Pred sériou Slovan-Trenčín: Očakáva sa ťažké a dlhé štvrťfinále

Už čoskoro to vypukne!

Pre hokejistov Slovana Bratislava a Dukly Trenčín začínajú "dni pravdy" počas nastávajúceho víkendu, keď na Zimnom štadióne Vladimíra Dzurillu v bratislavskom Ružinove vstúpia prvými zápasmi do štvrťfinálovej série play-off. Oba tímy skončili po základnej časti ako susedia v tabuľke, keď ich po 57 odohraných kolách delili od seba len dva body. Zatiaľ čo pre hráčov spod hradu Matúša Čáka je umiestnenie po nevydarenej minulej sezóne, keď sa Trenčania prvýkrát v histórii samostatnej slovenskej súťaže neprebojovali do play-off, príjemným prekvapením, pre Slovan je sklamaním. "Belasí" sú zvyknutí bojovať o špicu extraligy, v aktuálnej sezóne im však nečakaný škrt cez rozpočet urobil nebývalý výskyt zranení a chorôb v kádri. "Nielen to, tohtoročný rozpočet zohľadňujúci malý ružinovský štadión bez sky boxov, nás dostal do takejto situácie," poznamenal pre agentúru SITA generálny manažér Slovana Maroš Krajči. Minimálnemu rozdielu medzi oboma tímami zodpovedá aj vyrovnanosť vo vzájomných dueloch v tejto sezóne. Obe mužstvá si pripísali po tri víťazstvá, rozdiel skóre mal Slovan o štyri góly lepší. Zaujímavosťou je, že neplatilo "môj dom, môj hrad", keď Slovan aj Dukla doma dvakrát prehrali.

"Myslím si, že na rozdiel od základnej časti domáce prostredie rozhodne, a preto musíme doma vstúpiť do série čo najlepšie," skonštatoval M. Krajči"Ťažko povedať, či to bude aj trend v play-off. Pre nás je však určite výhodou začínať na ľade súpera," uvažoval pre agentúru SITA generálny manažér Dukly Trenčín Andrej Kollár a pokračoval: "Stojí proti nám veľmi skúsený tím, na ktorý bude na rozdiel od nás vyvíjaný oveľa väčší tlak."

Medzi oboma klubmi ide už o ôsmu sériu v play-off samostatnej slovenskej súťaže. Trenčín bol úspešný jediný raz, a to v semifinále v sezóne 2000/2001. Oba tímy sa ešte nikdy nestretli vo štvrťfinále, sedemkrát bola ich séria semifinálová, raz sa v nej rozhodovalo o titule. Najväčšie emócie vyvolala a do pamäte fanúšikov sa najhlbšie zapísala semifinálová séria v sezóne 2004/2005 počas lockoutu v NHL, v ktorej si Slovan s Miroslavom Šatanom a Ľubomírom Višňovským po siedmich zápasoch otvoril cez Duklu s Mariánom Hossom, Pavlom Demitrom a Mariánom Gáboríkom cestu k ligovému titulu.

Oba tímy patrili v ligových štatistikách k priemeru. Výnimkou je presilovková efektivita Slovana. Družstvo z hlavného mesta SR je najúspešnejším tímom v hre v početnej výhode, keď dokázalo zužitkovať 20,07 % presilových hier. Paradoxom je, že Slovan kraľuje, keď má na ľade o jedného muža viac. Vo využití početnej výhody o dvoch hráčov však figuruje s úspešnosťou 18,75 % na predposlednom mieste spomedzi 11 extraligových tímov. "Presilovky budú veľmi dôležité. Vždy to bola naša silná zbraň. Preto sme priviedli do tímu aj Mareka Urama, ktorý je vynikajúcim hráčom práve do tejto špeciálnej formácie. A presilovky piatich proti trom? To je skôr otázka pre trénerov. Ja si myslím, že by sme ich mali hrať podstatne jednoduchšie," poznamenal M. Krajči a pridal ešte jeden postreh: "Nás teší aj fakt, že patríme k tým lepším tímom v úspešnosti ubránených oslabení."

Káder Trenčína tvoria najmä mladí hráči z domáceho "odchovu" a vystužuje ho aj trojica skúsených hráčov - 42-ročný Ľubomír Sekeráš, 40-ročný Branislav Jánoš a 39-ročný najproduktívnejší hráč Dukly Ján Pardavý. V klube odviedli na začiatku súťaže dobré služby aj Richard Lintner aj Peter Ölvecký, ktorí neskôr odišli do Fínska. V tíme trénera Dušana Gregora dostal šancu aj historicky tretí najmladší hráč extraligy - len 16-ročný Marko Daňo. Aj v Slovane tvoria kostru tímu skúsení tridsiatnici - brankár Pavol Rybár (39), obrancovia Richard Jackman (32), Jozef Kováčik (30) a Rudolf Jendek (38) a v útoku Richard Kapuš (38), Marek Uram (36) a Ján Lipiansky (36). V desiatich zápasoch si za Slovan zahral aj Miroslav Šatan. "Belasí", ktorí sa počas sezóny ocitli v tabuľke aj na 8. mieste, vymenili počas sezóny trénera, keď 15. novembra 2010 Pavla Hynka vystriedal symbol úspechu Slovana Zdeno Cíger. Toho katastrofálna zdravotná situácia tiež donútila dať šancu mladým talentovaným juniorom, z ktorých najmladší bol 17-ročný gólman Patrik Rybár. "Naozaj si nepamätám, že by v prvej formácii mal miesto 21-ročný hráč, ako v tomto roku Martin Bakoš. V druhej trojke figuruje 22-ročný David Skokan, v tretej 20-ročný Libor Hudáček. V tíme však máme aj dosť skúsenosti. Je to dobre vyskladané družstvo," myslí si o súčasnom menoslove Slovana Maroš Krajči.

"Pre nás by mohlo byť výhodou, že máme predsa len nižší vekový priemer ako Slovan. Myslím si, že séria bude dlhá a rozhodnúť môže kondičná príprava aj schopnosť regenerácie, ktorá je u mladších hráčov predsa len kratšia," skonštatoval trenčiansky generálny manažér Andrej Kollár a k možnej dĺžke série dodal: "Zvyknem dávať reálne odhady a myslím si, si že v tomto prípade sa asi nerozhodne skôr ako v šiestom zápase." K jeho slovám sa pridal aj jeho náprotivok Maroš Krajči: "S tým sa dá súhlasiť, bude to dlhá a vyrovnaná séria." 

Slovan aj Dukla majú silné zázemie fanúšikov. Bratislavský klub pripravil v stredu pre svojich priaznivcov hokejový zápas na Hlavnom námestí, v rámci ktorého predviedli najskôr medzi sebou exhibíciu hráči "áčka" a po nich si to rozdali dva slovanistické fankluby. V Trenčíne pripravili pre návštevníkov 3. a 4. zápasu série, ktoré budú v stredu a vo štvrtok (2. a 3. marca) pod hradom Matúša Čáka, tombolu o nové auto. "My sa nebojíme ani keby sme postúpili, máme v rezerve aj ďalšie prekvapenia pre fanúšikov," nepripustil si "vystrieľanie" mimohokejových atrakcií A. Kollár. Slovan však chce svojim fanúšikom darovať prekvapenie z úplného iného súdka. "Radi by sme priaznivcom Slovana \'darovali\' novú halu. Ak všetko dobre pôjde a kolaudácia zrekonštruovaného zimného štadióna Ondreja Nepelu, ktorá je na programe 28. februára, dopadne úspešne, mohli by sme sa možno už v semifinále predstaviť v tomto krásnom stánku," odkryl karty M. Krajči

Či bude okrem klasického odloženia holiaceho vybavenia v trenčianskej šatni aj iná "bojová" príprava na play-off, nedokázal A. Kollár povedať: "Ja už som v inej funkcii. Tie časy, keď som bol v šatni a vyvádzal spolu s ostatnými hráčmi, sú už preč. A ako generálny manažér už asi ťažko prídem na Slovan s odfarbenými vlasmi." V Bratislave to bude rovnaké. "Určite sa nebudú holiť, ale viac vie v tejto chvíli kapitán Richard Kapuš. Fakt je, že na našich mladíkoch to \'neholenie\' bude vidieť zrejme až vo finále," s humorom dodal Maroš Krajči.

Štatistiky pred štvrťfinále play-off hokejovej Slovnaft extraligy 2010/2011 HC Slovan Bratislava - Dukla Trenčín:

SLOVAN - TRENČÍN
Termíny: 26., 27. februára, 2., 3. marca, prípadne 5., 7. a 9. marca

Vzájomné zápasy v tejto sezóne: 
Slovan - Trenčín 2:0 (v), 1:3 (d), 2:3 (v), 5:1 (d), 3:0 (v), 2:4 (d)

Slovan - Trenčín v play-off: 
1997/1998: semifinále: Slovan - Trenčín 3:0 (5:1, 4:0, 6:3)
1999/2000: semifinále: Slovan - Trenčín 3:0 (10:2, 2:0, 2:1)
2000/2001: semifinále: Slovan - Trenčín 2:3 (6:1, 3:4, 2:3p, 5:2, 2:3p)
2002/2003: semifinále: Slovan - Trenčín 4:1 (6:1, 4:3, 2:1, 2:3, 4:3)
2004/2005: semifinále: Slovan - Trenčín 4:3 (3:1, 5:3, 4:5p, 3:5, 4:3, 3:4, 8:2)
2006/2007: finále: Slovan - Trenčín 4:0 (4:2, 5:3, 3:1, 4:1)
2007/2008: semifinále: Slovan - Trenčín 4:3 (4:1, 3:4, 1:3, 0:3, 5:2, 4:1, 2:0)

Slovan - Trenčín v štatistikách: 

Umiestnenie po nadstavbovej časti: 4. - 5. 
Počet bodov: 90 - 88
Najproduktívnejší hráč: Marek Uram 44 (11+33) - Ján Pardavý 46 (14+32)
Najlepší strelec: Ján Lipiansky 19 - Radoslav Tybor 19
+/- body: Martin Hujsa 31 (+55/-24) - Ján Pardavý 15 (+57/-42)
Najtrestanejší hráči: Lukáš Bohunický 111 - Slavomír Tomko 101
Produktivita obrancov: Tomáš Demel 19 (5+14) - Milan Hruška 19 (5+14)
Úspešnosť brankárov: Branislav Konrád 92,90 % - Vladimír Kováč 91,56 %
Trestné minúty: 1043 - 805
Využitie presiloviek: 20,07 % - 14,88 %
Úspešnosť v oslabeniach: 87,77 % - 83,45 %
Úspešnosť streľby: 9,27 % - 8,18 %

jk, sita

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar