Rada riaditeľov KHL už túto stredu o účastníkoch novej sezóny

Rada riaditeľov KHL sa zíde na svojom zasadnutí v stredu 28. marca. Očakáva sa, že po tomto stretnutí potvrdí počet a zoznam účastníkov KHL v sezóne 2018-19.

Ako je známe, už druhú sezónu podrobuje vedenie KHL všetky kluby nadnárodnej súťaže dlhodobému internému ratingu, na základe ktorého posudzuje ich komplexnú schopnosť pôsobiť v lige.
Vlani na základe tohto ratingu a vyhodnotenia 8 kritérií KHL opustil tím Metallurg Novokuzneck, ktorý v uplynulej sezóne hral v nižšej ruskej súťaži VHL. 

V súlade s dlhodobou Stratégiou rozvoja KHL na roky 2017-2023 by v novej sezóne 2018-19 malo v KHL účinkovať iba 24 klubov. To znamená, že ligu by mali opustiť tri kluby, ktoré sa v aktuálnom ratingu nachádzajú na posledných priečkach.

V zatiaľ poslednom zverejnenom poradí z leta 2017 figuroval HC SLOVAN Bratislava v pokojnom strede rebríčka na 19. mieste, s dostatočným odstupom od tzv. zóny risku.
Na prvých miestach ratingu sú podľa očakávania najbohatšie kluby SKA Petrohrad, Jokerit Helsinki, CSKA Moskva, Metallurg Magnitogorsk, Avangard Omsk a Ak Bars Kazaň.
V bezprostrednom ohrození sa nachádzali kluby ako Jugra Chanty-Mansijsk, Lada Togliatti, Amur Chabarovsk, Kunlun Red Star a Severstaľ Čerepovec. Dve z týchto mužstiev - Amur a Severstaľ - si v tejto sezóne výrazne polepšili účasťou v prvom kole play off. A keďže účasť čínskeho Kunlunu je v Rusku všeobecne vnímaná ako športový projekt, ktorého primárnym cieľom je napomáhať k zlepšeniu a rozširovaniu vzájomných vzťahov medzi Ruskom a Čínou, ruské médiá už niekoľko týždňov otvorene špekulujú o tom, aký bude konečný počet účastníkov KHL v novej sezóne a či vôbec nejaký klub súťaž opustí.
Definitívne rozhodnutie by mohlo padnúť už o 48 hodín. KHL zároveň už dávnejšie prisľúbila, že záväzný kalendár s rozpisom zápasov základnej časti zverejní aspoň tri mesiace pred začiatkom ligy. Ten je už naplánovaný na sobotu 1. septembra 2018. V novej sezóne by sa mal zvýšiť počet zápasov, hovorí sa o 60 až 62 zápasoch pre každé mužstvo v základnej časti.

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar