Happy Birthday Cheech!

Bývalý skvelý útočník Jonathan Cheechoo dnes oslavuje jubilejné 40. narodeniny.

Fanúšikovia Slovana mali možnosť potešiť sa z pôsobenia jedného z najpozoruhodnejších hráčov NHL prvej dekády tohto tisícročia v sezóne 2016/17. Jonathan Cheechoo nezostal nič dlžný svojej povesti a svoje bodové konto obohatil o 40 bodov v 60 zápasoch KHL. Ako sa napokon ukázalo, boli to jeho posledné. Cheechoo si následne nechal jeden rok na rozmyslenie, aby v roku 2018 definitívne oznámil ukončenie svojej hráčskej kariéry. Domáci zápas Slovana proti Medveščaku Záhreb 15. februára 2017 sa tak stal jeho úplne posledným profesionálnym zápasom v kariére.

Jonathana Cheechooa draftovalo mužstvo San Jose Sharks z celkového 29. miesta v druhom kole v roku 1998. Debut v NHL zažil Cheechoo v sezóne 2002/2003, keď napokon nastúpil na slušných 66 zápasov a zaznamenal 16 bodov. V tíme "žralokov" zostal 6 sezón do roku 2009 (v čase lockoutu 2004/2005 krátko pôsobil vo švédskom HV71 Jönköping) a nepochybne najlepšou bola pre neho sezóna 2005/2006, v ktorej skóroval 56x a získal ako prvý hráč San Jose mimoriadne cenenú Maurice Richard Trophy pre najlepšieho strelca základnej časti. Dvorným nahrávačom mu bol slávny Joe Thornton.

Počas pôsobenia Jonathana Cheechoo sa San Jose Sharks dostalo v každej sezóne do play off o Stanley Cup. Žiaľ, po otrase mozgu, ktorý utrpel v sezóne 2006/2007, sa jeho produktivita postupne znižovala a v roku 2009 ho San Jose vymenil do Ottawa Senators za ďalšieho známeho útočníka Dannyho Heatleyho.

Celkom odohral Jonathan Cheechoo v NHL 501 zápasov, v ktorých zaznamenal 305 bodov, z toho 170 gólov. V lete 2013 - po troch sezónach strávených v nižšej AHL - zamieril do Európy a stal sa súčasťou organizácie Medveščak Záhreb v jeho premiérovej sezóne v KHL. Výborná sezóna v Záhrebe a účasť na Zápase hviezd KHL v Bratislave neušla pozornosti bohatších klubov KHL a pred sezónou 2014/2015 Cheechoo opäť menil dres. Z viacerých ponúk - medzi ktorými bola už v tom čase aj tá zo Slovanu - si vybral pôsobenie v Diname Minsk. Aj tam potvrdzoval svoje kvality útočníka s dobrou strelou, výborným inštinktom na góly a úžasným zmyslom pre nájdenie si čo najlepšej pozície na skórovanie, či už z krídla alebo z priestoru pred bránkou. Za štyri sezóny v KHL zaznamenal v 217 zápasoch 164 bodov a výrazným spôsobom sa zapísal aj do novodobej histórie tejto súťaže.
HC SLOVAN Bratislava v mene všetkých svojich fanúšikov želá Jonathanovi Cheechoovi všetko najlepšie k dnešným okrúhlym narodeninám, veľa zdravia, rodinnej pohody a spokojnosti. Cheech, bolo pre nás skutočnou poctou a cťou mať Ťa aspoň jednu sezónu v belasom drese!

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar