Generálny manažér Juraj Bakoš: Vyhrávať je lepšie ako prehrávať

Počas prvej reprezentačnej prestávky klubovému webu poskytol svoj pohľad na doterajší priebeh Tipsport Ligy a účinkovanie belasých v nej generálny manažér HC SLOVAN Bratislava Juraj Bakoš.

Slovan sa po tretine súťaže relatívne s prehľadom usadil na samom čele tabuľky. Ruku na srdce, čakali ste to?
Musím úprimne priznať, že nie. Všetci hráči a realizačný tím si za doterajšie výkony zaslúžia absolutórium. Vo väčšine zápasov sme podali dobrý tímový výkon, hráči sa obetovali za tímový úspech. Viackrát sme zvrátili nepriaznivý vývoj, čo svedčí o dobrom kolektíve a atmosfére v kabíne. Prehrali sme iba štyrikrát, v každom osobitnom prípade vieme, prečo sa tak stalo, čo je dôležité, aby sme v ďalšom priebehu súťaže konkrétne chyby korigovali.

Vyzdvihli by ste niekoho za doterajšie výkony osobitne?
V kolektívnom športe sa dá dosiahnuť celkový tímový úspech iba vtedy, ak sa v danom čase podarí zosúladiť špičkové fungovanie a spoluprácu na úrovni vrcholoveho manažmentu, hráčskej kabíny, ako aj fanúšikov. Nechcel by som preto na začiatku novembra hodnotiť jednotlivých hráčov. Myslím však, že sa zhodneme na tom, že máme veľkú kvalitu na brankárskom poste, tri silné a skúsené obranné dvojice, vyprofilovala sa nám úderná prvá formácia, a tiež sa nám podarilo do tímu zapracovať niekoľko mladíkov, ktorí nielen zbierajú “icetime”, ale významným pozitívnym spôsobom zasiahli do vývoja zápasov.

Pritom na začiatku leta bolo dlho otázne, či vôbec niekto bude chcieť za Slovan hrať…
Takmer s každým hráčom som mal pred podpisom zmluvy osobné stretnutie. Argumentoval som aj vlastným príkladom, prečo som ja prijal ponuku pracovať pre Slovan, odkryl som im karty, bol som v maximálne možnej miere úprimný. Hovoril som im, že aj ja vymieňam relatívne komfortné a nerizikové zamestnanie v súkromnej  firme za výbušný a neistý post generálneho manažéra Slovana v období, keď sa naň práve veľa ľudí zrejme nehrnulo. Hovoril som tiež, že verím značke Slovana, širokej komunite fanúšikov a priaznivcov a že s blížiacim sa výročím storočnice klubu chceme so Slovanom dosiahnuť úspech a vrátiť fanúšikom radosť. Som veľmi rád, že kľúčoví hráči, ako Sersen, Meszároš, Štajnoch, Kukumberg vložili do klubu svoju dôveru a boli príkladom pre ostatných hráčov. Už teraz som im za to vďačný – bezohľadu na ďalší priebeh sezóny – a od všetkých fanúšikov Slovana si oni, ale aj ďalší zaslúžia rešpekt a uznanie.

Napokon sa Vám podarilo vyskladať kvalitný a konkurencieschopný káder. V posledných zápasoch ho však preriedili zranenia. Uvažuje sa o jeho doplnení?
Áno, samozrejme cítime, že káder ešte nemá dostatočnú hĺbku, aby zvládol povedzme dve-tri vyrovnané série play off. V posledných zápasoch pred prestávkou sme museli kvôli zraneniam a chorobám hrať na tri formácie. Chlapci ich zvládli obdivuhodne, z dlhodobého hľadiska bude potrebné v rámci možností na túto situáciu zareagovať. V najbližšom čase by sa mali do zostavy vrátiť Š. Petráš a Podlipnik, koncom novembra aj Kytnár. Pri Viedenskom žiaľ zatiaľ termín jeho návratu na ľad nevieme odhadnúť. K tomu je potrebné spomenúť, že nedávno z kádra odišli dvaja útočníci Vandas a Miklík. Počas repre pauzy budeme mať aj s trénerom Stantienom komplexný rozbor doterajšieho pôsobenia v lige spolu s vedením  klubu. Verím, že sa nám počas prestávky, najneskôr v priebehu novembra podarí mužstvo nielen doplniť, ale aj posilniť. Nechceme však postupovať metódou "pokus-omyl", to si pri tohtoročnom rozpočte nemôžeme dovoliť. Na druhej strane, klub pred začiatkom sezóny jasne deklaroval, že jedným z hlavných cieľov v tejto sezóne je finančné ozdravenie a stabilizácia. Zatiaľ je v tomto smere všetko v súlade s plánom a ja budem ten posledný, kto by tento cieľ chcel ohroziť.

Aká je z Vášho pohľadu najvyššia slovenská súťaž? Slovan v nej neúčinkoval sedem sezón, Vy osobne ste tiež boli v posledných dvoch rokoch mimo.
Tipsport Liga je rýchla, dynamická, v mužstvách je viacero mladých perspektívnych hráčov. Najmä na užších klziskách majú zápasy veľmi dobré tempo, hrá sa už teraz s vysokým nasadením. Samozrejme, vnímam to predovšetkým z pohľadu zápasov Slovana. Zatiaľ som videl úplne všetky, považujem za samozrejmé, že za mužstvom vycestujem a osobnou prítomnosťou ho podporím aj na klziskách súperov. Proti nám sa dokáže motivovať každé mužstvo, chce celkom prirodzene náš skalp. To sa rokmi nezmenilo. Nám to však môže smerom k play off len a len pomôcť. Slovan ani v základnej časti tým pádom neodohrá jediný jednoduchý zápas. 

Pred začiatkom sezóny sa najmä v médiách rozoberala aj otázka vzťahu iných klubov k Slovanu a prípadná hostilná atmosféra, ktorá bude na náš klub čakať. Potvrdili sa tieto predpoklady?
Iba do istej miery. Boli sme v mestách a na štadiónoch, kde nás fanúšikovia už počas predzápasového rozkorčuľovania zasypali nadávkami a vulgárnym skandovaním. Boli sme však tiež v mestách, pre ktoré bol príchod Slovana veľkým hokejovým sviatkom. Na zápasoch v Michalovciach, Miskolci, Detve, či Nových Zámkoch vládla skvelá a korektná atmosféra. Osobitne by som vyzdvihol novozámocký fanklub. Bol famózny, aj keď práve v tomto zápase sme dosiahli zatiaľ naše najvyššie víťazstvo.

Zápasy vonku Slovan podľa predpokladov zvyčajne vypredáva. Ako ste však zatiaľ spokojný s návštevnosťou domácich zápasov?
V prvom rade chcem poďakovať všetkým fanúšikom, ktorí v neľahkej situácii a v nie práve priaznivej atmosfére v lete klubu verili a kúpili si permanentky. Ďakujem tiež fanklubu Verní Slovanu, že bezprostredne po mojom príchode do klubu ukončil bojkot a vrátil sa na zápasoch k aktívnemu povzbudzovaniu. Ľudia  z klubu sú s lídrami kotla takmer v dennom kontakte, preto viem, akým náročným obdobím si fanklub prechádza a aké úsilie vynakladá, aby ho na našich zápasoch bolo ešte viac cítiť. Zápas proti Košiciam bol úžasný zážitok pre všetkých. Atmosféra je už teraz nepochybne lepšia, ako na zápasoch KHL v posledných dvoch sezónach, aj keď priemerné návštevy z toho obdobia zatiaľ nedosahujeme. Práve z tohto dôvodu boli pre nás ziskové zatiaľ len dva z deviatich domácich zápasov. Vzhľadom na výšku nájomného a poplatky, ktoré musí klub platiť mestu, začína byť domáci zápas pre nás ekonomicky výhodný až od priemernej návštevy okolo 5500 divákov. V tejto chvíli sme na čísle necelých 4900.  Nezostáva nám nič iné, iba pokračovať vo víťaznom ťažení a prilákať do arény ešte viac fanúšikov. Všade na svete platí, že vyhrávať je lepšie ako prehrávať. A pre fanúšikov to platí dvojnásobne.

Časopis Powerplay

05/2024:

V najnovšom čísle POWERPLAY 05 sa dočítate:

  • Profil Denisa Godlu: Minister obrany z kráľovského mesta
  • Predstavujeme: Európska premiéra Patricka Holwaya
  • Rozhovor s trénermi Petrom Oremusom a Andrejom Kmečom
  • Pamätné momenty z histórie Slovana: Počas výluky priali hviezdy Slovanu
  • Slovanisti vo svete: Rok Tičar