Skvelý kolektív išiel presvedčivo za majstrovským titulom

Starší žiaci belasých sa z Michaloviec vrátili so ziskom zlata. O finálovom turnaji, ako aj priebehu celého ročníka sme sa rozprávali s hlavným trénerom kategórie Michalom Hreusom.

Čo rozhodlo o tom, že titul majstra Slovenska sa po roku vracia opäť do Bratislavy?
Chlapci vytvorili vynikajúci kolektív, vidno to bolo v súdržnosti mužstva. Na ľade i v kabíne boli ako jeden muž a spoločne išli za svojim cieľom, čo bol jeden z kľúčových faktorov nášho úspechu. Fungoval tiež vzťah medzi trénerským tímom a mužstvom. Pripravení sme boli dobre po fyzickej stránke, dovolím si tvrdiť, že sme zo všetkých súperov najlepšie korčuľovali, dominovali aj po hernej stránke. Neboli to tri urvaté výhry, chlapci nesklamali ani herne - ponúkli na východe Slovenska veľmi slušný level hokeja. 

Ovplyvnil mužstvo v nejakom smere aj fakt, že turnaj sa uskutočnil až v ďalekých Michalovciach? 
Majstrovstvá Slovenska v tejto kategórii sme absolvovali už tretíkrát v rade, vedeli sme čo nás čaká. Musím povedať, že turnaj sme zvládli po organizačnej stránke, na východ Slovenska pricestovali deň vopred a na stretnutia sa tak dobre pripravili.  V Michalovciach sme začínali proti Košiciam, po krásnom ceremoniáli, ktorý však trval nejaký čas a preto bolo dôležité udržať chlapcov plne koncentrovaných na prvý duel. Ktorý zápas na turnaji považujete s odstupom pár dní za najdôležitejší? 
Turnaj je o troch zápasoch, ktoré sa hrajú systémom každý s každým. Zmeny v tabuľke sa tak môžu udiať aj počas druhého či tretieho dňa. Všetky stretnutia sú mimoriadne dôležité, no tú najväčšiu dôležitosť pripisujem vstupu do turnaja, ktorý v konečnom zúčtovaní aj čo sa týka psychickej pohody veľa napovie o ďalšom priebehu. Nám tento rok vyšiel, keď sme zdolali Košice a nakročili tak za celkovou prvou pozíciou.  Boli ste aj v sezóne presvedčený, že sezóna 2018/19 by mohla byť zavŕšená majstrovským titulom? 
U chalanov sme mali na čom stavať. Ako iste vieme, tak už v siedmom ročníku prešli celou ligou len s jedinou prehrou, to aj napriek tomu, že v tomto veku veľkú dôležitosť výsledkom neprikladáme. Mužstvo hralo veľmi slušne základnú časť, do nadstavby prišlo v dobrej fazóne a dostalo sa rýchlo do čela tabuľky. Mančaft dokázal bodovať a v momentoch, kedy nám robila problémy viróza, tímový duch sa ukázal v zápasoch, ktoré sme dokázali obrátiť vo svoj prospech. Majstrovstvá Slovenska v Michalovciach boli čerešničkou na torte, kde sme boli na chlapcov pyšní,Akým hokejom sa mužstvo v sezóne prezentovalo?
Ako som už povedal, hráči podávali výborné tímové výkony. Ten dopĺňali každý z nich osobitne aj svojim príspevkom. Prejavila sa aj ich značná mentálna úroveň, kedy v istých momentoch vedeli ukázať aj práve niečo zo svojho individuálneho majstrovstva. Celkovo som mal z ich prejavu radosť a dobrý dojem. Na čom ste s chlapcami počas roka najviac pracovali?
Ôsmy ročník sa začína formovať už u siedmakov, kedy chlapci prichádzajú z mladších žiakov. Pre nich je to zmena, pretože tréningový proces je o poznanie tvrdší. Sme naklonení maximálnej kreativite, no postupne začíname pracovať na spolupráci dvojíc, trojíc a celej päťky. O rok neskôr, u ôsmakov, je to oproti mladšej kategórii zdvihnuté z hľadiska objemu a zaťaženia o 20 – 30%. Čoraz viac sme pracovali na súčinnosti jednotlivých formácii, zapojenia obrancov a útočníkov, ktorí si musia vypomáhať, rotácii i výmene miest. Ako sa vám spolupracovalo vo vnútri realizačného tímu?
Mne osobne sa pracovalo celý rok veľmi dobre. Nejaký čas sa s chlapcami už poznáme, náš pohľad na výchovu chlapcov a tréningový proces je podobný.  Touto cestou by som sa chcel aj poďakovať Michalovi Machovi a tiež Jánovi Lipianskemu, ktorý ma v čase mojich povinnostiu s reprezentáciou plnohodnotne zastúpil. Vidíte vo svojich zverencov aj prísľub do budúcna v ďalších kategóriach?
Myslím, že drvivá väčšina z chlapcov ukázala veľký potenciál a perspektívu do budúcnosti. Merítko nie je len zlatá medaila z turnaja v Michalovciach, ale tiež rôzne medzinárodné konfrontácie počas sezóny, kde sa ukazujú vo výbornom svetle.  Naďalej však na sebe musia tvrdo pracovať.Na fotke Michal Hreus (v strede) s Michalom Machom (vpravo) a Jánom Lipianskym (vľavo)

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar