Josef Turek po postupe juniorov do play-off

Český kormidelník vidí v mužstve obrovský potenciál

Šesť kôl pred koncom nadstavbovej časti je jasné, že juniorka Slovana aj tento rok zasiahne do bojov o titul. Oslovili sme trénera juniorov, Josefa Turka, a ohliadli sme sa spolu s ním za ťažkou sezónou, ktorá nasledovala po nevídane úspešnej minuloročnej, kedy slovanistom viseli na konci sezóny na hrudiach strieborné medaily.

Pán tréner, to, čo bolo po tom, ako sa Slovan nedostal o jediný bod do prvej šestky, veľmi pravdepodobné, sa stalo v poslednom dvojkole skutočnosťou.

"Podarilo sa nám to až na druhý pokus, ale som rád, že to hráči  zvládli. Bola to podstatne náročnejšia sezóna ako tá minulá. Potýkali sme sa s radom zranení, s odchodmi hráčov do áčka, do reprezentácie práve v situácii, kedy sa konečne začalo dariť. Odchod Kalináča bol spojený aj so zranením Petara Trstenjaka, ktorý bol takisto kľúčovým hráčom v tíme. V momente zranenia bol za Martinom Kalináčom na druhom mieste kanadského bodovania. Ten sa zranil a vypadol až do konca sezóny. Dlhodobo sme mali zraneného Dávida Árvaya, zranený bol Ondrej Homa, Martin Sloboda. Odišiel Veber do Nemecka, Čajkovský do Kanady, Trška tak isto do dvadsiatky."

Slovan neposilnil juniormi z iných klubov. Vydali ste sa na podstatne ťažšiu cestu.

"Zápas čo zápas sme pracovali aj na tom, aby sme do tímu zapracovali päť–šesť dorastencov, do každej päťky sme dali jedného–dvoch.  Bol veľký risk aj ísť do sezóny s Patrikom Rybárom ako jednotkou, pretože predsa je to hráč ročníka 1993 a aj keď sa myslelo na ďalšie sezóny, nemuselo to „vypáliť“ v tejto najlepšie. Odchytal i 25 zápasov v rade a aj keď sa mu niektoré zápasy nepodarili, veril som mu stále. Bol to na Slovan nebývale obrovský risk, ale nakoniec sa to podarilo."

Niektoré tímy mali jasné play off už po odohratí polovice základnej časti, Slovanu to predsa len trvalo podstatne dlhšie. Investícia do budúcnosti asi niečo stojí. Bola aj toto takáto investícia?

"Jednoznačne. Tímy, ktoré to mali jasné, nemali ani zďaleka postavené svoje zostavy na mladých hráčoch, ako tomu bolo práve v Slovane. Boli to tímy, ktoré stavali na hráčoch ročníkov starších, či dokonca najstarších, ktoré v juniorke hrajú.. Samozrejme, takíto hráči mali viac skúsenosti. Nám odišlo 16 hráčov a tento tím išiel skutočne od nuly."

Tím, obzvlášť tak mladý ako váš, potrebuje svojho vodcu. Vyzeralo to, že sa ním stal prirodzenou autoritou Martin Kalináč.

"Áno, o to ťažšie dopadol na mužstvo vždy jeho odchod. Hľadanie „vodcu“ nie je jednoduchá záležitosť. Pomohol nám vtedy aj príchod Martina Slobodu, Kuba Cígera, ktorí zdvihli zase aj produktivitu, ale ich príchod sa odrazil pozitívne aj v kabíne.Myslím, že od reprezentačnej prestávky sa začal tím dvíhať a konečne prichádzalo ovocie tvrdej práce, ktoré jednoducho nepríde okamžite. Bolo vidieť aj veľmi pozitívnu interakciu medzi nami, realizačným tímom a samotnými chalanmi a to je veľmi pozitívne. V dobe, kedy iným tímom výkonnosť stagnovala, prípadne strácali už nahraté, my sme išli hore."

Ako sa pozeráte na to, že 26 kôl bolo smerodatným pre prvé veľké delenie extraligy?

"Myslím, že je to krátka doba na to, aby sa takto preosievala juniorská súťaž. Je to predsa len polovica sezóny. Pre nás sa rozhodovalo trochu skoro. Ja som čakal, že sa začneme dvíhať skôr a stihneme to, ale prišlo to neskôr."

Z kádra Slovana je veľmi veľa hráčov, ktorí vedú ročníkové štatistiky. Máte vlastne hráčov piatich ročníkov a tak ako je hore a dokonca nejaký čas viedol stats Surovka, tak ich viedli aj ďalší hráči.

"Áno, Mráz, Skurák, Rybár, Ketner, Trstenjak, Luža, Kalináč, aj vami spomínaný Surovka sú všetko mená, s ktorými sa stretávame v najvyšších či dokonca aj na úplne najvyšších priečkach ročníkových prehľadov. Sú to hráči, ktorým bude patriť budúcnosť, pretože už teraz, keď ešte nie sú niektorí dokonca ani v oficiálnom veku juniorov, sú schopní podávať takéto výkony. Ale zase aj oni potrebujú na sebe pracovať, nezastaviť sa, pretože ešte nikto z nich nie je hotovým hráčom.  Teraz chodia pomáhať aj do dorastu, ale nevyhrávajú sa tam zápasy, ako by sa predpokladalo. Aj chalani samotní vidia, koľko práce ich ešte stále čaká."

Juniorka Slovana je aktuálne skutočne tímom, ktorý má silnú kostru nielen na rok, ale iste aj na dva dopredu pripravenú.

"Je to ale taká aj dvojsečná zbraň. Slovan je jednoducho Slovan a je treba tie výsledky okamžite, ale súhlasím s vami, že o rok o dva  tu bude kvalitný tím. Čas týchto hráčov ešte skutočne len príde. Dnes to ešte nie sú hráči, s ktorými by sa dali vyhrávať juniorské zápasy ako na bežiacom páse. Ale skúsenosti budú v ďalších rokoch pre týchto chalanov na nezaplatenie."

Okrem Rybára je brankárom v juniorke aj Filip Orčík. Teraz však chytá v Spišskej Novej Vsi.

"Filip je hráčom Slovana, pokiaľ on bude mať záujem, iste sa môže do Slovana na letnú prípravu vrátiť. On odišiel sám, pretože nebol spokojný s pozíciou dvojky za Paťom Rybárom. Vtedy, keď odišiel, nechytal štyri–päť zápasov za sebou a rozhodol sa, že chce odísť na hosťovanie. Nebránili sme mu v tom."

Takže ako do ďalšieho pokračovania sezóny?

"Bolo to v každom prípade veľmi ťažké odohrať túto prvú časť sezóny. Druhá časť, samozrejme, nebude o nič jednoduchšia. Uvidíme, do akej miery budeme môcť počítať s hráčmi, ktorých by sme do play off radi v tíme videli. Ťažko ešte povedať, s kým sa stretneme, zatiaľ to vyzerá na Košice či na Liptovský Mikuláš. Ale tam si už človek nenavyberá. Poradie sa mení po každom víkende. Tímy na prvých šiestich miestach sú veľmi silné a radi by sme proti nim nastúpili v najsilnejšom zložení, aby aj hráči mali po play off pocit, že ich tvrdá práca v tejto sezóne nebola márna."

jk, pre hcslovan.sk pripravil webhokej24.sk, autorka Alena Hofmanová

 


Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar