Sasu Hovi chce v Bratislave získať ďalší triumf

Miláčik belasých tribún z rokov 2006-2009 je opäť v Bratislave. Do hlavného mesta prišiel trénovať brankárov fínskeho výberu na Majstrovstvách sveta v inline hokeji, ktoré začínajú na ZŠ Ondreja Nepelu už v túto nedeľu 25. júna.

Bývalý brankár HC SLOVAN sa vrátil po niekoľkých rokoch do hlavného mesta. Nie každý vie, že okrem úspešnej hokejovej kariéry sa venoval aj inline hokeju. Ako brankár dokázal s fínskym výberom získať na Majstrovstvách sveta niekoľko úspechov. V rokoch 2007 a 2015 vybojovali fíni striebro a v roku 2014 sa stali majstrami sveta.  Teraz sa o podobný úspech pokúsi z pozície trénera. Nenechali sme si šancu Sasuho, pri jeho návrate vyspovedať.

Aký máš pocit z návratu do Bratislavy?
Cítim sa tu veľmi dobre. Mám mnoho krásnych spomienok, najmä z tohto štadióna, takže je príjemné byť naspäť.

Zmenilo sa toto mesto, odkedy si odišiel?
Trochu áno. Niektoré miesta, ktoré som navštevoval, tu už nie sú. Stále je to však Bratislava a mám tu veľa kamarátov. Vždy sa sem preto rád vraciam. 

Za Slovan si chytával ešte na “starom zimáku”. Čo si myslíš o novom štadióne?
Je veľmi pekný a moderný. Najlepšie však je, že aj napriek prestavbe, tu stále cítim tú špecifickú atmosféru. To sa nezmenilo. Tribúny sú stále veľmi blízko, takže ľudia sedia takmer pri ploche.  

Odkedy si opustil HC SLOVAN, navštívil si niektoré zápasy belasých?
Samozrejme. Na zápasoch KHL som tu bol niekoľkokrát. Slovan som videl hrať aj v helsinskej Hartwall aréne, kde som mal tú česť byť spolukomentátorom počas televízneho prenosu. 
Čomu sa venuješ po skončení hokejovej kariéry, okrem inline hokeja?
Momentálne sa venujem podnikaniu. Mám štyri firmy a venujem sa najmä športovému odvetviu. Ide najmä o textil. Taktiež sa venujem svojej webovej stránke https://www.prosportjob.com/en , ktorá funguje podobne ako linkedin, avšak je určená pre športovcov, trénerov a športové kluby  a má im slúžiť na hľadanie kontaktov a angažmánov.

Mal si už čas sa stretnúť a porozprávať s niektorými z bývalých spoluhráčov, či priateľov zo Slovanu, resp. Bratislavy?
Zatiaľ som sa nestihol stretnúť s nikým. Sme tu však 10 dní a verím, že si nájdem čas na stretnutie s mnohými priateľmi, ktorých tu mám a ktorých som už dlhšie nevidel. 

Máš nejakú obľúbenú spomienku z tvojho pôsobenia v HC SLOVAN?
Určite je to druhý titul za Slovan v sezóne 2007/2008 na domácom ľade. To bol obrovský zážitok. Vyhrali sme prvé tri zápasy, a Košice tu sériu vyrovnali. V rozhodujúcom siedmom zápase sme vyhrávali 3:0, avšak Košice opäť znížili na rozdiel gólu. V posledných sekundách tam ešte mali veľkú šancu, ktorú našťastie nepremenili. Pamätám si, že po záverečnom hvizde som ani neskákal, iba ležal na zemi premohnutý emóciami. 

Ešte si rád spomínam na moment, keď som na tomto štadióne dokázal streliť gól.


Prišiel si sem s fínskym inline výberom ako tréner brankárov. Aké sú vaše ambície?
Máme veľmi silné mužstvo. Už počas minulého leta sme s trénermi naplánovali prípravu na tento šampionát a nastavili systém. Verím, že v kombinácii s dobrou taktikou a disciplínou by sme mohli dosiahnuť až na úplný vrchol a stať sa majstrami sveta.

Máš v Bratislave stále mnoho fanúšikov, ktorý ťa určite radi prídu pozrieť aj na inline hokej.  Chcel by si im niečo odkázať?
Verím, že predvedieme veľmi kvalitný inline hokej, ktorý bude pre divákov atraktívny. Dúfam, a týmto všetkých pozývam, že na štadióne bude veľa ľudí a dobrá atmosféra. 
Sasu Hovi odohral za HC SLOVAN Bratislava 3 sezóny v rokoch 2006-2009 a odchytal 195 zápasov.  Vo všetkých troch ročníkoch vyhral ocenenie pre najlepšieho brankára sezóny s najvyššou percentuálnou úspešnosťou zákrokov. So Slovanom získal dva majstrovské tituly v rokoch 2006/07 a 2007/08.

Sasu, prajeme ti veľa ďalších úspechov.

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar