Individuálna príprava na novú sezónu

Na základe príslušného reglementu KHL hokejisti so zmluvami v HC SLOVAN môžu spoločne trénovať až od 4. júla, preto aby prišli do kempu kondične pripravení ich mikrocyklus začína už skôr.


O tréningovom procese hráčov pred začiatkom spoločného kempu, ktorý odštartuje zrazom a odjazdom do českých Litoměříc sme sa rozprávali s kondičným trénerom HC SLOVAN Bratislava Róbertom Berešom.Kedy začali hráči Slovana s individuálnou prípravou na novú sezónu?
Hráči, ktorí sa pripravujú podľa nášho plánu začali s tréningami druhý májový týždeň. Prípravu odštartovala skupina mladých hráčov, ktorí striedavo v A mužstve Slovana pôsobia už 1 – 2 sezóny, tiež s perspektívnymi juniormi.Ako vyzerá tréning hráča v predsezónnom období?
Chalani makajú každý pracovný deň v týždni, 1-2krát trénuju aj druhú fázu. Snažíme sa o intenzitu i efektivitu tréningu. Chlapci využívajú posilňovňu Slovana, tiez crossfitový gym. Atletika pre tréning rýchlosti a agility prebieha na tartane, či tráve Interu. Vhodné podmienky na odrazové a rychlostné pohybové schopnosti sú aj na schodoch v Horskom parku. Hráči už v tomto období chodia aj individuálne na ľad, jeden deň v týždni, prevažne štvrtok je vždy voľnejší, vtedy sa venuju kompenzačnym cvičeniam, bazénu na vyplavanie, vírivke, či ľadovemu kúpeľu.Aký počet hráčov sa pripravuje na základe Vášho plánu prípravy?
Reglement KHL zakazuje spoločné tréningy mužstva pred vopred stanoveným dátumom. Niektorým hráčom to tak vyhovuje a už niekoľko rokov sa pripravujú sami. Iní trénujú radšej v skupinách pod našim programom a tiež občasným dohľadom na tréningy. Momentálne pripravujeme desať chalanov. Po rehabilitácii sa pridá aj Andrej Šťastný. Dôležité je aby boli všetci v prvý deň zrazu 100%-ne pripravení a zvládali záťaž na ľade.Kto sa stará o tréningový program chlapcov v tomto období?
Okrem mňa je v tíme trénerov tiež Ján Kovačič, Michal Macho. Organizáciu tréningov na ľade, špeciálne powerskating pripravil pre chalanov Rudo Jendek, ktorý je v tomto obore jeden z najskúsenejších. O regeneráciu sa starajú naši, aj externi fyzioterapeuti, ktorí pracuju s nasimi hracmi podľa potreby.Má hokejista počas prípravy aj čas na voľno?
Podľa individuálneho mikrocyklu každého hráča bol voľný víkend, podľa potreby sme mladým hráčom v sobotu rano pridelili individuálne úlohy - v začiatkoch hlavne rozvoju aeróbnej vytrvalosti, po troch týždňoch špeciálnym činnostiam, niektorí technike korčuľovania na trenažéri, iní sile a podobne. Ďalší týždeň by hráči už trénovať nemali, je tam sedem dní voľna na zregenerovanie, dobytie bateriek, nasledovať bude obnovovací týždenný mikrocyklus a ako už vieme 4. júla sa celé mužstvo prvýkrát stretne kompletne spolu a odcestuje na sústredenie do českých Litoměříc.

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar