Slovan posilní Daniil Fominykh

Mladý perspektívny útočník sa dohodol s HC SLOVAN Bratislava na dvojročnom kontrakte s následnou ročnou opciou.

Daniil Fominykh (nar. 12.3. 1998, Ufa) je rodákom z Baškortostanu v Rusku a do svojich 16 rokov tam aj hrával hokej. S hokejom začal v rodnej Ufe, neskôr pôsobil v Magnitogorsku a potom aj v Moskve v juniorskom tíme Severná hviezda. V roku 2014 si ho na skúšobnom kempe v Moskve všimol slovenský tréner Marcel Ozimák, ktorý mu odporučil pôsobenie na Slovensku. 

Sezónu 2014/2015 odštartoval už v juniorke HK Nitra, kde patril k najproduktívnejším hráčom tímu. V nasledujúcej sezóne si ako sedemnásťročný vyskúšal pôsobenie v Bratislave, keď nastupoval za HK Ružinov 99. V Ružinove odohral 36 zápasov, v ktorých nazbieral slušných 58 bodov (27+31). V nasledujúcom ročníku 2016/2017 sa vrátil do Nitry.V sezóne 2017/2018 sa šikovný pravák po prvýkrát predstavil v seniorskom tíme "corgoňov". V doterajších troch sezónach pod Zoborom nastúpil celkom do 139 zápasov, v ktorých zaznamenal 12 gólov a 19 asistencií. 

Daniil v roku 2019 získal slovenské občianstvo a s ním aj slovenský pas. Jeho zlepšujúce sa výkony si všimol aj tréner slovenskej reprezentácie Craig Ramsay, ktorý ho povolal do prípravy pred MS 2021 v Rige. Fominykh nevynechal v príprave ani jeden zápas. Hral proti Lotyšsku, Nemecku aj proti Rakúsku. Najviac sa mu darilo proti Nemecku, ktorému strelil dva góly a premenil aj samostatný nájazd. Napokon však na svetový šampionát necestoval, keď "neprežil" posledný cut v zostave.

"Daniil je šikovné krídlo vo veku, v ktorom sa ešte môže rýchlo zlepšovať. Jeho prednosťou je veľmi dobré korčuľovanie a výborná palicová technika, v ktorej sa nezaprie ruská škola. Vidíme v ňom perspektívneho reprezentanta, ktorému v klube umožníme, aby sa naďalej rozvíjal," povedal na adresu novej posily belasých generálny manažér Maroš Krajči.Daniila Fominykha vítame v našom drese a želáme mu úspešnú sezónu.


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar