Prvou posilou ofenzívny kanadský obranca

HC SLOVAN Bratislava doplnil svoje defenzívne rady pre ďalšiu sezónu o kanadského obrancu Matta MacKenzieho. Zmluvu podpísali na jednu sezónu.

Matt MacKenzie (nar. 15.10. 1991, New Westminster, British Columbia, Kanada) hral v juniorskom veku v súťaži WHL za Calgary Hitmen a Tri-City Americans. Vrcholom jeho juniorskej kariéry bola sezóna 2009/2010, v ktorej pomohol svojmu tímu z olympijského mesta k víťazstvu v súťaži a sám zaznamenal na obrancu skvelých 55 bodov v 87 zápasoch vrátane playoff. 

Perspektívneho obrancu draftoval v lete 2010 z celkového 83. miesta v 3. kole klub NHL Buffalo Sabres, ktorý mu v októbri nasledujúceho roka ponúkol trojročný dvojcestný nováčikovský kontrakt. Od sezóny 2011/2012 sa stal súčasťou farmárskeho tímu Rochester Americans v AHL, kde bol nasledujúce štyri sezóny stabilným členom obrany. V ďalších troch sezónach pendloval medzi mužstvami AHL (Portland Pirates, Springfield Thunderbirds) a ECHL (Manchester Monarchs, Florida Everblades). Najmä v ECHL sa dokázal presadiť aj na ofenzívnom konci klziska, počas 6 sezón zaznamenal ako obranca viac ako pol boda na zápas.

Keďže sa Mattovi MacKenziemu nepodarilo prepracovať do zostavy klubu v NHL, pred sezónou 2018/2019 sa rozhodol vyskúšať hokej v Európe. Zamieril do klubu HC Bolzano Foxes, kde ho viedol fínsky tréner Kai Suikkanen. Ten si ho o dva roky neskôr priviedol do klubu Dornbirner EC. Medzitým stihol MacKenzie zaznamenať rekordných 51 asistencií v druhej najvyššej nemeckej lige DEL2 v mužstve Tölzer Löwen. Vlani v nadnárodnej ICE HL bol deviatym najproduktívnejším obrancom ligy, v 56 zápasoch (vrátane playoff) mal 29 bodov (10+19). 

„V osobe Matta MacKenzieho prichádza do Slovanu ofenzívny bek, ktorý by mal dostávať príležitosti v presilovkách. Je to konštruktívny typ s veľmi dobrou prihrávkou,“
predstavil novú akvizíciu generálny manažér HC SLOVAN Maroš Krajči.

Matt MacKenzie sa k mužstvu pripojí v Bratislave koncom júla a absolvuje s ním podstatnú časť letnej predsezónnej prípravy.

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar