Slovan je v hokejovej Európe pojem

Najproduktívnejší obranca vyraďovacích bojov fínskej Liigy a majster s Tapparou Tampere Nick Plastino sa na začiatku júna dohodol na zmluve v HC SLOVAN. Pre náš oficiálny web porozprával o svojich hokejových začiatkoch i dôvodoch prečo si pre pokračovanie kariéry vybral náš klub.


Tvoje meno nie je typicky kanadské, okrem kanadského pasu vlastníš aj taliansky, priblížiš nám svoj pôvod?
Pochádzam z Kanady, narodil som sa v mestečku Sault Ste. Marie, ktoré má asi 80 000 obyvateľov a rovnako tu v období mimo hokejovej sezóny aj žijem. Talianske korene pramenia zo strany môjho otca, ktorého otec, teda dedko spolu s babičkou žili v južnom Taliansku odkiaľ odišli počas prvej svetovej vojny loďou do Kanady. Z tohto dôvodu vlastním taliansky pas a reprezentoval som túto krajinu. Rozprávaš po taliansky?
Teraz je to už horšie, posledné roky som hral na severe Európy a taliančinu prakticky vôbec nepočul, veľa som zabudol, no myslím, že rozhovoru by som rozumel. Blízky mi bol južny dialekt taliančiny, ktorým sme sa občas rozprávali aj v detstve a ovládal som ho celkom dobre.Po vcelku dobrých sezónach v juniorskej OHL si seniorsku kariéru začal v Taliansku..
Je pravda, že v juniorskej OHL som nemal na obrancu zlé čísla, no napriek tomu som kluby NHL  asi dostatočne nepresvedčil a nikdy nebol draftovaný. Po skončení v juniorke som obdržal taliansky pas a spontánne som sa rozhodol skúsiť mužský hokej v Taliansku. Krajina je na hokej dosť exotická, no keď sa na to pozerám spätne nebolo to zlé rozhodnutie. Hokejovo som sa posunul ďalej, zapísal si štarty v talianskom reprezentačnom výbere a posunul sa do kvalitných líg na severe Európy.Za tri roky si vystriedal tri severské ligy, ako ich hodnotíš?
Najskôr som nastupoval vo švédskom Örebre, ďalší rok hral v Nórsku za Stavanger a putovanie po severských ligách som zakončil v Tappare. Všetky tri súťaže boli  veľmi kvalitné a myslím, že hokejovo som v nich vyrástol. Posledné tri sezóny boli pre mňa nesmierne úspešné. Samozrejme beriem to aj tak, že som mal tiež šťastie byť v dvoch mužstvách, ktoré sa na konci sezóny tešili z majstrovských titulov. V sezóne 13/14 v Nórsku a v uplynulej sezóne zase v Tappara Tampere. Najmä titul vo Fínsku si veľmi cením, liga je tu veľmi kvalitná, hral som so skvelými hráčmi, spomeniem len Patricka Laineho, ktorý môže byť jednotka tohtoročného draftu NHL.Aké boli majstrovské oslavy vo Fínsku?
Oslavy boli úžasné. Tappara posledné dva roky prehrala vo finále vždy v siedmom zápase. Celý klub ako aj fanúšikovia boli nesmierne hladní po zisku majstrovského titulu. Všetci boli veľmi šťastní, že sme po trinástich rokoch priniesli titul opäť do tohto mesta.Aktuálne sa presúvaš do nadnárodnej KHL, čo rozhodlo o tejto zmene?
Vo Fínsku mi skončila zmluva a ja som chcel vyskúšať niečo nové. KHL je nepochybne najlepšia liga v Európe. Myslím, že každý hráč pôsobiaci na starom kontinente chce túto súťaž vyskúšať na vlastnej koži. Z Bratislavy prišla po sezóne seriózna ponuka a ja som takmer vôbec nešpekuloval a súhlasil.Čo vieš o našom klube?
Slovan som registroval, v hokejovej Európe je to pojem. Taktiež pozitíva išli od hráčov, ktorí mali už s klubom dočinenia. Veľa som počul o vypredanej hale a  skvelej atmosfére počas domácich zápasov.  Viem tiež, že nádherné je aj mesto. Veľkým pozitívom pre pôsobenie v Slovane je fakt, že hrá v ruskej KHL, no nachádza sa skoro v západnej Európe. Na Bratislavu sa teší aj manželka, ktorá za mnou príde koncom augusta a budeme tu spolu už celý rok.Kde si po sezóne oddychoval?
Minulé leto som sa oženil, takže sme tohtoročnú dovolenku naplánovali viac menej ako svadobnú cestu. S manželkou, rodinou a priateľmi sme oddychovali týždeň v Mexiku.Začal si už s prípravou na novú sezónu?
Áno, najskôr som trénoval na suchu. Pár týždňov dozadu som začal aj s tréningovými jednotkami na ľade. Do kempu treba prísť pripravený.Vo Fínsku si patril k najproduktívnejším obrancom, aký hokej od teba môžeme očakávať v drese Slovana?
Viem hrať tak dopredu ako aj dozadu, mám rád puk na hokejke a rozohrávam útoky, do ktorých sa viem zapojiť. Samozrejme netreba zabúdať na defenzívnu činnosť a prácu pred vlastným bránkoviskom, ktorá je pre každého obrancu prvoradá. 

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar