Na rozlúčke s Jánom Mitošinkom desiatky osobností

Hokejová rodina sa v stredu rozlúčila s prvým prezidentom SZĽH

Slovenská rodina sa v stredu rozlúčila s prvým prezidentom Slovenského zväzu ľadového hokeja Jánom Mitošinkom. V smútočnom sprievode, ktorý ho v bratislavskom Krematóriu odprevadil na poslednej ceste, nechýbali okrem najbližšej rodiny ani prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja Juraj Široký, prezident Slovenského olympijského výboru František Chmelár, desiatky hokejových a športových funkcionárov a osobností, slovenské hokejové legendy a členovia Siene slávy slovenského hokeja. Vo svojich smútočných príhovoroch vyzdvihli rodinný priateľ doktor Martin Somora, dlhoročný spolupracovník na SZĽH Pavol Macko, ako aj šéf olympijského hnutia František Chmelár nezmazateľný prínos Jána Mitošinku pre rozvoj hokeja, športu i olympionizmu na Slovensku.

Ján Mitošinka (nar. 29. júla 1934) prehral svoj viacročný boj s rakovinou v utorok 22. marca 2011 v Bratislave vo veku nedožitých 77 rokov. Rodák z Pobedimu pri Piešťanoch pracoval v najvyššej funkcii v slovenskom hokeji v rokoch 1992 až 1997, teda v časoch, keď sa po rozdelení republiky slovenský hokej prepracovával z C-kategórie majstrovstiev sveta až do absolútnej svetovej špičky. Aj vďaka jeho aktivite Slovensko hralo olympijskú kvalifikáciu 1993 v Sheffielde a prebojovalo sa na OH 1994 do Lillehammeru. 

Mitošinka v minulosti pracoval ako tréner, pedagóg a funkcionár. Ako tréner viedol Slovan Bratislava, reprezentácie Československa "B" a Španielska i hokejový klub FC Barcelona. Je autorom 35 trénersko-metodicko-pedagogických publikácií, z toho 11 pre ľadový hokej. V rokoch 1990 - 1992 bol olympijským atašé česko-slovenskej výpravy pre letné OH 1992 v Barcelone. Bol aj riaditeľom Telovýchovnej školy v Bratislave, v ktorej vychoval stovky trénerov. 

V roku 1994 prevzal od vtedajšieho šéfa Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Juana Antonia Samarancha Trofej k storočnici MOV. Je čestným členom SOV a SZĽH. Bol iniciátorom založenia Slovenského hokejového klubu, občianskeho združenia fanúšikov slovenského hokeja, ktoré malo svojho času vyše 130-tisíc členov.

jk, sita

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar