Naším druhým súperom Fribourg – Gottéron

HC SLOVAN Bratislava nastúpi vo švajčiarskom Fribourgu v nedeľu o 17:45 h.

Domáci hokejisti odohrali prvý zápas  rámci našej skupiny F v piatok. Na domácom ľade zdolali HC Oceláři Třinec  hladko 6:2.
V súťaži Champions Hockey League  štartuje štvrtýkrát za posledných šesť rokov. Účasť v sezóne 2021/22 si klub zabezpečil vlaňajším tretím miesto po základnej časti v jeho domácej lige NL. Najdˇalej sa Fribourg - Gottéron dostal v sezo´ne 2016/17, kedˇ ich iba jeden u´spesˇny´ za´pas delil od postupu do fina´le CHL.
Kanadsky´ tre´ner Christian Dube´ bude matˇ v tejto sezo´ne opa¨tˇ kvalitny´ ka´der zlozˇeny´ prevazˇne z doma´cich hokejistov. Na su´piske pre Ligu majstrov je celkom 18 Sˇvajcˇiarov, traja kanadski´ hra´cˇi a po jednom zo Sˇve´dska, USA a Francu´zska.
Hra´cˇi Fribourgu maju´ na svojom konte vysˇe 800 odohrany´ch za´pasov v NHL a viac ako 160 za´pasov na majstrovstva´ch sveta. Jednoznacˇne najviac – 524 – ich ma´ 35-rocˇny´ u´tocˇni´k David Desharnais, ktory´ stra´vil deva¨tˇ sezo´n v sla´vnom Montre´al Canadiens.  Vo Fribourgu sa objavil nakra´tko uzˇ pocˇas lockoutovej sezo´ny 2012/13 a do Sˇvajcˇiarska sa vra´til pred sezo´nou 2019/20.
Dˇalsˇou oporou muzˇstva je dlhorocˇny´ reprezentacˇny´ branka´r krajiny helve´tskeho kri´zˇa Reto Berra. V Severnej Amerike odohral celkom 5 sezo´n, pocˇas ktory´ch sa dostal do bra´nky v 76 za´pasoch NHL. Popri tom stihol osem svetovy´ch sˇampiona´tov a jeden olympijsky´ turnaj. V roku 2018 bol cˇlenom sˇvajcˇiarskej reprezenta´cie, ktora´ zi´skala na MS strieborne´ medaily.
Hraju´cou legendou klubu je vsˇak odchovanec Julien Sprunger, ktory´ si po prvy´ raz obliekol seniorsky dres svojho materske´ho klubu v sezo´ne 2002/2003. Od roku 2010 je nepretrzˇite kapita´nom muzˇstva. Vlani v decembri sa definiti´vne zapi´sal do klubovej histo´rie, kedˇ zaznamenal svoj 652. bod a stal sa najprodukti´vnejsˇi´m hra´cˇom v histo´rii klubu. Prekonal dokonca aj sla´vneho ruske´ho hokejistu Vjacˇeslava Bykova. Fribourgu sa pra´ca s mla´dezˇou dari´ aj v posledny´ch rokoch. Azˇ sedem hra´cˇov z aktua´lnej su´pisky je produktom klubovej mla´dezˇni´ckej akade´mie – okrem Sprungera esˇte Bykov, Jecker, Marchon, Mottet, Schmid a Jobin.
 Za tím z Fribourgu nastupovali v minulosti aj slovenskí hokejisti. sezo´ne 1989/90 nastupoval za Fribourg Anton Sˇtˇastny´, najmladsˇi´ z legenda´rneho bratiske´ho tria. V 36 za´pasoch si na svoje konto pripi´sal 48 bodov. Pred odchodom do Kanady sa „Stenly“, ako Antona Sˇtˇastne´ho prezy´vali, vy´raznou mierou zaslu´zˇil o ziska majstrovske´ho federa´lneho titulu so Slovanom v roku 1979. Dres Fribourgu obliekal aj Martin Re´way; v rocˇni´ku 2015/16 si v 19 dueloch pripi´sal 21 bodov. V Slovane kra´tko po^sobil o dva roky nesko^r v KHL sezo´ne 2017/18. Dve sezo´ny vo Fribourgu odohral aj Richard Lintner; zlaty´ medailista z MS 2002 v Go¨teborgu tu nastupoval v rokoch 2004 – 2006.

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar