Prvý tréning Barrassa na Slovane

Bývalého vynikajúceho amerického gólmana Toma Barrassa, ktorý bude v HC SLOVAN pôsobiť ako tréner brankárov sme vyspovedali počas jeho úvodného dňa v kabíne Slovana.


Ráno ste prišli do kabíny Slovana, aké sú Vaše prvé dojmy?
Som rád, že môžem pôsobiť v Slovane a v tak hokejovo zanietenej krajine akou Slovensko je. Vybavenie kabíny je na vysokej úrovni, ľudia sú tu priateľskí a nápomocni. Pôsobenie v klube beriem aj ako dobrú osobnú príležitosť. Budem pracovať s dvoma kvalitnými kanadskými brankármi Barrym Brustom a Michaelom Garnettom, venovať sa tiež budem mladíkovi Christiánovi Pavlasovi.V NHL máte za sebou bohatú a úspešnú kariéru, ako si na ňu s odstupom času spomínate?
Keď sa obzriem o niekoľko rokov späť, vynoria sa mi v hlave len tie najlepšie spomienky. Mal som možnosť hrať s hráčmi svetovej extratriedy. Získal som tiež niekoľko individuálnych ocenení. V Pittsburghu sme v 90. rokoch dokázali vyhrať dva Stanleyho poháre v rade, čo je s určitosťou najväčší úspech mojej kariéry.Ste v kontakte ešte s hráčmi z Vašej slávnej generácie Pens v rokoch 90 - 92?
Nie v takej miere, ako by som chcel byť. Je to predsa už skoro 25 rokov, kedy sme vyhrali náš prvý Stanley Cup. Roky teda ubiehajú a každý je už momentálne niekde inde. Boli sme ale super partia a vždy, keď je možnosť sa s niekým z tímu stretnúť máme si čo povedať.Po skončení kariéry ste pracovali v Caroline, čo vás po piatich rokoch viedlo do Magnitogorsku?
Môj dobrý priateľ Paul Maurice, s ktorým sme boli spolu v Caroline sa stal pred ročníkom 2012/13 hlavným trénerom Metallurgu. Oslovil ma s ponukou stať sa jeho asistentom. Bola to pre mňa veľmi pozitivna skúsenosť. Veľa som sa naučil, a hokejovo ešte viac obohatil. Pracovali sme s hráčmi ako Sergej Gončar, Jevgenij Malkin či Nikolaj Kuľomin.Ako hodnotíte samotnú súťaž?
Myslím si, že je to jedna z najkvalitnejších súťaží vôbec. V každom jednom ročníku je možno vidieť progres a zlepšenie oproti minulému ročníku. Týka sa to či už jednotlivých zápasov, prvkami trénovania, organizácie súťaže a podobne. Myslím, že liga sa uberá tým správnym smerom.  Posledné dve sezóny ste nepôsobili v žiadnej pozícii, prečo?
Pohrával som sa s myšlienkou stať sa hlavným trénerom niekde v Európe. Ponuky ma však nezaujali, tak som jednoducho oddychoval. Postupom času bol však hlad po hokeji a trénovaní väčší a väčší. Začal som si teda postupne hľadať nové pôsobisko a dnes som v kabíne Slovana. Čo rozhodlo, že ste prijali ponuku Slovana?
Prispel k tomu najmä fakt, že v tíme Slovana sú dvaja kandskí brankári, s ktorými budem počas sezóny úzko spolupracovať. Nebude medzi nami žiadna rečová bariéra a svoje postrehy a rady im tak nebude problém komunikovať. Verím, že obom gólmanom svojimi poznatkami ešte viac pomôžem a odvedieme tu spoločne dobrú prácu.Zbierali ste si o Slovane nejaké informácie?
Čo to som si prečítal na internete. Neboli to len informácie o Slovane ako takom, ale aj o slovenskom hokeji. Ľudia v tomto meste milujú hokej, o čom svedčia aj úžasné návštevy na domácich zápasoch. Bude aj na nás, aby sme z hráčov dostali maximum a ponúkli divákom výborný hokejový produkt.Poznáte dvojicu kanadských brankárov v Slovane Barry Brust – Michael Garnett?
Michaela poznám z pôsobenia v Traktore Čeljabinsk, kde podával výborné výkony. Barryho nepoznám, no počul som na neho po posledných prípravných stretnutiach len samé pozitíva.Aké predsavzatia si dávate do svojej druhej sezóny v KHL? 
Jasným cieľom je, aby tím v ročníku 15/16 vyhrával. Čo sa týka nejakej osobnej méty, chcem aby brankári Slovana boli na každý jeden zápas pripravení na 100% a boli oporou celého mužstva!

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar