“ vymenili do Floridy Panthers, avšak štart v najlepšej lige sveta si napokon nepripísal.

V ďalších sezónach si Andrew Yogan zahral striedavo v AHL v tímoch Hartford Wolf Pack, San Antonio Rampage, Iowa Wild, Syracuse Crunch a St. John’s IceCaps, avšak bodovo sa viac presadzoval v nižšej ECHL, najmä v klube Cincinnati Cyclones.

Pred sezónou 2016/17 Yogan zamieril do Európy, pričom v nasledujúcich piatich sezónach zostal verný nadnárodnej ICE HL (predtým EBEL) lige. Postupne hájil farby HC Bolzano, HC TWK Innsbruck, Fehérvár AV19 a vlani Dornbirner EC. V tejto súťaži nazbieral v 213 zápasoch celkom 227 bodov, v play off pridal v 20 dueloch ďalších 14 bodov. Vlani bol s 52 bodmi najproduktívnejším hráčom svojho mužstva a siedmym najproduktívnejším v celej lige.

„Andrewa Yogana sme sledovali počas celej minulej sezóny v ICE HL. Pri svojej hre dokáže využiť výborné fyzické predpoklady (výška 191 cm, hmotnosť 93 kg), disponuje tiež dobrou strelou a šikovnými rukami. Je to flexibilný útočník, ktorý dokáže hrať na pozícii centra, ako aj na krídle. Navyše má za sebou cenné európske skúsenosti, vie ako hrať na európskych klziskách. Aj v drese Slovana budeme od neho očakávať výdatnú pomoc v ofenzíve a slušnú produktivitu,“ povedal na margo novej ofenzívnej akvizície Slovana generálny manažér Maroš Krajči.

Andrew Yogan pricestuje do Bratislavy v závere júla a s mužstvom absolvuje rozhodujúcu časť letnej predsezónnej prípravy pred sezónou 2021/22.

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar