Mladí Slováci v úvodnom zápase na MS 18 podľahli Rusom 8:2

Do hry zasiahli všetci nominovnaí hráči Slovana!

Slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov nevstúpila úspešne do bojov na majstrovstvách sveta tejto vekovej kategórie v nemeckom Crimmmitschau, keď vo svojom úvodnom stretnutí v A-skupine prehrala s výberom Ruska vysoko 2:8. O výsledku rozhodli Rusi už v úvodnom dejstve, v ktorom zvíťazili 3:0. Slováci dokázali korigovať Vaškom na 1:5 a Korímom na 2:7. Zverencov Jozefa Frühaufa čaká ďalší duel už v piatok, keď sa od 15.30 h stretnú s výberom USA.

A-skupina: 
Rusko "18“ - Slovensko "18" 8:2 (3:0, 2:1, 3:1)
Góly: 4. Kučerov (Grigorenko, Nesterov), 7. Tkačev (Ivanjuženkov, Šalunov), 14. Grigorenko, 29. Šalunov, 30. Slepyšev, 49. Jakupov (Kučerov, Grigorenko), 52. Kučerov (Grigorenko), 59. Grigorenko (Kučerov) - 39. Vaško (Fujerík, Korím), 55. Korím (Vaško)
Vylúčení: 8:9 na 2 min, navyše: Bezuška (SR) 10 min za narazenie zozadu, presilovky: 3:2, oslabenia: 1:0, rozhodovali: Klein (Kan.), Johansson - Dahmen (obaja Švéd.), Suominen (Fín.)

Zostava SR "18“: Patrik Rybár (30. Sabol) - Korím, Bezuška, Bagin, Gernát, Nechala, Čerešňák, Luža - T. Mikúš, D. Hudec, Rapáč - Vaško, B. Mráz, Fujerík - R. Mráz, Bezúch, M. Daňo - Boltún, Hinďoš, Dolník - Bíreš.

Slováci začali nie príliš ideálne, keď Rusom dovolili využiť prvé dve presilovky. Pri vylúčení Dolníka otvoril skóre duelu Kučerov, o necelé tri minúty neskôr potrestal nedisciplinovanosť Bagína Tkačev. V 14. min sa Slováci snažili skorigovať, ale Grigorenko získal puk a v nájazde nedal Rybárovi šancu. V 17. min mohol znížiť Čerešňák, ale s jeho strelou si brankár Vasilevskij poradil. 

V druhej časti pridal ruský výber v rozpätí necelej minúty ďalšie dva góly, keď najprv Šalunov zvýšil na 4:1 a Slepyšev v 30. min "vyhnal" Patrika Rybára zo slovenskej bránky. Jeho miesto zaujal Richard Sabol. V 39. min sa slovenskému tímu podarilo skórovať, autorom presného zásahu bol Filip Vaško. 

Ruský tréner Rumjancev považoval štvorgólový náskok za dostačujúci a v III. tretine poslal do bránky oddýchnutého, no nerozchytaného Šegala. Sabol inkasoval prvý gól v 49. min z hokejky Jakupova a o tri minúty neskôr ho zblízka prekonal aj Kučerov. Slováci ešte dokázali v presilovke znížiť, keď Korím usmernil do bránky strieľanú prihrávku Vaška. Posledné slovo však mali Rusi, v 59. min Grigorenko (v súboji dosiahol bilanciu 2+3) v oslabení stanovil na konečných 8:2. 

Jozef Frühauf (tréner SR "18"): "Po dnešnom zápase nie je veľmi čo hodnotiť. Hrali sme zle a Rusi nás najmä v úvodnej tretine vyškolili. Hrali sme naivne a súper nás za to trestal. Nechali sme sa hneď na začiatku vylúčiť a dva inkasované góly nás položili na kolená. Do piatkového duelu si chlapci budú musieť zrovnať v hlavách, že toto nie je nejaký turnaj štyroch krajín, ale majstrovstvá sveta. Situácia pred ďalším priebehom MS je o to náročnejšia, že hneď v tomto úvodnom zápase si zlomil kľúčnu kosť Dominik Fujerík a na šampionáte si už nezahrá.“

jk, sita, fotografia Andrej Žiak

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar