Teší ma pokrok našich chlapcov

Športové hokejové triedy HC SLOVAN Bratislava v ročníkoch osem a sedem dokázali zvíťaziť vo svojich dlhodobých súťažiach.


O ich tréningovom procese, ako aj úspechu ročníkov sedem a osem sme sa rozprávali s hlavným trénerom ŠHT HC SLOVAN Bratislava Jánom Lipiansky, ktorý s mládežou Slovana začal pracovať takmer okamžite po skončení svojej hráčskej kariéry. Pri ŠHT pracujete druhú sezónu, čo sa pri mužstvách od vašeho príchodu zmenilo?
Začal som takmer okamžite po skončení svojej hráčskej kariéry. V lete 2013 však prišla ponuka na post asistenta trénera pri Rostislavovi Čadovi,nemal som teda toľko priestoru a energie venovať sa našej mládeži úplne naplno. Prvý rok sme sa lepšie zorientovali v problematike mládežníckych mužstiev a spoločne hľadali spôsoby ako by sa dal tréningový proces v našich podmienkach zlepšiť a  čo najviac zefektívniť. Do tímu pribudlo viacero nových ľudí, keďže nie je možné aby tréneri stíhali všetko. Realizačné tímy sme rozšírili o fyzioterapeuta a kondičného trénera. Na ľade bolo okamžite badať výsledky, chlapci napredujú a posúvajú sa výraznými krokmi vpred. Tým, že prišli ďalši tréneri sme tiež mohli zintenzívniť tréningový proces. Pribudli najmä fitness tréningy zamerané na techniku jednotlivých cvičení. Fyzioterapeut deti pripravoval a nastavoval na tréningy tak, aby sme sa vyhli zbytočným zraneniam. Sú to detaily, no v skladačke všetkých faktorov pre ich výkon rozhodujú.Počas dvoch rokov ste informácie zbierali aj na stážach vo Švédsku, dokážeme z poznatkov čerpať i v Slovane?
Švédske Malmö, kde som dvakrát bol mi ohľadom tréningového procesu týchto vekových kategórii dalo veľmi veľa. Denne som mohol sledovať ako deti trénujú, ktoré cvičenia sú pre nich najvhodnejšie a podobne. Pri deťoch pracovalo hneď niekoľko trénerov, okrem tréningov na ľade veľmi tvrdo pracovali aj na suchu. Všetky tieto poznatky sa postupne snažíme implementovať aj do našich podmienok a myslím, že sa nám to celkom darí. Nesmieme poľaviť a naďalej tvrdo pracovať.Ročníky sedem a osem zvíťazili v tejto sezóne vo svojich súťažiach, ako tento úspech hodnotíte?
Pozitívny výsledok našich hokejistov hodnotím samozrejme veľmi vysoko. Sezóna pre nás začala už v lete spoločnou prípravou, mužstvo prešlo počas roka tromi nadstavbami. Výkony v sezóne mali stúpajúcu tendenciu u oboch kategórii a celá práca pri tímoch sa ukázala v tretej nadstavbe. Podávali sme v nej stabilne dobré výkony a vybojovali si celkové prvenstvo. V porovnaní s letom bol výkonnostný skok u chlapcov markantný, čo je pre mňa najdôležitejšie. Víťazstvá v oboch kategóriach sú vynikajúce, no najdôležitejší je rast chalanov. Počas celého roka sme veľmi tvrdo pracovali, netlačili extra na výsledky, no potvrdilo sa, že pri dobrej robote prídu aj samé. Pochvalu si zaslúžia všetci tréneri, ktorí sa deťom venovali. Navyše nás teší, že obe mužstvá sa dokázali dostať v tabuľkách pred Duklu Trenčín, o ktorej je známe, že s mládežou pracuje veľmi dobre už niekoľko rokov. Utvrdil som sa len v tom, že smer, ktorým sa uberáme je správny.Ktorí tréneri pri mužstvách pracujú?
V ročníku osem a deväť je to trénerské duo Richard Kapuš,  Michal Dostál, v ročníku sedem a šesť Michal Hreus a Miloš Smoleniak. S chlapcami pracuje kondičný tréner Matúš Dzian a fyzioterapeut Miroslav Dlhoš.  Mojou úlohou pri ŠHT je hlavne dohliadať na tréningový proces, konzultovať ho s trénermi, pôsobiť ako ich radca a byť im vo všetkom nápomocný.Sú v žiackych kategóriach hráči, ktorí majú perspektívu byť úspešní aj v budúcnosti?
Dnes máme v žiackych kategóriach veľké množstvo šikovných chlapcov. Je to len na nás ako s nimi budeme pracovať a samozrejme na nich samotných a ich rodičoch ako sa k tomu postavia. Nie je pravda, že by tu neboli talentované deti. Čaká nás s nimi ešte dosť práce, ich rast a napredovanie môže ovplyvniť veľmi veľa vecí.  Okrem iného je potrebné rozprávať sa s rodičmi hráčov, ktorí často zbytočne zasahujú do tréningov, hry a ich vplyv nie je na prospech, skôr naopak. Myslím však, že aj v týchto veciach sme za dva roky spravili výrazný pokrok.Po úspechoch ročníkov sedem a osem odohrá ročník deväť majstrovstvá Slovenska v Poprade, ako vidíte ich šance?
Aj deviaty ročník splnil postupom na majstrovstvá v Poprade náš predsezónny cieľ. Na turnaji sa ide od nuly, môže sa stať čokoľvek. Chlapcom verím, viem, že sme tvrdo pracovali a urobili maximum. Vzhľadom na to v akom boli stave v auguste, urobili veľký pokrok. Verím, že v Poprade budeme mať aj trochu šťastia, chalani nechajú na ľade všetko a spravia dobrý výsledok.Vy ste z pozície hráča prešli veľmi rýchlo na post hlavného trénera mládeže. Baví Vás práca s nádejnými hokejistami Slovana ?
Vývojový program mládežníckych kategórii ma zaujímal ešte počas mojej hráčskej kariéry. Zbieral som postupne veľa informácii aj v mojich zahraničných pôsobiskách. Miestami je to veľmi vyčerpávajúce. Ide o dlhodobú a systematickú prácu, ktorá ma však baví. Verím, že naše úsilie bude mať o niekoľko rokov ešte  viditelnejšie úspechy a dokážeme vychovať kvalitných a konkurencieschopných hráčov. 

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar