Slováci do Švajčiarska s kvartetom nováčikov

Zatiaľ bez Šatana

Slovenská hokejová reprezentácia sa na decembrovom medzinárodnom turnaji Arosa Challange vo švajčiarskom meste Herisau (17. - 18. decembra 2010) predstaví s kvartetom nováčikov a bez útočníka Miroslava Šatana. Súpermi Slovákov budú Bielorusi a jeden z dvojice Švajčiarsko - Dánsko. Ešte pred odletom do Švajčiarska sa nominovaní hráči zídu v utorok 14. decembra 2010 na dvojdňovom sústredení v Trenčíne. "V Trenčíne som bol niekoľkokrát, je to pekné mesto. Bol som si pozrieť aj štadión Mariána Gáboríka. Mariánov otec a brat sa nám snažia vyjsť vo všetkom v ústrety, aby pre nás pripravili ideálne podmienky na prípravu," cituje szlh.sk reprezentačného trénera Glena Hanlona.

Na druhú tohtosezónnu turnajovú previerku nominoval tréner Glen Hanlon dvoch brankárov, sedem obrancov a trinásť útočníkov. Kanadský kouč už vopred avizoval, že v novembrovej a decembrovej asociačnej prestávke chce dať priestor čo najširšiemu spektru hráčov, aby na februárový turnaj na Slovensku pozval to najlepšie z Európy. Do Švajčiarska tak pocestuje až pätnásť nových hráčov v porovnaní s novembrovým Nemeckým pohárom. Len sedem z nich už hralo v národnom tíme aj v novembri - brankár Hudáček, obrancovia Mikuš a Sersen a útočníci Zagrapan, Macho, Rudolf Huna a Špirko. "Nominácia bola tvorená podobne ako tá predchádzajúca. V tíme sú skúsenejší hráči z KHL aj mladíci bez reprezentačnej skúsenosti. Vekový priemer je približne 25 rokov a nie je to náš najsilnejší výber. Najsilnejšie mužstvo z európskych hráčov plánujeme postaviť na februárovú akciu na Slovensku," uviedol asistent Ľubomír Pokovič.

"V nominácii dávame priestor ďalším hráčom, prípadne tým, ktorí mali v novembri zdravotné problémy a nemohli ísť na Nemecký pohár. Našou snahou je vybrať kategóriu mladších hráčov, o ktorých sa budeme môcť opierať v roku 2014 (ZOH v Soči, pozn. red.). Previerka vo Švajčiarsku bude kľúčom k selekcii hráčov - tých, čo majú na to, aby hrali za národný tím, a tých, ktorí na to nemajú. Nosiť národný dres musí byť pre hráčov výzva," povedal reprezentačný tréner Glen Hanlon, ktorý bol v posledných dňoch v kontakte aj s Miroslavom Šatanom. "S Mirom som sa niekoľkokrát rozprával. Je stále v situácii, že sa mu môže naskytnúť zahraničné angažmán, preto mi nechcel nič vopred sľubovať," ozrejmil G. Hanlon.

Premiérové vystúpenie v reprezentačnom drese zažijú v Herisau štyria hráči - obrancovia Radek Deyl (Košice) s Jánom Brejčákom (Poprad) a útočníci Rastislav Dej (Karlove Vary) a Vladislav Baláž (Zvolen). "Naše očakávania pred novembrovým turnajom v Mníchove boli vysoké a z rôznych príčin zostali nenaplnené. Do Švajčiarska berieme viacero nových hráčov, bez veľkých medzinárodných skúseností, no ciele, ktoré si pred seba kladieme, sú stále vysoké," doplnil kormidelník slovenského tímu.

Najstarším hráčom v Hanlonovej nominácii na Arosa Challenge je Ladislav Nagy (31), najmladším už spomenutý Deyl, ktorý v septembri oslávil 21. narodeniny. Vekový priemer mužstva je 25,5 roka. Z dvadsiatich korčuliarov, ktorých tréner Hanlon nominoval, až sedmička hráčov čaká na premiérový zápis do streleckých štatistík - okrem štyroch nováčikov aj trojica Sersen, P. Mikuš a Bartánus.

Nominácia slovenskej hokejovej reprezentácie SR na výcvikový tábor v Trenčíne a turnaj Arosa Challenge v Herisau (Švajčiarsko, 14. - 19. 12. 2010):
Brankári: Július Hudáček (HC Košice, počet štartov v reprezentácii/počet gólov 2/0), Rastislav Staňa (Severstal Čerepovec/KHL, 47/0)
Obrancovia: Ivan Baranka (Spartak Moskva/KHL, 27/2), Ján Brejčák (HK Poprad, 0/0), Radek Deyl (HC Košice, 0/0), Peter Mikuš (BK Mladá Boleslav/ČR, 7/0), Michal Sersen (Avtomobilist Jekaterinburg/KHL, 14/0), Richard Stehlík (HC Kometa Brno/ČR, 57/1), Ivan Švarný (HC Benzina Litvínov/ČR, 31/1)
Útočníci: Vladislav Baláž (HKm Zvolen, 0/0), Marek Bartánus (HC Sparta Praha/ČR, 6/0), Rastislav Dej (HC Energie Karlovy Vary/ČR, 0/0), Vladimír Dravecký (HC Košice, 11/2), Rudolf Huna (HC Vitkovice Steel/ČR, 21/2), Michal Macho (BK Mlada Boleslav/ČR, 30/2), Juraj Mikúš (Spartak Moskva/KHL, 28/4), Ladislav Nagy (HK Poprad, 56/18), Štefan Ružička (Spartak Moskva/KHL, 19/6), Rastislav Špirko (HC Eaton Pardubice/ČR, 13/1), Tomáš Surový (Dinamo Riga/KHL, 49/8), Marek Svatoš (Avantgard Omsk/KHL, 12/1), Marek Zagrapan (Chanty Mansijsk/KHL, 19/4)

Realizačný tím: Peter Bondra (generálny manažér), Ján Taraba (vedúci tímu), Glen Hanlon (tréner), František Hossa, Ľubomír Pokovič (asistenti trénera), MUDr. Dalimír Jančovič (lekár), Branislav Prokop (fyzioterapeut), Michal Malina (masér), Samuel Petráš (výstrojový manažér), Igor Andrejkovič (videotréner)

jk, sita

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar