Šampionát zarobil vyše 2 milióny eur

Ujde sa aj mládeži

Prezident Juraj Široký predniesol v piatok na VII. kongrese SZĽH správu o organizácii MS v ľadovom hokeji 2011 v slovenských mestách Bratislava a Košice.

 V obšírnom úvode pripomenul prvý muž slovenského hokeja jeho dejiny po vzniku samostatnej republiky. Od prvých krôčikov v C-divízii MS, cez postup do elitnej skupiny, od prvých myšlienok na usporiadanie šampionátu, cez jeho pridelenie Slovensku v roku 2006, až po prípravu hál pre samotný šampionát.

Juraj Široký sa podrobne vrátil aj k peripetiám okolo výberu dejiska šampionátu v Bratislave. Menovite ocenil úlohu prezidenta SR Ivana Gašparoviča, bývalú vládu SR a vedenie hlavného mesta Bratislava. "Osobne si myslím, že lepšou alternatívou v Bratislave by bola výstavba novej multifunkčnej haly na zelenej lúke, keby sa podarilo nájsť lokalitu. No buďme radi a tešme sa, že máme dôstojný a reprezentačný hokejový stánok,“ prekvapujúco skonštatoval J. Široký. Prezident SZĽH vyzdvihol prácu členov organizačného výboru a dobrovoľníkov.

Juraj Široký predstavil aj prvé čísla z ekonomickej bilancie šampionátu. Príjmy šampionátu dosiahli približne 19,5 milióna eur, výdaje presiahli 17 miliónov eur. Zisk organizačného výboru je približne vo výške 2 miliónov eur.

Polovica tejto sumy pôjde v prospech slovenského mládežníckeho hokeja, druhá polovica SZĽH.
Ďalší milión eur v prospech hokeja mládeže a žien priniesla činnosť marketingu SZĽH počas MS.

Podľa slov J. Širokého VV SZĽH ustanovil komisiu, ktorá má pripraviť kľúč na prerozdelenie tejto sumy pre všetky mládežnícke a ženské kluby na Slovensku a zabezpečiť distribúciu týchto prostriedkov do konca júna.

Nemeček a Ryba ďakovali Širokému


Po emocionálnom prejave odstupujúceho prezidenta  Juraja Širokého mu poďakovali za jeho prácu v prospech slovenského hokeja člen výkonného výboru SZĽH Igor Nemeček a riaditeľ spoločnosti Marketing SZĽH Martin Ryba.

"Začiatky po jeho nástupe do SZĽH boli dosť tvrdé. Na zväze boli finančné suchoty a veľmi ťažké podmienky. Zásluhou pána Širokého sa začali ľady hýbať. J. Široký vykonával prácu dobrovoľne na úkor voľného času, rodiny a záľub. Zlom nastal v roku 2000, keď prišla prvá medaila na MS. Ďalším krokom bol vstup prvého Slováka do exekutívy IIHF v roku 2003. Juraj Široký je v nej dodnes. Prinieslo to pokrok v lobbingu a diplomacii pri kandidatúre na MS. V roku 2006 sa splnil náš sen, dostali sme šancu zorganizovať MS 2011. Podarilo sa nám rozbehnúť dva projekty - projekt ženského hokeja, vďaka ktorému sa ženy dostali do A-čka MS a na OH 2010. Druhým projektom je HK Orange 20. Veľakrát bol J. Široký terčom útokov. Našťastie to vždy ustál. Ďakujem Jurajovi Širokému v mene VV SZĽH za všetky roky a za všetko, čo pre nás urobil,“ zhodnotil pôsobenie Juraja Širokého Igor Nemeček. Ako poďakovanie dostal od neho J. Široký fotografickú koláž z histórie úspechov slovenského hokeja.

Martin Ryba nazval Juraja Širokého dôstojným kapitánom slovenského hokeja. "Slovenský hokej priviedol k mnohým úspechom a vďaka nemu hokej ustál aj niektoré prehry. Bolo pre nás cťou hrať pod takýmto kapitánom. Želám mu do ďalšieho života pevné zdravie," dodal Martin Ryba.

Juraj Široký: "Ťažký začiatok, ľahký koniec"

Odchádzajúci prezident SZĽH Juraj Široký ešte pred samotnou voľbou svojho nástupcu predniesol odpočet svojej práce za celých trinásť rokov v pozícii hlavy slovenského hokeja. "Hovorí sa: ‘Ťažký začiatok, ľahký koniec.’ V roku 1998 som preberal zväz v náročnej situácii. Bol vo vážnom rozvrate a vykazoval stratu viac ako 20 miliónov korún, bol málo funkčný. Dnes, keď sa moje tretie obdobie vo funkcii končí, sa situácia zmenila závažným spôsobom. Zväz odovzdávam plne funkčný a finančne zabezpečený na minimálne dva roky," povedal Juraj Široký a pokračoval: "Rozpočet do konca roku 2011 je vykrytý zmluvami v hodnote dva milióny eur. SZĽH počas môjho pôsobenia bol nad rámec povinností podrobený každoročnému auditu, ktorý sa zakaždým končil bez výhrad. Zväz je usporiadaný, riadi chod celého hokejového hnutia. Založili sme marketingovú spoločnosť, ktorá doteraz celkovo získala 25,5 milióna eur."

Ako jeden z veľkých plusov svojho pôsobenia vo funkcii uviedol J. Široký otvorenie Siene slávy slovenského hokeja či vytvorenie reprezentačného tímu do 20 rokov a jeho zaradenie do slovenskej extraligy.

"Tento projekt preukázal opodstatnenosť výsledkami na MS," uviedol odchádzajúci prezident a pokračoval: "Veľký pokrok pod vedením Miroslava Karafiáta zaznamenal ženský hokej, ktorý z II. divízie postúpil až medzi elitu a prebojoval sa aj na ZOH 2010 do Vancouveru."

Jednou z tém bola aj slovenská reprezentácia a angažovanie trénera Glena Hanlona. Juraj Široký sa aj takmer mesiac po Kanaďanovom odvolaní z postu kormidelníka výberu SR postavil na jeho stranu. "Glen mal pri zvolení podľa môjho názoru aj názoru výkonného výboru SZĽH všetky predpoklady na to, aby reprezentáciu previedol generačnou výmenou. Podľa mňa bolo jeho odvolanie unáhlené. Kanadský tréner by sa nemal prispôsobovať slovenskej mentalite, ale prispôsobiť sa musíme my, ak chceme zbierať úspechy na svetovej scéne," uviedol päťdesiatsedemročný rodák z Košíc a prezradil, že SZĽH má v čase jeho odchodu disponibilné zdroje v objeme 4,6 milióna eur.

Na závere už trochu rozcitliveným hlasom doplnil: "Chcem sa poďakovať všetkým kolegom, ktorí pôsobili v rôznych funkciách, či už vo výkonnom výbore, ale aj ďalší komisiách, že prevzali zodpovednosť za chod slovenského hokeja."

 

sita,tm


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar