Milan Kužela spomína na federálny titul z roku 1979

Pre hcslovan.sk priblížil majstrovskú sezónu 1978/79 vtedajší kapitán nášho mužstva Milan Kužela.

Ako si spomínate na pre nás prvý a jediný federálny titul z marca 1979?
Sú to moje najkrajšie spomienky, čo sa týka Slovana. Mužstvo sa snažilo o zisk federálneho titulu aj roky predtým. Napriek dobrému náskoku, či lepšiemu kádru sa im to nepodarilo a vyšlo to až nám v sezóne 1978/79. Spojilo sa viac pozítívnych faktorov dohromady, káder nebol síce tak široký, no napriek tomu sme sa zomkli a vytúžený majstrovský titul vybojovali.Kedy mužstvo začalo veriť, že by Slovan mohol ročník zakončiť na prvom mieste?
Veľmi sme sa tým nezapodievali a v hlavách sme to nemali. Väčšinou je to tak, že keď človek niečo veľmi chce, nevyjde to. Ja ako kapitán som sa snažil vždy ťahať mančaft za výhrami. Našu vieru v úspech posilnili aj zápasy, v ktorých sa nám nedarilo, prehrávali sme a dokázali sme ich otočiť.Ktorý takýto zápas bol z pohľadu veľkého obratu najpamätnejší a v ceste za titulom dôležitý? 
Bol to napríklad zápas vo Vítkoviciach, kedy nám to od začiatku príliš nešlo. Tri minúty pred koncom sme ešte prehrávali o dva góly. Masér už niesol hokejky do kabíny, no my sme sa nevzdali. Stretnutie sme otočili, dokonca niektorí ani nie so svojimi hokejkami. Aj to ukázalo aký veľký hlad sme mali po úspechu. Aká partia sa vytvorila v kabíne medzi hráčmi?
Keď sa stretne toľko ľudí, tak nikdy sa to nezaobíde bez konfliktov. Na ľade sme však všetci ťahali za jeden povraz. Kolektív si vždy menšie problémy vydiskutoval na spoločných akciách, ktoré sme organizovali počas voľna. Okrem toho sa partia utužovala aj pri spoločných obedoch v kabíne, ktoré nám zabezpečoval samotný klub.  Proti ktorému súperovi z ligy sa Vám hralo najhoršie?
Ťažko vybrať súpera, ktorý bol najobtiažnejší. Ľahko sa nehralo proti nikomu. Nepríjemnosti nám vedel urobiť aj slabší Gottwaldov, ktorý veľmi dobre bránil, rovnako Litvínov, proti ktorým sme sa presadzovali s problémami. Na každého protivníka sme však dokázali nájsť spôsob ako ho zdolať. V čom bol Slovan najsilnejší?
Slovan vedel hrať v tej dobe aj na kontry, fyzicky do tela, či rýchlo a kombinačne. Veľkú silu mala úderná formácia bratov Šťastných, no ak to nešlo im, dokázali výborne zahrať ostatné útoky, ktoré potiahli mužstvo. Vyzdvihol by som Antona Šťastného, z pozície brániaceho krídla sa dokázal výborne presadzovať aj bodovo.Aké sú spomienky kapitána na trénerský tím, ktorý viedol mužstvo?
Obidvaja tréneri boli veľkí odborníci, hlavný tréner Ladislav Horský aj jeho asistent Miroslav Kubovič. V sezóne sme však nacvičovali málo herných situácii. Väčšinou hrali jednotlivé päťky vzájomne medzi sebou súťažne o pár drobných. Bola to dobrá motivácia, čo sme vyzbierali, sme následne všetko minuli v ďalších týždňoch pri bujarých majstrovských oslavách. Veľa sa hovorí aj o úžasnej kulise domácich stretnutí...
Bolo to neopísateľné. Bratislava v tej dobe žila hokejom, i športom. Na atmosféru na štadióne Ondreja Nepelu sa nechytalo žiadne mesto v Československu. Aj to bol kľúčový faktor, ktorý nás tlačil za historickým úspechom. Spomínam si, že sme mali zimomriavky z obrovského hluku, povzbudzovania a konfiet nad tribúnami už v tuneli pri nástupe pred zápasom. Mali sme fanúšikov aj na ľade súpera. Pamätám si veľkú podporu v Plzni, vo Vítkoviciach, kde veľa ľudí z Bratislavy vtedy pracovalo.Priblížite aj oslavy po domácej výhre nad Pardubicami, kedy si mužstvo zabezpečilo titul majstra?
Oslavy vypukli už na striedačke pred zavárečnou sirénou tretej tretiny. Hľadisko sa tak povediac premiestnilo na ľadovú plochu za hráčmi, kde sme sa všetci spoločne tešili z istej prvej pozície. Sú to úžasné spomienky. Každý mal v ruke šampanské, to tieklo prúdom niekoľko dní. Stretávali sme sa potom v legendárnom V - klube na Námestí SNP. Aj preto asi aj tak vyzeral náš posledný zápas dlhodobej časti v Litvínove, kde sme prehrali prekvapujúco 5:6. K oslavám sa k nám pridal basketbalový majster Inter, i hádzanárky zo Štartu Bratislava. Bolo toho teda dosť. (smiech)

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar