Juraj Široký: HC SLOVAN Bratislava odovzdávame ako rešpektovanú športovú značku

Po bezmála 25 rokoch mení najúspešnejší slovenský hokejový klub HC SLOVAN Bratislava svojho majiteľa.

Jeho doterajší dlhoročný prezident Juraj Široký st. s ním ako väčšinový vlastník dosiahol rekordný počet titulov slovenského šampióna a klub odovzdáva ako rešpektovanú športovú značku v hokejovej Európe. Počas jeho takmer 25-ročnej éry získal so Slovanom 8 titulov majstra Slovenska (1998, 2000, 2002, 2003, 2005, 2007, 2008, 2012). Slovan je jediným slovenským klubom, ktorý odohral oficiálne zápasy s účastníkmi prestížnej kanadsko-americkej NHL, víťazom Stanley Cupu Tampa Bay Lightning (2008) a slávnym New York Rangers (2011). 

“Som nesmierne rád, že sa nám podarilo zo Slovana vybudovať rešpektovanú športovú značku. Osem domácich titulov, trofej z Kontinentálneho pohára, sedem sezón v KHL, mnohé domáce hviezdy, ktoré hrali za tím sú bilanciou, na ktorú môžeme byť právom hrdí. Som rád, že novým majiteľom odovzdávame klub, ktorý budúci rok oslávi svoju storočnicu a verím, že sa im podarí nadviazať na jeho bohatú históriu,”
uviedol po spečatení transakcie dlhoročný prezident klubu Juraj Široký st. a pokračoval: “Ukončujem štvrťstoročie svojho pôsobenia v slovenskom hokeji. Teší ma, že ako prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja som stál pri troch medailách národného tímu, ako prezident Slovana pri jeho ôsmich tituloch. Najradšej však spomínam na radosť fanúšikov, ktorí počas rokov spokojne odchádzali zo štadióna. Som presvedčený, že sme státisícom ľudí na Slovensku sprostredkovali športové vyžitie najvyššej možnej úrovne.”

V roku 2004 Slovan získal do svojej zbierky v tom čase cenený Kontinentálny pohár. V roku 2008 obsadil na finálovom turnaji hokejovej Ligy majstrov 3. miesto, ktoré zostáva najlepším umiestnením slovenského mužstva v tejto súťaži. V roku 2012 mal klub odvahu vydať sa na neuveriteľné ruské dobrodružstvo. Na 7 sezón – najviac zo všetkých tímov, ktoré nepochádzali z územia bývalého Sovietskeho zväzu – sa stal pevnou súčasťou Kontinentálnej hokejovej ligy, druhej najťažšej a najkvalitnejšej dlhodobej hokejovej súťaže na svete.

Počas siedmich sezón sa Slovanu podarilo dvakrát – v rokoch 2013 a 2016 - prebojovať do play off o Gagarinov pohár. V januári 2014 Slovan úspešne spoluorganizoval KHL All Stars víkend na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave s účasťou najväčších hokejových hviezd.

Aj keď rozpočtom patril Slovan v KHL medzi najskromnejšie kluby, počas svojho účinkovania v súťaži dokázal aspoň raz poraziť každého súpera, vrátane najsilnejších a najbohatších ruských klubov CSKA Moskva, SKA St. Peterburg, Dynamo Moskva, Metallurg Magnitogorsk, Ak Bars Kazaň, Lokomotiv Jaroslavľ alebo Salavat Julajev Ufa.

“Uvedomujeme si aj tienisté stránky, ktoré iste vnímali aj naši fanúšikovia. Napriek veľkej snahe a množstvu energie, disponujúc tradičnou a silnou značkou bolo získanie marketingových partnerov v dostatočnom objeme, žiaľ ,nerealizovateľné. Nehovoriac o likvidačných podmienkach nájmu štadióna. Napriek ťažkým obdobiam, ktoré sme s klubom zažili, chceme odísť s čistým štítom a s vedomím, že klub odovzdávame do správnych rúk. Sme presvedčení, že noví majitelia upevnia značku Slovana a budú pokračovať v jeho slávnej histórii, ktorá budúci rok napíše svoju prvú storočnicu,”
uviedol Juraj Široký st.   

Domáce zápasy Slovana v uplynulom desaťročí každoročne prilákali vysokú návštevnosť, vďaka ktorej sa Slovan pravidelne umiestňoval v top 10 rebríčku európskych klubov. Až do otvorenia futbalových arén na Tehelnom poli a v Dunajskej Strede bol hokejový Slovan dlhodobo športovým klubom s najvyššími priemernými návštevami na Slovensku. To umožnila, okrem iného, veľkorysá modernizácia Zimného štadióna Ondreja Nepelu pred IIHF majstrovstvami sveta v ľadovom hokeji v roku 2011, na ktorej sa významnou mierou podieľal aj HC SLOVAN Bratislava. 

V ére Juraja Širokého sa Slovan stal atraktívnou adresou pre pôsobenie vynikajúcich hokejistov, ktorí boli lákadlom pre fanúšikov tohto športu. Začalo to príchodom Zdena Cígera a Ľubomíra Kolníka, na ktorých nadviazali akvizície Miroslava Šatana, Ľubomíra Višňovského, Martina Kuľhu, Martina Hujsu, Roberta Dömeho, a neskôr Andreja Sekeru, Jonathana Cheechoo, Jeffa Taffea, Milana Bartoviča, Barryho Brusta, či Andreja Meszároša. Popri nich z tradične silnej mládežníckej základne klubu vyšli ikony moderného Slovana, ako Richard Kapuš, Ján Lipiansky, Michal Sersen a viacero ďalších.

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar