Predstavujeme LEKSANDS IF

Presný názov klubu z regiónu Dalarma je Leksands Idrottsförening. Klub je o dva roky starší ako Slovan, takže svoju storočnicu stihol veľkolepo osláviť ešte na jeseň 2019 pred príchodom koronavírusovej pandémie.

Leksand je skutočným hokejovým fenoménom. Hoci samotné mestečko má iba necelých šesťtisíc obyvateľov, klub sa dlhodobo teší obrovskej fanúšikovskej podpore po celom Švédsku. Zlatá éra klubu prišla v prvej polovici sedemdesiatych rokov minulého storočia, keď v priebehu šiestich rokov získal všetky svoje majstrovské tituly. Spoločne so svojím odvekým rivalom Brynäs Gävle IF dominovali švédskemu hokeju počas celej dekády až natoľko, že takmer všetci hráči národného mužstva Švédska z tohto obdobia boli z týchto dvoch mužstiev.

Vlani skončil Leksands IF – aj vďaka výbornej sezóne slovenských útočníkov Mareka Hrivíka a Petra Cehlárika – na treťom mieste po základnej časti. Vo štvrťfinále sa však prekvapujúco hladko rozlúčil s bojom o titul po prehre 0:4 na zápasy s Örebro.
Rovnako ako Slovan, aj Leksands sa predstaví v Lige majstrov premiérovo. Tréner Björn Hellkvist má so svojím mužstvom tie najvyššie ambície. „Chceme Ligu majstrov vyhrať. Už samotná účasť v súťaži však bude pre nás veľkou výzvou. Tešíme sa, že konfrontácia so špičkovými mužstvami posunie náš tím ešte ďalej. Všetci traja súperi v skupine budú pre nás nesporne silnými súpermi, prostredníctvom ktorých sa môžeme ešte viac rozvíjať.“

Aj v tohtoročnej súpiske modro-bielych je veľa kvalitných hráčov, ktorí môžu byť dôstojnými nástupcami slávnych legiend klubu, akými sú Christer a Thommy Abrahamsson, Dan Söderström, Jonas Bergqvist, Magnus Svensson alebo Mats Ahlberg. Slovenské hviezdy síce z klubu vďaka vydarenej sezóny odišli do KHL, zostal však ich spoluhráč z prvého útoku Američan Carter Camper. Postavou nevysoký útočník je skutočným špílmachrom mužstva, ktorý dáva hre tímu svoju tvár. Novým „šerifom v meste“ môže byť Mikael Ruohomaa, ktorý má za sebou tri silné sezóny v KHL, naposledy v Sibiri Novosibirsk. V každej atakoval hranicu extratriedy 40 bodov a bude zrejme centrom prvého útoku. Líderstvo možno očakávať od Patrika Zackrissona, kapitána mužstva, ktorého si fanúšikovia Slovana budú pamätať z pôsobenia v Leve Praha. V bránke zvýšil konkurenciu fínsky gólman Kasimir Kaskisuo, ktorý prichádza priamo z tímu NHL Nashville Predators. Útočnú silu mužstva ešte znásobia zámorskí hokejisti Max Vérrroneau a Justin Kloos. Celkom hráči z aktuálnej súpisky Leksandu odohrali 120 zápasov v NHL a ďalších 54 pridali za svoje krajiny na majstrovstvách sveta.
Leksands IF bude prvým súperom Slovana v základnej skupine F Champions Hockey League. V Leksande sa predstavíme v piatok 27. augusta o 19:05 h. Domáci zápas v Aréne Ondreja Nepelu je na programe na budúci štvrtok 2. septembra o 19:30 h. Vstupenky od 10 eur sú už v predaji na webe Ticketportal. 

LEKSANDS IF V KOCKE:
Rok založenia: 1919
Počet majstrovských titulov: 4 (1969, 1973, 1974, 1975)
Účasť v CHL: - 
Aréna: Tegera Arena (7 650 miest)
Trivia: Hráči Leksandu sú údajne náruživí „psíčkari“. V mužstve je takmer toľko psov ako hráčov.

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar