Posledný zo \"sršňov\" oslavuje osemdesiatku

V piatok 8. mája oslávi krásne jubileum bývalý vynikajúci útočnik Slovana Bratislava Ing. Pavel Michalec (na obrázku prvý zľava).

Je posledným žijúcim členom pamätnej útočnej formácie belasých zo šesťdesiatych rokov minulého storočia, ktorých hokejová verejnosť poznala pod názvom "útok sršňov". Ďalšími spoluhráčmi Pavla Michalca v tomto útočnom trojzáprahu boli dnes už nebohí Ivan Grandtner a Štefan Kordiak.
Pavel Michalec je odchovancom bratislavského Slovanu. V belasom drese odohral 10 sezón v najvyššej československej súťaži medzi rokmi 1957 a 1966. V januári 1962 sa dokonca na jeden zápas pozrel do hviezdami nabitej reprezentácie Československa. V pamätnom zápase na domácom ľade v Bratislave na Tehelnom poli Čechoslováci porazili silných Sovietov 4:2.Výborný korčuliar bol súčasťou legendárnej generácie bratislavského hokeja, do ktorej patrili takí velikáni ako Ján Starší, Karol Fako, Július Černický, Jozef Golonka, František Gregor a viacerí ďalší. Je len iróniou osudu, že sa im ani raz nepodarilo získať vytúžený majstrovský titul, hoci k nemu boli veľmi blízko. V tomto období skončil Slovan až päťkrát na druhom mieste, aj preto sa mu začalo hovoriť "korunný princ" federálnej ligy.Ing. Pavel Michalec dokázal ako jeden z mála popri hokeji vyštudovať vysokú školu. Je absolventom Slovenskej vysokej školy technickej, dnešnej Slovenskej technickej univerzity (STU). Po ukončení aktívnej hokejovej kariéry sa jeho hlavným povolaním na niekoľko desaťročí stala pozícia vysokoškolského pedagóga na Strojníckej fakulte svojej alma mater. Napriek tomu stíhal celé roky aj trénovať mládež v Slovane. Jeho rukami prešiel celý rad šikovných hokejistov, za všetkých možno menovať Richarda Kapuša alebo Jána Lipianskeho. Pred piatimi rokmi pri príležitosti 75-tych narodenín Pavla Michalca si v rozsiahlom článku na neho zaspomínal aj špecializovaný český hokejový portál hokej.czHC SLOVAN Bratislava želá Ing. Pavlovi Michalcovi pri príležitosti jeho životného jubilea predovšetkým veľa zdravia, pohody a osobnej spokojnosti.

Časopis Powerplay

04/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 04 sa dočítate:

  • Profil Timoteja Šilleho: Ďalší Šille v drese Slovana
  • Predstavujeme Samsona Mahboda: Mohol z neho byť skvelý futbalista
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Proti víťazom Stanley Cupu
  • Slovanisti vo svete: Cam Barker