Predstavujeme nášho dnešného súpera Eisbären Berlin

Klub s takmer 60 ročnou históriou

Náš dnešný súper Eisbären Berlin vznikol v roku 1954. Predtým už klub SC Dynamo Berlin existoval, no práve v roku 1954 bola vytvorená hokejová sekcia. Klub niesol viacero názvov, po roku 1990 sa premenoval na EHC Dynamo Berlin a svoj terajší názov nesie klub od roku 1992. Od roku 1999 patrí klub do Anschutz Entertainment Group.

Maskotom klubu a zároveň logom Berlína je polárny medveď. Zaujímavosťou je, že tento polárny medveď je akýmsi symbolom odvolávajúcim sa na čierneho medveďa, ktorého má na kabátoch berlínska armáda.

Klub disponuje aj vlastnou hymnoum. Tá nesia názov "Hey, wir wolled die Eisbären sehen", čo v preklade znamená "Hej, my cheme vidieť polárnych medveďov". Hymnu nahrávala skupina Puhdys z východného Nemecka ešte v roku 1997. Hymna sa stala veľmi obľúbenou a počuť ju mohli ľudia napríklad aj na zápasoch Dynama Moskva počas sezóny 2008/2009.

Berlínčania disponujú aj tzv. gólovou pesníčkou, ktorá sa hrá po každom strelenom góle Berlínčanov. Pozostáva zo štyroch rôznych piesni. Hráči pochádzajú prevažne z Nemecka, no v klube hrá veľa hráčov z Kanady a USA, dokonca je v mužstve aj Slovák, mladý a talentovaný Roman Veber.

Berllín je päťnásobným majstrom Nemecka. Tituly získal v roku 2005, 2006,  2008, 2009, 2011.

jk


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar