Kabína patrí hráčom

Vladimír Országh je bývalý úspešný a populárny slovenský reprezentant. Po zranení úspešne vykročil na trénerskú dráhu a ľutuje, že si v minulosti nezapisoval poznatky od trénerov, ktorí ho viedli. Trénersky sa kreoval popri Milanovi Stašovi, Alpa Suhonenovi, Vladimírovi Vujtekovi a teraz je jeho mentorom Rostislav Čada.


Od apríla teda vieme, že asistentská stolička v novom ročníku KHL bude v Slovane patriť Országhovi a od 11. júla naplno zaberá v Bratislave.

Čo však robil od majstrovstiev sveta v Minsku?
„Konečne som si trošku oddýchol. Mal som voľno, venoval som sa rodinke a boli sme na dovolenke. Nabral som nové sily a s radosťou som sa pustil do práce.“Országh odštartoval závratnú trénerskú kariéru po nešťastnom zranení. Po dvoch rokoch na asistentskej stoličke v Bystrici sa stal hlavným trénerom baranov a v minulom roku aj asistentom v reprezentácii. Po roku je v Slovane. „Som veľmi rád za príležitosť, ktorú som dostal. Tréneri, s ktorými som spolupracoval, mi dali veľmi veľa a takisto je to aj pri trénerovi Čadovi. Som pri ňom zatiaľ len dva týždne a čo mi imponuje, to je jeho profesionalita. Čo vyžaduje od seba, to vyžaduje aj od ostatných hráčov. Chodím s otvorenými očami a je to pre mňa veľká škola. Dostávam dôveru, vediem tréningy.“Tím Slovana má za sebou premiérový otvárací zápas novej sezóny. Nemali sme ho možnosť vidieť naživo, ako ho videl asistent trénera? "Bolo tam veľa bojovnosti, mnohé veci treba doladiť, ale chalani ukázali charakter. Päť minút pred zápasom sme prehrávali o dva góly a dokázali sme to zvrátiť. Sila mužstva tam je.“ Országh počas hráčskej kariéry odohral množstvo zápasov v rôznych ligách. Je niečo, čo by chcel preniesť z kabíny Nashvillu či Djurgaardenu do Slovana? „Kabína patrí hráčom. Atmosféru si tam musia urobiť oni. Ja mám najlepšie poznatky z Nashvillu. Stretli sme sa tam vynikajúca partia, chalani ťahali jeden za druhého a to sa odzrkadlilo na ľade. Pasovali nás za najslabší tím a dostali sme sa do play off.“Doposiaľ Országh nastupoval proti Slovanu len ako súper. Má naň aj nepríjemné spomienky. Mrzí ho ešte stále prehra Zvolena so Slovanom vo finále extraligy v roku 2005? Odpoveď na túto aj ďalšie otázky sa dozviete vo videu.

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar