Slováci v príprave podľahli Švédom

O osude stretnutia rozhodla zbabraná tretia tretina

Slovenská reprezentácia neuspela v stredajšom prípravnom súboji proti Švédom v rámci Euro Hockey Challenge, keď v Košiciach prehrala 2:5.

Zverenci trénera Glena Hanlona boli vo vstupnom dejstve horším tímom, súper im v úvode veľa nedovolil a sám strelil dva góly. Postupne sa však slovenský tím osmeľoval, v 16. min skorigoval obranca Sersen a o dve minúty neskôr vyrovnal Surový. V druhej časti šancí ubudlo a skóre sa nemenilo. V treťom dejstve skóroval dvakrát Zackriksson a raz Persson a vybojovali pre hostí víťazstvo.

Slováci v 29. vzájomnom súboji oboch tímov prehrali sedemnástykrát. Slovensko a Švédsko si v Košiciach zmerajú sily ešte raz, duel sa uskutoční v piatok 15. apríla o 17.00 h.

Slovensko - Švédsko 2:5 (2:2, 0:0, 0:3)
Góly: 16. Sersen (Pánik), 18. Surový (Záborský) - 3. Silvferberg (Lander), 5. Fernholm (S. Kronwall), 45. Zackriksson (Fernholm), 56. Persson (Melin, Jämtin), 60. Zackrisson (Fernholm).
Vylúčení: 2:5 na 2 min, presilovky: 0:0, oslabenia: 0:1, rozhodovali: Baluška, Ország - Gajan, Valach, 7000 divákov

Slovensko: Lašák - Graňák, Baranka, Sersen, Stehlík, Juraj Mikuš, Švarný, od 21. J. Brejčák - Dravecký, Cibák, Bartovič - Šatan, Stümpel, Marcel Hossa - Záborský, Surový, Š. Ružička - Pánik, Rastislav Pavlikovský, Juraj Mikúš - od 21. T. Marcinko

Švédsko: V. Fasth - Fernholm, Ekholm, O. Eklund, Johnsson, S. Johansson, S. Kronwall, Dahlbeck - Melin, N. Persson, Jämtin - J. Fasth, Zackriksson, Hjalmarsson - Silfverberg, Lander, Lasu - Widing, S. Karlsson, Petterström - Cehlin

Úvod zápasu patril jednoznačne lepším Švédom - Slovákov k ničomu nepustili. V 3. min "severania" otvorili skóre, keď Lander spoza bránky našiel úplne voľného Silverberga a ten pohodlne prekonal Lašáka - 0:1. Už o dve minúty neskôr viedli hostia dvojgólovým rozdielom, keď pri signalizovanom treste pre slovenského hráča vypálil od modrej čiary Fernholm a Lašák opäť kapituloval. Po tomto okamihu si tréner Hanlon vybral oddychový čas. Prvú vážnejšiu príležitosť si slovenský tím vypracoval v 8. min, no tiesnený Dravecký pred bránkou nevyužil prihrávku Bartoviča. V následnej presilovke iba do V. Fastha vypálil Graňák a ani puk zo Surového hokejky sa pred švédsku bránku nedostal. V 15. min v presilovej hre nedokázali Slováci skórovať, hoci puk v skrumáži "tancoval" pred gólmanom Fasthom. O minútu neskôr sa už tešili aj slovenskí priaznivci: Pánik vynikajúco našiel Sersena a ten prestrelil všetko, čo mu stálo v ceste. Na 2:2 vyrovnal ešte v prvom dejstve Surový, keď po spolupráci so Záborským nedal švédskemu brankári spomedzi kruhov šancu.

V 23. min mal na hokejke gól Persson, ale pri hre štyroch proti štyrom tiesnený nedokázal zasunúť puk do odkrytej slovenskej bránky. Krátko predtým mohol skórovať aj Surový, ale obrana Tre Kronor "upratala" puk do bezpečia. Hra potom upadla do podpriemeru, šancí výrazne ubudlo. V 36. min sa dostával do úniku Š. Ružička, ale švédsky obranca bol rýchlejší a zo šance nebolo nič.

V 42. min mal ideálnu príležitosť poslať Slovákov do vedenia Záborský, svoj únik však zakončil len do brankára. O tri minúty neskôr domáci po chybe Lašáka inkasovali, keď Fernholmov nahodený puk slovenskému gólmanovi vypadol a Zackriksson pohodlne zasunul puk do bránky - 2:3. Vzápätí sa Švédi pokúšali o ďalší gól, ale Lašák tentoraz lapačkou zázračne šancu zneškodnil. Na 2:4 upravil v 56. min Persson po kombinácii s Melinom. V závere ešte Slováci mohli skorigovať, ale ani na trikrát sa im to nepodarilo. Pri záverečnej power-play slovenského tímu na konečných 2:5 stanovil druhým gólom v zápase Zackrisson.

Glen Hanlon (tréner SR): "S niektorými časťami som spokojný. Teší ma najmä skutočnosť, že sme dokázali zmazať dvojgólový náskok súpera. V strede duelu sme hrali dobre. V tretej časti Švédi rýchlo korčuľovali, ale dokázali sme sa s tým vyrovnať. Tretí gól nás definitívne položil na kolená."

Pär Maarts (tréner Švédska): "Som veľmi rád, že sme s týmto mladým tímom dokázali zvíťaziť. Začiatok nám vyšiel nad očakávanie, druhé dejstvo bolo omnoho menej kvalitnejšie ako prvé. Tento tím je veľmi mladý a je veľkým prísľubom do budúcnosti."

jk, sita

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar